Ungaria a găsit o soluție pentru plata gazelor rusești, fără să încalce sancțiunile impuse de SUA

Ungaria a găsit o soluție pentru plata gazelor rusești, fără să încalce sancțiunile impuse de SUA

Ungaria a găsit o soluție pentru a plăti gazele rusești fără a încălca sancţiunile americane, a anunţat vineri ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto.

Ungaria a găsit o soluție pentru plata gazelor rusești/FOTO: Shutterstock

Ungaria a găsit o soluție pentru plata gazelor rusești/FOTO: Shutterstock

La 21 noiembrie, Statele Unite au impus sancțiuni asupra Gazprombank, grup bancar rusesc și astfel europenii au dificultăți în a cumpăra gaze rusești. Anterior, aceşti cumpărători utilizau Gazprombank pentru a face plăţi, inclusiv o schemă de schimb valutar în ruble, scrie News.ro.

Vladimir Putin a semnat un decret săptămâna trecută prin care anulează opțiunea de care beneficiau cumpărătorii de gaz rusesc.

De asemenea, banca rusească a anunțat că rămâne singura bancă autorizată să proceseze plăţile pentru gazele ruseşti ale cumpărătorilor străini, dar că va primi plăţi numai în ruble. Dar mecanismul încă provoacă dificultăţi importatorilor, inclusiv Turcia, Slovacia şi Ungaria, care au cerut clarificări şi opţiuni pentru a face plăţile.

Până acum, Ungaria a primit șapte miliarde de metri cubi de gaze rusești prin conducta Turkstream, care trece prin Turcia și Bulgaria.

După discuţii cu Sofia, Peter Szijjarto (foto) a spus că problema plăţilor este acum rezolvată, iar Bulgaria va putea de asemenea să obţină taxele de tranzit pentru gaze, care anterior veneau via Gazprombank . El nu a precizat cum vor fi realizate viitoarele plăţi, potrivit Agerpres.

Această problemă a fost rezolvată, a fost găsită o soluţie legală financiară care a fost acceptată de partenerii bulgari şi este de asemenea acceptabilă pentru noi, şi nu încalcă sancţiunile. Colegii noştri vor finaliza operaţiunile legale şi financiare iar transportul gazelor via Bulgaria va fi absolut sigur, în pofida măsurii restrictive americane", a informat Szijjarto pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Szijjarto a avut miercuri discuţii cu vicepremierul rus Alexander Novak, pentru a găsi o soluţie legală privind viitoarele plăţi la gaze.

Turcia se află momentan în discuții cu SUA pentru a fi exceptați de la sancțiuni, astfel încât Turcia să continue să utilizeze banca rusească Gazprombank pentru plata importurilor de gaze naturale.

Fără o scutire, „nu vom putea să plătim Rusiei", a declarat ministrul turc al Energiei, Alparslan Bayraktar. „Dacă nu putem plăti, nu putem cumpăra bunuri", a adăugat Bayraktar.

La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale au scăzut vineri cu 1,25 euro, la 41,35 euro pentru un Megawatt-oră (MWh).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Declarație impertinentă a ambasadorului Ucrainei în Polonia: „Nu trimiteţi trupe, nu participaţi la reconstrucția postbelică”

2 SURSE Acționează „efectul Georgescu?” / Ponta ar avea șanse reale să fie ales președinte

3 ALERTĂ Ce mărfuri s-ar putea scumpi în România ca urmare a tarifelor lui Donald Trump

4 Ministrul american al finanțelor: „Nu ripostați la taxele americane, altfel va fi rău. Relaxați-vă și încasați lovitura”

5 „Da, eu sunt unul dintre emisari” / Cine este milionarul româno-american care spune că este trimisul lui Marcel Ciolacu să discute cu administrația Trum…