Un virus asemănător Covid-19, descoperit la lilieci, ar putea infecta oamenii - STUDIU

Un virus asemănător Covid-19, descoperit la lilieci, ar putea infecta oamenii - STUDIU

Un virus asemănător cu Covid a fost descoperit la liliecii originari din Marea Britanie, care este la doar câteva „mutații” distanță de a infecta oamenii, relatează Daily Mail.

FOTO: Getty Images

FOTO: Getty Images

Oamenii de știință au efectuat un studiu amplu asupra celor 17 specii de mamifere zburătoare cunoscute ca fiind originale din Marea Britanie, pe fondul îngrijorărilor legate de bolile zoonotice - cele care se transmit de la animale la oameni.

Aceștia au descoperit că un coronavirus nemaiîntâlnit până acum se află la doar câteva „mutații” de a fi capabil să infecteze oamenii.

Deși susțin că șansele unei noi pandemii sunt scăzute, ei spun că noul virus justifică menținerea supravegherii acestei specii.

„Apariția pandemiei COVID-19 în 2020 este o reamintire sobră a impactului masiv al virușilor asupra sănătății și economiei globale.

În ciuda acestui fapt, supravegherea genomică în fauna sălbatică rămâne limitată. În acest studiu, am folosit o rețea existentă de lilieci pentru a obține probe diverse din punct de vedere geografic și temporal de la aproape toate speciile din Marea Britanie.

Susținem că acesta poate fi un model de supraveghere sustenabil și eficient pentru a identifica și caracteriza virusurile noi transmise de animale care pot sau nu pot fi încă capabile să infecteze oamenii, dar care ar putea evolua cu capacitatea de a face acest lucru în viitor”, se menționează în raport.

În acest moment, există 17 specii de lilieci care se înmulțesc în Marea Britanie, dintre care cele mai multe se pot adăposti în clădiri, biserici, hambare și alte structuri.

Locuințele tot mai multe ale oamenilor plasează liliecii în imediata apropiere a animalelor domestice care pot servi ca potențiale gazde-punte pentru transmiterea virusurilor de la lilieci la oameni.

„Cu toate acestea, mai mulți factori trebuie să se alinieze pentru apariția cu succes a unui agent patogen zoonotic la om, inclusiv frecvența expunerii, capacitatea agentului patogen de a infecta oamenii și capacitatea acestuia de a se transmite mai departe de la om la om”, menționează studiul.

Oamenii de știință spun că „posibilitatea unui nou coronavirus” nu poate fi exclusă.

Pentru a asigura siguranța publicului, aceștia sugerează ca cei care sunt în contact frecvent cu liliecii să „adere la practicile de biosecuritate” pentru a reduce expunerea la coronavirusul liliecilor.

Acest lucru vine în contextul în care cercetătorii au identificat un nou simptom Covid care ar putea face ca oamenii să nu-și recunoască proprii membri ai familiei.

Cercetătorii unei noi lucrări spun că unele persoane care au fost testate pozitiv au dezvoltat orbirea feței, ceea ce le face incapabile să îi recunoască pe cei dragi.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...