Un veteran al forțelor speciale ale armatei SUA se teme că Rusia ar putea folosi arma electromagnetică împotriva Ucrainei
Până acum, amenințările rusești de a intensifica războiul împotriva Ucrainei au fost interpretate în mare parte ca indicii voalate despre utilizarea armelor nucleare convenționale. Dar există un alt instrument pe care Vladimir Putin îl poate lua în considerare. Aceasta este o lovitură tactică cu impuls electromagnetic (EMP).
Moscova ar putea detona un dispozitiv de impuls electromagnetic la înălțime (HEMP) FOTO SHUTTERSTOCK
Arma nucleară presupune, în esenţă, o enormă degajare de energie cauzată de explozia nucleară. Energia este degajată într-o gamă largă de efecte fizice, de la convecţia mecanică până la emisii electromagnetice şi emisii de raze Gamma. În ordinea lungimii de undă ce caracterizează propagarea energiei eliberate de explozie, efectele concrete pot fi enumerate, pe scurt, ca fiind: unda de şoc (convecţia masivă de aer care distruge tot ce întâlneşte), valul termic (unda de căldură care arde tot ce este combustibil), unda acustică (sunetul exploziei), impulsul electromagnetic (EMP, unda electromagnetică degajată într-un spectru larg de frecvenţe), impulsul luminos (unda electromagnetică / fotonică din spectrul luminii / vizibil), radiaţiile nucleare şi unda de raze Gamma.
Bineînțeles, toate aceste efecte se diminuează pe măsura depărtării de epicentrul exploziei, cu diferite rate de atenuare, după caracteristicile fizice ale manifestării energiei în deplasare, şi după rezistenţa opusă de mediul de propagare.
Roger Pardo-Mauer, un veteran al forțelor speciale ale armatei SUA, care a servit în Irak și Afganistan și a deținut și funcția de secretar adjunct al Apărării, scrie despre acest lucru într-un articol pentru Financial Times .
El explică că un EMP este o armă care creează un puls puternic de energie. Acest impuls, la rândul său, provoacă un scurtcircuit în echipamente precum computere, generatoare, sateliți, radiouri, receptoare radar și chiar semafoare. Utilizarea EMP poate dezactiva infrastructura militară și civilă a Ucrainei într-o clipă. Țara va rămâne fără electricitate, căldură, comunicații sau transport.
Pardo-Mauer notează că propaganda rusă a discutat deja despre perspectiva utilizării EMP. La un post de televiziune, un colonel rus a arătat hărți și ar fi explicat care ar fi efectul dacă o astfel de explozie ar avea loc deasupra Marii Baltice.
„Este foarte posibil ca Putin și generalii săi să ne fi avertizat cu privire la această posibilitate atunci când și-au exprimat amenințările criptice de a lua „măsuri tehnico-militare” nespecificate” , sugerează ofițerul american.
În opinia sa, explozia de arme nucleare tactice ar fi cel mai probabil ineficientă împotriva armatei ucrainene. Dar utilizarea unor astfel de arme pentru războiul electromagnetic este o chestiune complet diferită. Rezultatul unui astfel de atac nu va fi apariția unui nor în formă de ciupercă. Mai devreme, deasupra capului tău va apărea o „meduză albastră care pulsează, după care va fi liniște”. Și din moment ce explozia va avea loc foarte sus, cel mai probabil nu va fi nici un sunet.
Un EMP nuclear relativ mic, care poate fi lansat cu ușurință la o altitudine mare de racheta hipersonică rusă Zircon, nu va distruge nicio clădire și nu va ucide pe nimeni. Dar poate opri permanent electronicele de pe mii de kilometri pătrați de teritoriul ucrainean ”, a explicat Pardo-Mauer.
Și operațiunile rușilor ar fi afectate
El a adăugat că aproape toate echipamentele pe care țările NATO le-au transferat în Ucraina : sisteme de comunicații, navigatoare GPS și drone - depind de electronică. Pulsul electromagnetic poate distruge până la 90% din sateliții de deasupra zonei afectate în trei luni de la explozie. Cu toate acestea, este foarte probabil ca și operațiunile de informare rusești de pe teren să fie afectate.
SUA și aliații săi sunt conștienți de amenințările EMP. Majoritatea modelelor de echipamente militare occidentale au o anumită protecție încorporată împotriva unor astfel de arme. Dar lovitura va crea un nou spațiu de luptă care va anula superioritatea sistemelor informaționale occidentale. Și până acum, nimeni nu a luat în considerare în mod corespunzător această posibilitate.
