Ungaria riscă să piardă 1 miliard de euro din fondurile UE până la sfârşitul anului. Care este motivul?

Ungaria riscă să piardă 1 miliard de euro din fondurile UE până la sfârşitul anului. Care este motivul?

Ungaria riscă să piardă 1 miliard de euro din fondurile Uniunii Europene până la sfârșitul acestui an, din cauza nerespectării normelor privind statul de drept, au declarat surse europene pentru politico.eu. Banii au fost blocați din cauza reformelor controversate promovate de guvernul Viktor Orbán, care au fost criticate pe scară largă pentru că subminează principiile democratice.

Premierul maghiar Vikor Orban/ FOO:EPA/EFE

Premierul maghiar Vikor Orban/ FOO:EPA/EFE

Comisia Europeană alocase Ungariei mai mult de 16 miliarde de euro pentru a sprijini regiunile defavorizate și pentru a ajuta la redresarea economică post-pandemie. Fondurile erau destinate să impulsioneze creșterea economică și să-l constrângă pe Orbán să renunțe la modificările legislative considerate antidemocratice. Totuși, Ungaria riscă acum să piardă 1 miliard de euro din aceste fonduri, dacă nu reușește să pună în aplicare 17 măsuri impuse de Comisia Europeană până pe 31 decembrie. Este important de menționat că acest proces, în mod obișnuit, durează luni întregi.

Potrivit comisarului european pentru buget, Piotr Serafin, discuțiile cu oficialii ungari nu au avut rezultatele așteptate. În cadrul unei întâlniri recente cu János Bóka, ministrul afacerilor europene al Ungariei, Serafin a subliniat că demersurile autorităților ungare pentru deblocarea fondurilor nu sunt la nivelul așteptărilor Comisiei Europene.

Pentru a primi acces la fonduri, Ungaria trebuie să îndeplinească o serie de condiții, inclusiv reforme esențiale în domeniul legislației anticorupție și al conflictelor de interese. Potrivit reglementărilor UE, țările au la dispoziție doi ani pentru a solicita rambursarea fondurilor reținute de Comisie. Dacă Ungaria nu reușește să obțină aprobarea necesară până la sfârșitul anului, ar putea pierde permanent o parte semnificativă din fondurile regionale, care sunt esențiale pentru dezvoltarea economică a regiunilor mai sărace.

„Este o sumă importantă pentru orice țară, dar cu atât mai mult pentru Ungaria”, a declarat un diplomat european sub protecția anonimatului. Această posibilă pierdere financiară intervine într-un moment de vulnerabilitate pentru Viktor Orbán, care se află la finalul mandatului de șase luni în calitate de președinte al Consiliului Uniunii Europene. În această funcție, Orbán a avut oportunitatea de a influența agenda europeană, dar și de a prezida reuniunile importante de la Bruxelles.

În plus, economia Ungariei se află mult sub media UE, iar deficitul bugetar a atins un nivel alarmant de 5,4% din PIB, printre cele mai ridicate din Uniune. Într-o perioadă în care partidul lui Orbán se confruntă cu o competiție internă tot mai acerbă, o formațiune conservatoare condusă de Peter Magyar l-a depășit în sondaje, promițând să deblocheze fondurile UE dacă va câștiga alegerile din 2026.

Pe lângă această problemă majoră, Ungaria este pe cale să obțină o parte din fondurile înghețate din cauza presupuselor încălcări ale libertății academice. Comisia Europeană și autoritățile ungare au ajuns la un acord pentru ca Budapesta să renunțe la influențele politice asupra unui organism care reglementează majoritatea universităților, în schimbul accesului la fonduri Erasmus și granturi pentru cercetare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”