Ungaria insistă să amâne aderarea Suediei la NATO: „Nu e vreo urgență”

Ungaria insistă să amâne aderarea Suediei la NATO: „Nu e vreo urgență”

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a declarat joi că nu este „o urgenţă” ratificarea aderării Suediei la NATO, în condițiile în care Budapesta rămâne singura capitală din NATO care încă nu și-a dat acordul în acest sens.

FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

După o amânare de 20 de luni, Parlamentul turc a aprobat marți seara - cu 287 de voturi pentru față de 55 împotrivă - aderarea Suediei la NATO. Legea privind ratificarea aderării a fost trimisă spre promulgare către liderul turc Recep Rayyip Erdogan, un act așteptat să se întâmple în câteva zile.

Aderarea Suediei, ca răspuns la agresiunea militară rusă din Ucraina, necesită aprobarea oficială a tuturor celor 31 de state membre. Cel mai mare obstacol în acest proces a fost considerat a fi Turcia lui Erdogan, care a cerut eliberare unor opozanți pe care îi consideră teroriști și aprobarea unei achiziții de avioane americane de luptă F-16.

Ungaria, al cărei prim-ministru, Viktor Orban, se afișează în relații bune cu liderul autoritar rus Vladimir Putin în pofida invaziei din Ucraina, a ales calea Turciei în privința amânării aderării Suediei, dar a dat asigurări că își va ridica obiecțiile - precum că Stockholmul nu respectă deciziile politice ale Budapestei - odată cu un vot favorabil la Ankara în privința Suediei.

Parlamentul ungar amână votul

Miercuri, Orban a declarat că îi va îndemna pe parlamentarii săi să aprobe aderarea Suediei cu prima ocazie posibilă. Totuși, preşedintele Parlamentului, Laszlo Kover, a spus pentru site-ul de ştiri index.hu: „Nu simt nicio urgenţă deosebită. Mai mult, nu cred că există o situaţie extraordinară”.

Parlamentul Ungariei nu este în prezent în sesiune, notează Reuters. Cu toate acestea, Partidul Socialist Ungar, de opoziţie, a anunțat că va solicita o sesiune extraordinară pentru ratificarea aderării Suediei la NATO, blocată în în Legislativul Ungariei încă de la jumătatea anului 2022.

Viktor Orban are majoritatea în Parlamentul Ungariei şi a folosit-o deseori pentru a revizui legislaţia, în unele cazuri în termeni foarte scurte, precizează Reuters, potrivit Agerpres .

Kover, membru fondator al partidului la putere al lui Orban, Fidesz, a spus că nu are nicio îndoială că unul dintre partidele de opoziţie din Ungaria va cere o sesiune extraordinară pe tema aderării Suediei la NATO, dar că „aceasta probabil va eşua”. Kover a adăugat că el personal nu sprijină integrarea Suediei în NATO.

În pofida faptului că Orban conduce cu o mână de fier Fidesz, Guvernul Ungariei dat vina în repetate rânduri pentru întârzieri pe nemulţumirile legate de candidatura Suediei existente în rândul parlamentarilor acestei formațiuni politice.

„Presupun că partea ungară este la curent cu promisiunile făcute lumii exterioare, că nu ar trebui să fie ultima care ratifică (aderarea, n. red.) Suediei”, a declarat ministrul suedez de Externe Tobias Billstrom într-un interviu acordat cotidianului suedez Aftonbladet.

Premierul Suediei se va întâlni cu Viktor Orban

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a îndemnat miercuri pe Viktor Orban să aprobe aderarea Suediei la NATO.

Ambasadorul SUA în Turcia a spus miercuri că anticipează că Erdogan va semna aderarea Suediei la NATO în câteva zile, declanşând astfel paşi rapizi din partea Congresului american să aprobe vânzarea de avioane de luptă F-16 către Ankara.

„Deşi Ungaria nu a pus nimic deschis pe masă în afară de o vagă nemulţumire faţă de «atitudinea» Suediei, avioanele de luptă ar putea fi şi aici o carte de negociere”, a scris miercuri Anna Wieslander, director pentru Europa de Nord la Consiliul Atlantic.

„Ungaria cumpără în leasing (avioane de luptă, n. red.) JAS Gripen suedeze, un contract pregătit a fi prelungit şi posibil extins”, a adăugat ea.

Pe de altă parte, premierul Suediei, Ulf Kristersson, s-a oferit să se întâlnească cu Orban la Bruxelles, săptămâna viitoare, după ce i-a scris acestuia că va accepta invitaţia de a face o vizită la Budapesta „într-un moment convenabil pentru amândoi”. Orban îl invitase marţi pe Kristersson la Budapesta pentru a negocia, reamintește Reuters.

Suedia a solicitat anul trecut să devină membră a NATO de teama de a nu avea soarta Ucrainei, dar procesul de aderare a fost întârziat de Turcia şi Ungaria.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

5 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”