Unde sunt MÂNĂRII sunt şi PESEDIŞTI/Unde sunt pesedişti apare şi HREBENCIUC

Unde sunt MÂNĂRII sunt şi PESEDIŞTI/Unde sunt pesedişti apare şi HREBENCIUC

Traficantul Cristian Vintilă, care vroia să vândă ARME teroriştilor columbieni, e un fost asociat al lui Hrebenciuc şi Agathon. A fost la un pas să fie deputat PSD-PC.

 Unul dintre cei doi români arestaţi de autorităţile americane în colaborare cu DIICOT a făcut parte alături de Viorel Hrebenciuc din conducerea unei firme din Bacău. Un alt acţionar a fost Dan Matei-Agathon, fost ministru în guvernul Năstase.

Doi cetăţeni români şi un fost deputat italian, care făceau parte dintr-o grupare ce plănuia livrarea de armament către organizaţia teroristă Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), au fost arestaţi în Muntenegru. Cei doi sunt Cristian Vintilă (44 de ani) şi Virgil Flaviu Georgescu (42 de ani).

Primul dintre aceştia este un fost asociat al lui Viorel Hrebenciuc şi Dan Matei-Agathon în firma Barter Group din Bacău. Firma a fost înfiinţată în 1997 şi a avut activitate până în 2012. Conform datele de la registrul comerţului, la constituirea firmei au participat: Doru Simovici, Constantin Apostol, Dumitru Bontaş, Dan Matei-Agathon, Cristian Vintilă şi Viorel Hrebenciuc.

Obiectul de activitate al firmei erau lucrările de construcţie. Viorel Hrebenciuc apare că a ieşit din această firmă în 2006, dar la datele de contact mai apare numele său. Cristian Vintilă este directorul general al Agenţiei Naţionale a Rezervelor Statului şi Probleme Speciale, Cristian Vintilă

Mai mult, publicaţia de Ziarul de Bacău susţine că Vintilă a fost consilier județean PSD până în 2004, când a candidat fără succes la postul de deputat. A mai candidat şi peste patru ani, în colegiul 6 Bacău, din partea PSD-PC. Ultimele studii din CV-ul său sunt „Afaceri Interne”, la Academia de Poliție, și "Științe Militare și Informații", la Academia de Informații „Mihai Viteazu” Colegiul Național de Informații.

 Răspunsul lui Dan Matei-Agathon

"Este o firma vechea, această Barter. Am facut-o ca sa ajutam tinerii din PSD. In organizatia de tineret facea parte si Cristian Vintila. Nu-l cunosc din alta parte. Nu am luat niciun ban din firma, am vrut doar sa-i ajut pe cei mai tineri din partid. Este regretabil ce a facut, dar trebuie sa plateasca pentru faptele sale", a declarat Dan Matei-Agathon.

Acuzaţiile procurorilor

Potrivit Reuters, procurorii i-au acuzat pe Cristian Vintilă, 44 de ani, din România; Massimo Romagnoli, 43 de ani, din Grecia; și Virgil Flaviu Georgescu, 42 de ani, din România. Cei trei ar fi vrut să vândă arme anti-aeronave, arme de foc și alte elemente grupului rebel columbian FARC pentru utilizarea lor împotriva Statelor Unite, dar ofertele lor au fost făcute de fapt unor surse confidențiale care lucrează în Administrația SUA Antidrog, potrivit unui comunicat. Guvernul SUA a desemnat FARC în 1997 organizație teroristă străină.

Cel mai mare furnizor de cocaină

Potrivit procurorilor americani, FARC este cel mai mare furnizor mondial de cocaină și membri FARC au ucis și răpit americani ca represalii pentru asistența acordată de SUA luptei anticocaină din Columbia. Un membru FARC a fost extrădat în noiembrie în Statele Unite acuzat de luare de ostatici și terorism. Rechizitoriul nu precizează dacă FARC știa despre intenția celor trei de a vinde arme. Ei sunt acuzați că au fost dispuși să vândă arme FARC, știind că ele ar fi folosite împotriva forțelor SUA care asistă guvernul Columbiei.

George Maior: SRI a contribuit la arestarile din Muntenegru in dosarul contrabandei cu arme in cooperare cu SUA

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a contribuit, în colaborare cu structuri din Statele Unite, la operaţiunea antiteroristă din Muntenegru, a declarat joi şeful SRI, George Maior, citat de Agerpres. In urma acestei actiuni au fost arestaţi trei bărbaţi, doi fiind români, care plănuiau livrarea de armament către o organizaţie teroristă.

'Vreau să vă precizez că, în cooperare cu structuri din SUA, şi SRI a contribuit la această operaţiune, care se desfăşoară de mai mult timp. Este tot ce pot să vă spun în acest moment. Alte precizări operaţionale sau de altă natură juridică vor fi făcute ulterior', a declarat Maior, prezent la depunerea de coroane de flori la Monumentul Luptătorului Antiterorist din Capitală.

În ceea ce priveşte tema unor posibile închisori CIA în România, şeful SRI a spus că în raportul SUA nu este menţionat numele ţării noastre. Dosarul pe acest subiect este în curs de soluţionare la Secţia de Urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conform procurorului general Tiberiu Niţu.

Procurorii DIICOT au participat împreună cu autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii şi Muntenegru la o operaţiune de amploare în urma căreia s-a reuşit arestarea pe teritoriul statului muntenegrean a membrilor unei grupări care plănuiau livrarea de armament către o organizaţie teroristă, doi fiind români.

'Procurorii DIICOT - Structura Centrală au participat, în cooperare cu Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate, Serviciul Român de Informaţii, Direcţia Operaţiuni Speciale, împreună cu autorităţile judiciare din Statele Unite ale Americii şi Muntenegru, la o operaţiune de amploare, în urma căreia s-a reuşit arestarea pe teritoriul statului Muntenegru a membrilor unei grupări formate din cetăţeni români şi străini care plănuiau livrarea de armament către o organizaţie teroristă', se arată într-un comunicat transmis miercuri seară.

Trei bărbaţi, printre care doi români, au fost arestaţi în Europa în această săptămână, fiind acuzaţi în Statele Unite că au conspirat să vândă arme pentru a fi utilizate împotriva americanilor în Columbia. Toţi trei au fost acuzaţi de conspiraţie pentru a ucide ofiţeri şi angajaţi ai Statelor Unite şi de conspiraţie pentru a oferi sprijin material sau resurse unui grup rebel columbian, potrivit actului de acuzare, au anunţat procurori federali din New York miercuri, informează Reuters.

Cei trei ar fi vrut să vândă arme anti-aeronave, arme de foc şi alte elemente grupului rebel columbian FARC pentru utilizarea lor împotriva Statelor Unite, dar afirmaţiile lor au fost făcute de fapt unor surse confidenţiale care lucrează în Administraţia SUA Antidrog, potrivit unui comunicat.




populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…