În Herson, o lovitură tactică EMP ar putea dezactiva sistemele care controlează barajele locale și ar putea bloca autostrăzile și podurile cu vehicule cu stricate. Și populația civilă poate rămâne fără hrană și căldură. În cazul unei lovituri de succes cu EMP, Ucraina va trebui să ia o pauză pentru a-și reface arsenalul distrus. Între timp, Putin își poate reconstrui și înarma forțele, precum și să pună mâna pe noi regiuni, declanșând o ofensivă în primăvară.
„Cel mai îngrijorător lucru este că Rusia și NATO au abordări foarte diferite cu privire la astfel de arme. Conform doctrinei militare ruse, EMP aparține domeniului informației, războiului cibernetic și electronic, nu nuclear. Acest lucru coboară ștacheta și ar putea face din impuls o opțiune mai tentantă pentru generalii lui Putin ”, explică autorul.
Dar EMP nu poate fi produs altfel decât prin explozie nucleară?
Ba da. Există generatoare de unde electromagnetice, ele se cheamă emiţătoare radio. Problema savanţilor este să caute metode de generare a undelor electromagnetice cu putere suficient de mare pentru a obţine efectele produse de exploziile nucleare. Un articol publicat de universitatea politehnică a Forţelor Aeriene ale Chinei, în anul 2014, face distincţia clară între bombele nucleare proiectate să cauzeze explozie şi şoc mecanic, şi armele EMP, proiectate să maximizeze efectele HEMP, cele din urmă prezentate ca „un nou tip de armă”.
De fapt, articolul „Privire generală asupra armelor cu impuls electromagnetic şi tehnici de protecţie împotriva acestora” menţionează trei tipuri de arme bazate pe EMP:
1) bomba nucleară cu încărcătură redusă (low yield) detonată în atmosferă la altitudine mare – produce HEMP (varianta originală, ca efect al bombei atomice clasice);
2) EMP produs de explozivi (nenucleari) de mare putere şi echipamente aferente de producere a aceluiași HEMP;
3) generatoare de microunde de mare putere HPM (High Power Microwave).
Care ar fi armamentul folosit pentru un atac EMP?
Conform raportului DHD menţionat, China dispune de tehnologie sustrasă, în timp, de la Statele Unite, cu ajutorul căreia a dezvoltat trei subsisteme de armament care pot fi folosite pentru declanşarea unui atac HEMP:
● o reţea de sateliţi specializaţi;
● rachete hipersonice pentru transportul focoaselor la ţintă şi
● focoase care generează „super-impulsul electromagnetic”.
În continuare, vom arunca o privire scurtă asupra acestor subsisteme. De remarcat, toate variantele conceptuale ale acestor subsisteme sunt destinate Războiului informaţional, menit să anihileze comunicaţiile inamicului, şi toate variantele presupun declanşarea EMP în atmosferă, la mare altitudine.
Chiar şi în cazul unui arsenal nuclear relativ redus, conceptul de utilizare a armelor nucleare, chiar lansate de la sol sau de pe submarine, dar în doctrina atacului EMP, ar transforma o forţă redusă de descurajare nucleară într-o forţă fatală, capabilă să cauzeze o surprindere strategică de nivelul atacului de la Pearl Harbor.
Ce e de făcut?
Mardo-Mauer sfătuiește, în primul rând, să fie vertizată Rusia că chiar și o lovitură localizată a EMP asupra Ucrainei ar depăși linia roșie nucleară și ar declanșa un răspuns colectiv al NATO.
„Efectele secundare imprevizibile asupra atmosferei, mediului, sateliților și populației Pământului ar trebui să fie un motiv valid pentru încălcarea articolului 5 privind apărarea comună ”, consideră armata americană.
În al doilea rând, Occidentul ar trebui să ajute armata ucraineană să se pregătească pentru un astfel de scenariu. Ucrainenilor trebuie să li se explice cum să supraviețuiască unui astfel de atac și să supraviețuiască consecințelor acestuia prin achiziționarea de receptoare radio analogice, lanterne și baterii.
Dacă Putin ia în considerare într-adevăr posibilitatea de a folosi EMP tactic, atunci nu este în joc doar libertatea Ucrainei, ci și viitorul războaielor în general. Dacă cedăm în fața șantajului nuclear al Kremlinului, există riscul ca alte țări să-i calce pe urme. China și Coreea de Nord au deja capabilități EPM. Situația din Ucraina oferă o înțelegere preliminară a cât de incert și periculos poate fi viitorul. Nu ne putem permite să pierdem această bătălie ”, subliniază militarul american.
Sursa: adevarul.ro