Unde a dispărut ministrul chinez de externe? China a început să cenzureze discuțiile despre absența misterioasă a lui Qin Gang

Unde a dispărut ministrul chinez de externe? China a început să cenzureze discuțiile despre absența misterioasă a lui Qin Gang

Ministrul de externe al Chinei, Qin Gang, nu a mai fost văzut în public deja de trei săptămâni, în ciuda faptului că diplomația de la Beijing a fost extrem de ocupată în ultima lună să repare relațiile cu SUA și să discute cu partenerii din Asia sau Europa. Ca fost ambasador la Washington și protejat al dictatorului Xi Jinping, era de așteptat ca Qin să ocupe un loc central în discuțiile cu oficialii americani de rang înalt care au vizitat pe rând China într-o încercare mutuală de a repara relațiile dintre cele două țări, relatează The Guardian .

Ultima apariție publică a ministrului chinez datează din 25 iunie, când l-a primit la Beijing pe ministrul de externe din Sri Lanka.

La începutul lui iulie, când au început vizitele oficialilor americani, Qin nu s-a alăturat discuțiilor cu Janet Yellen, secretara americană a trezoriei, la care au participat alți diplomați chinezi.

Qin nu a fost prezent nici la discuțiile recente cu John Kerry, emisarul american pe probleme de climă, care a ajuns recent la Beijing.

Tot la începutul lui iulie, diplomația chineză a anunțat anularea unei vizite a șefului diplomației europene, Josep Borrell, fără să dea un motiv pentru contramandarea discuțiilor.

Săptămâna trecută, Qin a ratat și participarea la summit-ul ASEAN din Indonezia, acolo unde ar fi trebuit să conducă delegația chineză. La acel moment, purtătorul de cuvânt al ministerului, Wang Wenbin, a spus că Qin nu a putut să fie prezent din cauza unor „probleme de sănătate”, fără să mai dea și alte detalii.

Discuțiile și articolele despre Qin au început să fie cenzurate

O săptămână mai târziu, Qin încă rămâne absent din public, iar discuțiile legate de misterioasa lui absență de trei săptămâni nu sunt pe placul cenzurii din China. Pe platforma socială chinezească Weibo, mențiunea absenței ministrului nu oferă niciun rezultat.

O căutare de tipul „unde este Qin Gang” pe această platformă transmite mesajul „fără rezultate”. De altfel, numele ministrului chinez dă puține rezultate pe platformă, chiar și când nu e vorba de tema dispariției sale.

Qin Gang dă mâna cu Ali Sabry, ministrul de externe din Sri Lanka Qin Gang a fost văzut ultima oară în timpul unei întâlniri cu ministrul de externe din Sri Lanka, la Beijing. Foto: Profimedia Images

Phil Cunningham, jurnalist și analist, spune că cenzura din China i-a eliminat cinci paragrafe legate de Qin dintr-un articol despre relațiile chino-americane pe care l-a publicat în South China Morning Post, o publicație pro-Beijing din Hong Kong.

În aceste paragrafe, autorul comenta că este o perioadă nefericită pentru un fost ambasador la Washington să dispară pur și simplu de pe scena politică, și s-a întrebat dacă absența lui este o consecință a stării de sănătate sau „pierderii favorului politic”.

„Qin Gang a dispărut. Nu doar că a dispărut din știrile din China, dar lipsește și din articolul meu. După cum a fost publicat de SCMP pe 15 iulie, cinci propoziții despre Qin au fost eliminate, fără anunț prealabil, după ce a fost acceptat pentru publicare”, a scris Cunningham pe Twitter.

Ascensiunea și dispariția rapidă a lui Qin

Qing, în vârstă de 57 de ani, a intrat în ascensiune în politica chineză ca parte a unei facțiuni noi în diplomația de la Beijing – așa-zișii „lupi luptători” – un grup cu o abordare mai agresivă și mai dură în diplomație, în contrast cu abordarea tradițională chineză mai rezervată.

Qin este unul dintre protejații dictatorului Xi Jinping și a fost promovat de acesta pentru a prelua în viitor, funcția de șef al diplomației, care în sistemul chinez nu este una și aceeași cu cea de ministru de externe. Diplomația chineză este condusă de principalul oficialul de politică externă al partidului comunist, la rândul său fost ministru de externe, Wang Yi.

Din cauza „opacității” sistemului politic din China, este dificil de observat care sunt cauzele reale ale unei astfel de dispariții misterioase. Totuși, aceste absențe reprezintă un semnal de avertizare că un lider politic a pierdut favorul partidului unic și că următoarea sa apariție ar putea să fie în fața unui tribunal.

Totuși, uneori există și motive banale pentru astfel de dispariții în ierarhia chineză – Xi însuși a dispărut din public vreme de două săptămâni, în 2012, cu puțin timp înainte să preia puterea în China. Niciun motiv nu a fost oferit, atunci, pentru absența sa.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!