„Un vrăjitor eretic, care umbla cu chiromanția, hipnoza, yoga și alte nebunii nu poate fi sfânt” / Petiție împotriva canonizării călugărului Arsenie Boca

„Un vrăjitor eretic, care umbla cu chiromanția, hipnoza, yoga și alte nebunii nu poate fi sfânt” / Petiție împotriva canonizării călugărului Arsenie Boca

O petiție online care se opune canonizării călugărului Arsenie Boca a strâns sute de semnături, invocând motive controversate pentru care acesta nu ar trebui să fie trecut în rândul sfinților Bisericii Ortodoxe Române, arată Adevărul.

Inițiatorul petiției, Cristian Chita, susține că „respingerea dosarului de canonizare a călugărului Arsenie Boca este necesară”, și solicită retragerea tablourilor și icoanelor cu acesta din biserici și mănăstiri.

Printre motivele invocate în petiție se numără practicile din tinerețe ale lui Arsenie Boca, care ar fi inclus yoga și hipnoza. „Studentul Boca, cât era ziua de lungă, făcea exerciții de concentrare după o carte de hatha yoga, în fața oglinzii, uitându-se între ochi”, se arată în petiție, fiind citat și călugărul Ilie Cleopa, care considera yoga „o practică păgână, vrăjitorească, prin care se invocă în mod conştient sau inconştient forţe malefice (draci)”.

De asemenea, autorul petiției subliniază faptul că Arsenie Boca provenea dintr-o familie „mixtă”, cu un tată greco-catolic și o mamă ortodoxă, motiv pentru care solicită ca acesta să nu fie inclus în rândul sfinților ortodocși. Criticile se extind și asupra picturilor realizate de Arsenie Boca, considerate de semnatari ca fiind păgâne.

Petiția, semnată până acum de 400 de persoane, a atras comentarii critice la adresa duhovnicului. „Un vrăjitor eretic, care umbla cu chiromanția, hipnoza, yoga și alte nebunii nu poate fi sfânt”, afirmă un semnatar, în timp ce altul concluzionează: „Avea foarte multe învățături neortodoxe”. Un alt semnatar susține că „nu este un sfânt, ci un om simplu care a vrut publicitate”.

În ciuda acestor opoziții, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis recent să-l canonizeze pe Arsenie Boca, care va fi prăznuit ca Sfântul Arsenie de la Prislop pe 28 noiembrie, data morții sale. Arsenie Boca, supranumit „Sfântul Ardealului”, s-a născut în 1910 în satul Vaţa de Sus, județul Hunedoara, și a devenit cunoscut ca duhovnic la mănăstirile Brâncoveanu și Prislop, înainte de a fi persecutat de regimul comunist.


Citește și:

populare
astăzi

1 Blonda prezentă alături de șeful Telegram în momentul arestării sale în Franța a aprins imaginația internauților

2 O înregistrare video a Forțelor Aeriene Ucrainene ar fi dezvăluit din greşeală poziţia unui avion de vânătoare F-16

3 Cine mai crede ca SUA n-ar merge până la capăt alături de Israel în orice conflict să se uite peste cifrele astea...

4 Rușii au adus la Kursk 30.000 de militari și încearcă să creeze un inel în jurul forțelor Ucrainei. Gen. Sîrskîi mai spune că în Donbas situația e foa…

5 Descoperire epocală în Sarmizegetusa Regia: templul pictat al dacilor, dezvelit după două milenii