Un val imens de dezinformare amenință să alimenteze conflictul dintre Israel și Hamas | Analiză Reuters
În timp ce războiul dintre Israel și Hamas face ravagii, autoritățile de reglementare și analiștii spun că un val de dezinformare online riscă să inflameze și mai mult pasiunile și să escaladeze conflictul într-o ceață electronică de război.
Războiul dintre Israel și Hamas a intrat în faza informațională FOTO Shutterstock
O explozie la un spital din Gaza, care a ucis marți sute de palestinieni, este cel mai recent subiect al acestui val de activitate, în timp ce susținătorii ambelor părți în lupta dintre Israel și Hamas încearcă să susțină povestea propriei părți și să o pună la îndoială pe cea a celeilalte părți.
Președintele SUA, Joe Biden, a făcut referire la provocarea de a verifica informațiile în timpul conflictului în comentariile despre explozia de la spital în timpul unei vizite în Israel miercuri, spunând că responsabilitatea pentru incident pare să fie a adversarilor Israelului.
„Dar sunt mulți oameni care nu sunt siguri, așa că avem multe - trebuie să depășim multe lucruri", a spus Biden.
Unitatea Reuters de verificare a faptelor a identificat numeroase cazuri de postări pe rețelele de socializare care au folosit imagini și informații false despre conflictul dintre Israel și Hamas, precum și altele în care confuzia, mai degrabă decât dezinformarea deliberată , pare să fi sporit tensiunile.
Printre acestea se numără:
-Un cont X sub numele Farida Khan, care pretinde a fi un jurnalist Al Jazeera din Gaza, a postat un mesaj în care spune că are o înregistrare video cu „o rachetă Hamas care a aterizat în spital" în incidentul de marți.
Ulterior, Al Jazeera a avertizat utilizatorii rețelelor de socializare că acest cont nu are nicio legătură cu serviciul de știri. