Ungaria: Discursul anti-european şi măsurile populiste i-au adus victoria lui Viktor  Orban în alegerile legislative

Ungaria: Discursul anti-european şi măsurile populiste i-au adus victoria lui Viktor  Orban în alegerile legislative

Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, a câştigat detaşat alegerile legislative din Ungatia. Potrivit rezultatelor parţiale, după numărarea a peste 96 la sută din voturi (rezultatele definitive vor fi comunicate la 12 aprilie), alianţa Fidesz-creştini populari care au candidat pe liste comune, a obţinut 44,7 la sută, ceea ce înseamnă 133 din parlamentul de 199 de locuri. Este posibil ca, după redistribuire, în continuare Fidesz să deţină două treimi din mandate.

Pe locul doi s-a situat coaliţia de stânga-liberală, cu 25,6 la sută- 38 de mandate, iar LMP- partidul ecologist - care nu a vrut să se alieze cu stânga, a reuşit să intre în parlament cu 5, 1 la sută, obţinând 5 mandate. Cel mai mare progres a fost înregistrat de partidul de extremă dreapta Jobbik care, cu 20,8 la sută, va dispune de 23 de mandate. Faţă de acum patru ani, Jobbik a mai adăugat patru procente la performanţa sa.

Minorităţile, fără drept de vot în noul Parlament

Potrivt sistemului electoral, nici o minoritate nu va avea un deputat cu drept de vot, pentru aceasta ar fi trebuit să obţină cel puţin 20.000 de voturi din partea celor care s-au înscris pe listele electorale ale minorităţilor. Deocamdată nu s-a comunicat numărul voturilor maghiarilor cu dublă cetăţenie care au participat la scrutin (inclusiv cei din România), dar preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, invitat la emisiunea postului de televiziune ATV, a declarat că votul celor de dincolo de graniţe urma să aducă Fidesz (majoritatea a votat cu acest partid) cel mult două mandate şi, oricum participarea lor are o valoare de simbol.

Orban a mizat pe discursul anti-european

De fapt, victoria Fidesz a fost previzibilă, dacă se ia în considerare, de pildă, participarea, la începutul lunii trecute, la „marşul păcii” , o demonstraţie masivă a simpatizanţilor centrului-dreapta la care au participat aproape 500.000 de persoane. În plus, partidul de guvernământ a profitat şi de noua lege electorală, de redesenare a circumscripţiilor electorale, proiectate în aşa fel încât dreapta să fie favorizată, precum şi de o serie de măsuri cu caracter populist, pe primul loc aflându-se reducerea de două ori a costurilor utilităţilor.

„Ungaria performează mai bine”, a fost lozica sub care s-a desfăşurat această acţiune, fără să se explice din ce fonduri se vor susţine pierderile bugetare, în condiţiile în care Ungaria, renunţând la FMI, ia credite la preţ de piaţă. Alegătorii Fidesz au fost atraşi şi de aşa numitul „război pentru libertate” dus de Orban împotriva instituţiilor europene, inclusiv UE, care, potrivit lui ar atenta la independenţa luării de decizii guvernamentale. În discursul său din noaptea alegerilor, premierul a mulţumit alegătorilor că i-au fost fideli şi a promis cu va continua şi va perfecţiona această linie politică în perspectiva următilor patru ani.

Stânga, îngenuncheată de scandaluri de corupţie

Marele perdant al scrutinului a fost coaliţia de stânga-liberală. În cei patru ani de după eşecul din 2010, datorat în primul rând scandalurilor de corupţie din rândurile socialiştilor, stânga nu a reuşit să elaboreze o alternativă credibilă faţă de cea a Fidesz. Ea a înregistrat o mare întârziere în încercarea de a forma o coaliţie. Doar anul trecut s-a format prima alianţă, între PSU al lui Attila Mesterhazy şi formaţiunea Împreună –DU (dialog pentru Ungaria) a fostului premier, Gordon Bajnai. Coaliţia extinsă a luat naştere abia cu câteva luni înainte de alegeri iar până atunci partidele s-a acuzat reciproc.

În acest scurt timp, au subliniat analiştii, şi în condiţiile restricitve de campanie întroduse de guvern, coaliţia de stânga nu a avut capacitatea şi nici posibilitatea de a-i atrage pe alegători. Nici prezenta la vot, în jur de 60 la sută din cei aproximativ opt milioane de alegători , cea mai mică upă 1989,- nu a favorizat stânga care nu a reuşit să-şi mobilizeze în suficientă măsură alegătorii. Un răsunător caz de corupţie care a avut drept ţintă vicepreşedintele partidului socialist, Simon Gabor, dezvăluit de Fidesz în preajma alegerilor, a afectat de asemenea procentajul stângii.

Jobbik, preferat în zonele sărace ale ţării

Aşa cum s-a menţionat anterior, „Jobbik” a înregistrat un mare avans. În afara mandatelor dobândite, în foarte multe circumscripţii uninominale, Jobbik s-a situat pe locul doi sau trei, devansându-i pe socialişti şi pe ecologişti.. Se pare că în zonele sărace din estul Ungariei, mesajul antieuropean şi xenofobo-rasist al acestei formaţiuni a fost mai atractiv decât cel al centrului-dreapta sau al stângii. În plus, a lipsit din partea partidului de guvernământ o luare de poziţie fermă, o delimitare categorică faţă de ideologia Jobbik. Mai mult, susţin observatorii, Fidesz chiar a preluat idei din domeniul economic , susţinute în programul Jobbik.

În cuvântul său, premierul Viktor Orban a vorbit despre o „victorie zdrobitoare”, unică în Europa care i-a confirmat politica. Întrebarea este, afirmă analiştii, dacă va avea posibilităţi materiale de a o susţine şi în următorii patru ani. Pe de altă parte, va fi oare în stare stânga să-şi întărească unitatea şi să găsească o ofertă atractivă pentru ca, măcar în 2018, la următorul ciclu electoral, să revină la putere.

Occidentul, îngrijorat pentru soarta democraţiei din Ungaria

Publicaţia „The Guardian“ scrie că „alegerile din Ungaria nu au fost aranjate, dar nici corecte“. „Ascensiunea lui Viktor Orban este o poveste care pune serios sub semnul întrebării traiectoria politică a ţării sale în anii care au trecut de la sfârşitul războiului rece“, constată publicaţia britanică. Cotidianului spaniol ABC notează că „atunci când un partid ajunge să deţină, într-o ţară occidentală, o supermajoritate de amploarea celei pe care o are Fidesz, este normal să te întrebi dacă nu cumva societatea, instituţiile sau partidele de opoziţie din acea ţară funcţionează defectuos, deoarece sistemele politice tind spre un anume echilibru armonios“.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri