Una dintre reptilele Rusiei, lector al Universității din Craiova, pledează cauza Chinei și cere ca România să își facă rețele 5G și reactoare nucleare cu Beijingul

Una dintre reptilele Rusiei, lector al Universității din Craiova, pledează cauza Chinei și cere ca România să își facă rețele 5G și reactoare nucleare cu Beijingul

Florin Păsătoiu, lector universitar la Universitatea din Craiova, un mare admirator al Rusiei și un propagator al ideilor Kremlinului, a început să pledeze și cauza Chinei. Într-un articol publicat pe portalul polonez  Visegrad Insight  și citat de Rador, Păsătoiu cere guvernului României să renunțe la memorandumul cu SUA, care interzice de facto companiilor chineze de stat să participe la construirea noilor reactoare nucleare de la Cernavodă și la realizarea rețelei 5G.

Reamintim că Ministerul Economiei de la București a cerut companiei Nuclearelectrica să denunțe acordul cu China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă după ce cele două părți nu au ajuns la un acord privind chestiunea spinoasă a finanțării acestei investiții. Ministrul Economiei a spus că își dorește ca această investiție să fie realizată cu un partener din UE sau NATO.

În ceea ce privește realizarea rețelei 5G, președintele Iohannis a semnat anul trecut un memorandum împreună cu președintele Donald Trump prin care România se angajează să nu lucreze cu companii care nu respectă principiile transatlantice.

Păsătoiu preia în articolul citat propaganda Chinei legată de necesitatea legăturilor economice și politice dintre Beijing și statele europene, în detrimentul legăturilor UE cu SUA. Lectorul universitar scrie că ”România pare mereu să se afle de partea greșită a istoriei”, susținând că ”politica externă a României este obtuză și incapabilă să-și proiecteze o viziune pe termen lung”.

Cine este Florin Păsătoiu

Florin Păsătoiu, lector universitar cu studii la Moscova, este șeful Centrului pentru Politică Externă și Studii de Securitate – o structură a Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova. Pagina de Facebook a Centrului postează constant mesaje anti-occidentale ale propagandei ruse, precum faptul că NATO este o organizație epuizată sau necesitatea regândirii ordinii politice din Eurasia.

Potrivit CV-ului său, în perioada septembrie – noiembrie 2014 (în plină criză a anexării ilegale a Crimeei și invadării Ucrainei de către Rusia), Păsătoiu a studiat la Moscova, la Ministerul rus de Externe, despre ”Politica externă a Federației Ruse, Politica de Securitate a Federației Ruse și balanța de putere”.

După întoarcerea de la studiile din Moscova, Păsătoiu s-a remarcat printr-o serie de evenimente și inițiative care au ajutat Rusia să-și propage în România liniile de discurs.

În 2017, centrul pe care îl conduce a invitat-o la Craiova să discute despre ”regionalizarea Euroasiei” pe Ekaterina Mihailenko, de la Departamentul de Relații Internaționale din cadrul Universității Fedarale din Ural, Rusia.

Tot în 2017, Florin Păsătoiu a organizat un eveniment extrem de controversat: l-a invitat să conferențieze la Craiova, la sediul bibliotecii județene, pe Alexei Gromâko, diplomat rus și directorul Institutului Europa din cadrul Academiei Ruse de Ştiințe. Potrivit relatărilor de la eveniment, Păsătoiu – care a fost și moderatorul conferinței – l-a lăsat pe Gromâko să își expună doctrina anti-NATO și anti-europeană fără a-i da vreo replică, mai mult, aprobând spusele acestuia (sursa 1, sursa 2, sursa 3)

Florin Păsătoiu este și autorul studiului „From Obsolete Normative to Realpolitik in the EU and Russia Foreign Policy Relations”, care reia teza Rusiei despre o nouă ordine globală.

În martie 2018, chiar înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, Florin Păsătoiu a fost din nou la Moscova, împreună cu fostul premier Adrian Năstase și alți delegați ai Fundației Nicolae Titulescu, pentru o conferință cu tema „Vecinătate și buna vecinătate în relațiile internaționale cu privire specială la relațiile româno-ruse”. Potrivit relatării lui Adrian Năstase pe blog, invitația de a organiza acțiunea a venit de la „Fondul Gorchakov pentru diplomație publică” – un think tank creat în Rusia în 2010.

El s-a aflat în centrul unui scandal diplomatic între România și Rusia. În octombrie 2018, purtătorul de cuvânt al MAE rus anunța relansarea relațiilor ruso-române la nivel științific, cultural și diplomatic prin intermediul unui acord între Universitatea din Craiova și Academia Diplomatică a Ministerului Rus de Externe. În realitate, între cele două instituții nu existau discuții pentru un asemenea acord. Singurele discuții erau purtate de un obscur centru pentru diplomație din Rusia și Florin Păsătoiu, în calitate de șef al centrului de pe lângă Universitatea din Craiova.

La o zi după apariția informației în presa rusă, Universitatea din Craiova a dezmințit informația, arătându-se ”stupefiată” de informația MAE rus: ”1.Universitatea din Craiova nu a semnat și nu intenționează să semneze niciun Memorandum cu Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe. 2.Universitatea din Craiova nu are nicio colaborare cu Ministerul rus de Externe sau cu alte instituții din Federația Rusă, cu excepția celor universitare”.

Foto: Florin Păsătoiu / Facebook



populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!