Unele medicamente pentru slăbit ar putea încetini procesul de îmbătrânire, potrivit unor studii recente

Unele medicamente pentru slăbit ar putea încetini procesul de îmbătrânire, potrivit unor studii recente

Studii recente prezentate în cadrul unei conferinţe a medicilor cardiologi la Londra sugerează faptul că medicamentele folosite în mod normal pentru pierderea în greutate reduc riscul de deces la persoanele obeze sau supraponderale care suferă de boli cardiovasculare.

Unele medicamente pentru slăbit ar putea încetini îmbătrânirea. Foto arhivă

Unele medicamente pentru slăbit ar putea încetini îmbătrânirea. Foto arhivă

În cadrul Conferinței Societății Europene de Cardiologie care a avut loc la Londra săptămâna trecută, medicii specialişti au prezentat câteva rapoarte potrivit cărora medicamentele pentru scăderea în greutate ar putea revoluționa domeniul medical prin încetinirea procesului de îmbătrânire, ceea ce le-ar permite oamenilor să trăiască mai mult și să se bucure de o sănătate mai bună, scrie The Guardian .

Până în prezent, au fost publicate deja cercetări care au arătat că semaglutida (cunoscută și sub denumirile comerciale Wegovy și Ozempic ) reduce riscul de deces la persoanele obeze sau supraponderale care suferă de boli cardiovasculare. Dar studii recente au descoperit că Ozempic are şi alte efecte benefice pentru sănătate, în afara celor pentru care a fost conceput inițial. Cercetătorii spun că a scăzut rata de mortalitate, din toate cauzele, nu doar din cauze cardiovasculare, în rândul persoanelor care au luat acest medicament.

„Semaglutida are beneficii majore dincolo de ceea ce ne-am imaginat inițial. Nu este vorba doar de prevenirea atacurilor de cord. Nu m-ar surprinde faptul că îmbunătățirea sănătății oamenilor în acest fel încetinește de fapt procesul de îmbătrânire”, a declarat profesorul Harlan Krumholz de la școala de medicină Yale.

Unul dintre studiile prezentate la conferinţă a fost efectuat pe 17.604 persoane în vârstă de 45 de ani sau mai în vârstă, care erau supraponderale sau obeze și aveau boli cardiovasculare stabilite, dar nu diabet. Pacineţii au primit semaglutidă sau placebo și au fost urmăriți timp de mai mult de trei ani. 833 dintre participanți au murit în timpul studiului, dintre care 58% din cauze cardiovasculare și 42% din alte cauze, infecțiile fiind cea mai frecventă cauză de deces în acest ultim grup.

S-a constatat însă că cei care au luat semaglutidă au fost mai puțin predispuşi la moarte din cauza infecțiilor decât cei din grupul placebo şi, de asemenea, în cazul lor s-a constatat în mod constant şi scăderea riscului de deces din motive care ţin de boli cardiovasculare.

„Reducerea considerabilă a deceselor non-cardiovasculare și în special a deceselor cauzate de infecții a fost surprinzătoare”, a declarat Benjamin Scirica, profesor la Harvard și autorul principal al unuia dintre studii. „Aceste constatări întăresc faptul că excesul de greutate și obezitatea cresc riscul de deces din cauza multor etiologii care pot fi modificate cu terapii precum semaglutida”, a mai spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Priviți ce e pe litoral / Mașini răsturnate, plaje devastate și sute de pompieri mobilizați

2 Schimbare radicală, după doi ani și jumătate / Ce face acum ucraineanca ajutată cu 200 de lei într-o benzinărie din România

3 De la București la Brașov, pe autostradă. Când ar putea fi gata drumul de mare viteză

4 „Profită că nu înțelegem alfabetul lor” / Pățania unor români care și-au petrecut vacanța în Grecia

5 O expertă româncă din SUA propune o soluție care i-ar opri pe ruși să mai atace Ucraina. „Mă tem că mulți vor să-i pună pe masă viitorul”