Una dintre cele mai importante icoane din Rusia va fi returnată Patriarhiei Moscovei
Vladimir Putin a decis returnarea celebrei icoane „Treimea”, realizată de pictorul rus Andrei Rubliov în secolul al XV-lea, de la Galeriile Tretiakov, unde a fost expusă după Revoluţia bolşevică, înapoi în posesia Bisericii Ortodoxe Ruse, a anunțat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Treimea”, de Andrei Rubliov FOTO EPA-EFE
„Treimea” de Andrei Rubliov este una dintre cele mai sfinte şi mai importante icoane din punct de vedere artistic ale Rusiei, transmite Reuters, potrivit Agerpres .
Această icoană a fost pictată în onoarea Sfântului Serghie din Radonej, la Serghiev Posad, lângă Moscova. Icoana reprezintă momentul biblic din Geneza 18 în care Sfânta Treime, luând forma a trei îngeri, l-a vizitat pe patriarhul Avraam la Stejarul Mamvri pentru a-i da vestea bună că Sarra, femeia lui, va rămâne însărcinată, deşi era bătrână. Cei trei îngeri s-au odihnit sub stejar, după care au pornit spre Sodoma şi Gomora, notează Reuters.
Icoana, aflată din 1575 în Catedrala Sfânta Treime de la Lavra Treimii a Sf. Serghie, a fost mutată de câteva ori în vremuri de restrişte. În 1929 a fost mutată de către bolşevici la Galeriile Tretiakov din Moscova.
În 2022 icoana a fost mutată înapoi la mânăstirea din Serghiev Posad, Lavra Treimii a Sf. Serghie, inima ortodoxiei ruse şi parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru anumite sărbători religioase.
Patriarhia Moscovei a anunţat într-un comunicat că icoana va fi expusă timp de un an la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, înainte de a fi dusă înapoi la Serghiev Posad.
„Acest lucru este de interes pentru un mare număr de credincioşi din ţara noastră, pentru care este vorba despre un obiect sacru” pe care nu-l doreau ascuns în vreun muzeu, afirmă Dmitri Peskov.
Duminică, Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg a anunţat că va transfera mormântul lui Aleksandr Nevski, un prinţ din secolul XIII şi sfânt al Bisericii Ruse, unei alte mănăstiri, în cadrul unui efort de a „întări unitatea naţională” în contextul războiului din Ucraina.
Sursa: adevarul.ro