Ungaria: Conservatorul Marki-Zay, candidatul opoziţiei unite împotriva premierului Orban

Ungaria: Conservatorul Marki-Zay, candidatul opoziţiei unite împotriva premierului Orban

Outsiderul Peter Marki-Zay, un conservator de 49 de ani, a câştigat duminică alegerile primare ale opoziţiei din Ungaria şi va fi contracandidatul premierului în exerciţiu, Viktor Orban, în 2022, transmit AFP şi dpa.

Peter Marki-Zay, 49 de ani, un catolic practicant şi tată a şapte copii, a obţinut 56,71% din voturi, potrivit rezultatelor anunţate în cursul nopţii de duminică spre luni de comisia pentru alegerile primare.

"Vrem o Ungaria nouă, mai curată, cinstită, nu doar pentru a-l înlocui pe Orban", a spus el în discursul victoriei, referindu-se la prim-ministrul naţionalist aflat la putere din 2010.

El a lăudat procesul fără precedent al primarelor, care a făcut posibilă selectarea de candidaţi în toată ţara, "capabili să scape de cel mai corupt sistem din istoria milenară a Ungariei" la alegerile legislative, programate pentru luna aprilie a anului viitor.

Concurenta sa, avocata proeuropeană de centru-stânga Klara Dobrev, a câştigat 43,29% din voturi. "De acum, îl susţin pe Marki-Zay", a declarat ea, recunoscându-şi rapid înfrângerea.

Alegerile primare au desemnat candidatul pentru funcţia de şef al guvernului, dar şi pentru mandatul de parlamentar din fiecare circumscripţie electorală.

Organizatorii au numit-o "un succes incredibil". A mobilizat peste 800.000 de alegători în timpul celor două runde sau aproape 10% din electoratul acestei ţări membre a Uniunii Europene (UE) cu 9,8 milioane de locuitori.

Duminică au participat 662.016 electori, potrivit datelor comisiei pentru alegerile primare.

"Este multă lume în comparaţie cu ţări care, contrar Ungariei unde aşa ceva nu s-a mai petrecut niciodată înainte, au o lungă tradiţie a alegerilor primare", a declarat pentru AFP la momentul numărării voturilor Marta V. Naszalyi, primar ecologist al sectorului unu din Budapesta.

Pentru primul tur, s-au înscris cinci candidaţi şi Peter Marki-Zay a reuşit să obţină 20% din voturi, în contextul în care el a cheltuit doar 10.000 de euro pentru campanie, fără sprijin financiar sau logistic din partea unui partid politic.

Prezentându-se ca un candidat antielită şi anticorupţie, acest fost alegător al Fidesz, partidul lui Viktor Orban, a câştigat în special datorită voturilor celor mai tineri.

Foto: (c) Bernadett Szabo / REUTERS

El a trăit cinci ani în Statele Unite şi Canada şi spune că nu se mai recunoaşte în politica prim-ministrului, acuzat de corupţie şi autoritarism.

În 2018, Peter Marki-Zay a câştigat alegerile municipale din oraşul Hodmezovasarhely (sud-est), cu 44.000 de locuitori, un bastion al majorităţii la putere.

După primul tur al alegerilor primare, el s-a clasat pe locul al treilea, dar a beneficiat de retragerea primarului liberal şi ecologist al Budapestei, Gergely Karacsony (27%).

Acesta din urmă a estimat că opoziţia ar avea şanse mai mari de a câştiga alegerile legislative împotriva lui Viktor Orban dacă Klara Dobrev nu conduce coaliţia. Ea a ieşit pe primul loc la sfârşitul lunii septembrie, cu 35% din voturi.

Partizanii candidatei de centru-stânga, din principalul partid de opoziţie, Coaliţia Democrată (DK), au scos în evidenţă experienţa ei în Parlamentul European, unde ocupă funcţia de vicepreşedintă.

Dar faptul că este soţia fostului prim-ministru Ferenc Gyurcsany ar constitui un handicap pentru ea, potrivit sondajelor.

Acesta din urmă a fost foarte nepopular de când au apărut în presă conversaţii private în care admitea că a minţit în legătură cu starea reală a economiei ţării, care a ajuns aproape de faliment în 2008.

Victoria lui Peter Marki-Zay este "un coşmar pentru Viktor Orban", a subliniat analistul Robert Laszlo. "Spre deosebire de Klara Dobrev, el nu poate fi uşor luat în ridicol de premier ca fiind marioneta lui Ferenc Gyurcsany", a adăugat.

"A fost câştigătorul primarelor cel mai puţin dorit de Fidesz şi pare capabil să atragă noi alegători care sunt încă indecişi", a spus analistul pentru AFP.

După ani de certuri şi o serie de înfrângeri, este prima dată când opoziţia a decis să prezinte un front comun. O căsătorie din interes, susţinută de rezultate promiţătoare la municipalele din 2019 şi de sondaje favorabile.

Formaţiunile reprezentate în parlamentul ungar, liberali, ecologişti, social-democraţi sau de extremă-dreaptă, au semnat o declaraţie comună, unde îl acuză pe Viktor Orban că a croit în avantajul său legea electorală pentru a împiedica alternanţa, şi s-au angajat la un program guvernamental. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...