Ungaria FACE GARD DE SÂRMĂ GHIMPATĂ la GRANIȚA cu România

Ungaria FACE GARD DE SÂRMĂ GHIMPATĂ la GRANIȚA cu România

 Guvernul Ungariei a decis sa inceapa lucrarile de pregatire la sol pentru construirea unui gard la granita cu Romania pentru a tine departe imigrantii in cazul in care acestia si-ar schimba ruta de traversare dinspre Serbia, a anuntat ministrul de Externe Peter Szijjarto, citat de Reuters. Szijjarto a mai spus ca a informat Ministerul roman de Externe in legatura cu construirea noului gard, care va prelungi gardul deja existent de 175 km cu cativa kilometri de-a lungul frontierei cu Romania, pana deasupra raului Mures.

"Am decis sa incepem lucrarile de pregatire pentru construirea unui gard incepand de la granita comuna Ungaria - Serbia - Romania, care va avea o lungime rezonabila, pentru cazul in care presiunea migrantilor se va schimba dinspre Serbia spre Romania", a spus ministrul maghiar de externe intr-o conferinta de presa.

Reamintim ca Ungaria a construit un gard la granita cu Serbia, a adoptat legi draconice privind imigratia ilegala, a trimis militari la granita de sud si a decretat stare de criza in judetele de la granita cu Serbia - totul pentru a opri refugiatii si imigrantii care vin din Orientul Mijlociu si nordul Africii spre Germania, via Ungaria.

Confruntati cu cvasi-imposibilitatea de a intra in Ungaria, migrantii aflati in Serbia vor cauta noi rute de tranzit spre Germania, a avertizat marti Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati. Una dintre rute ar putea fi intrarea dinspre Serbia spre Ungaria prin Romania, se teme acum guvernul maghiar.

UPDATE ora 16.43: Ministerul roman de Externe spune intr-un comunicat ca a fost informat de MAE maghiar "cu puţin timp înainte de a fi anunţată public" intentia de a construi un gard de sarma ghimpata. MAE considera ca ridicarea unui gard intre doua state membre UE "nu este un gest corect din punct de vedere politic".

Reactia completa a MAE roman:

Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe cu privire la această intenţie cu puţin timp înainte de a fi anunţată public.

MAE a informat în timp util, de urgenţă, factorii de decizie competenți din România în legătură cu această situaţie.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziţie a fost deja comunicată părţii ungare.





Citește și:

populare
astăzi

1 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

2 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet