Undele gravitaționale din teoria relativității, detectate direct a doua oară

Undele gravitaționale din teoria relativității, detectate direct a doua oară

O echipă internațională de oameni de știință a anunțat miercuri a doua detectare directă a unor unde gravitaționale, la trei luni după anunțul istoric al primei observări al fenomenului prezis de teoria relativității a lui Einstein acum un secol.

Noua detectare, ca și prima, a fost realizată cu instrumentul american Ligo (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), format din două detectoare identice, situate la 3.000 de kilometri unul de celălalt, în Statele Unite.

Undele rezultă din ușoare perturbări ale tramei spațiu-timp, produse de deplasarea unui obiect masiv. Ele au apărut prin fuziune acum 1,4 miliarde de ani din două găuri negre, au precizat astrofizicienii care și-au anunțat descoperirea la conferința Societății americane de astronomie (American Astronomical Society) ce se desfășoară în cursul acestei săptămâni la San Diego (California).

Deși semnalul captat în 26 decembrie este mai slab decât primul, el este confirmat cu certitudine în proporție de 99,99%.

Găurile negre aveau o masă mai mare de 14 și respectiv 8 ori decât cea a Soarelui și un diametru de sub 100 de kilometri. Fuziunea lor a degajat o cantitate de energie echivalentă, grosso modo, cu masa Soarelui convertită în unde gravitaționale, adaugă oamenii de știință.

Semnalul detectat de Ligo provine de la ultimele 27 de orbite ale găurilor negre înainte de fuziunea lor, au spus ei. "Cu detectarea a două fenomene de mare intensitate în patru luni în prima noastră campanie de observare, putem începe să facem predicții în privința posibilei frecvențe a captării undelor gravitaționale în viitor", apreciază Albert Lazzarini, om de știință la Institutul de Tehnologie din California (Caltech), director adjunct al Ligo.

"Începem să avem o imagine asupra noilor informații din domeniul astrofizicii, care pot fi obținute numai cu detectoare de unde gravitaționale", arată David Shoemaker, astrofizician la Massachusetts Institute of Technology (MIT), care a condus programul de construcție a versiunii avansate a Ligo.

Potrivit lui, primele aplicații vizează găurile negre, fiindcă acestea nu emit lumină și din această cauză sunt invizibile fără undele gravitaționale.

Cele două detectoare Ligo sunt plasate la Livingston (Louisiana) și la Hanford (statul Washington, nord-vestul SUA), încheie AFP.

AGERPRES/ (AS — editor: Lelia Bretan, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…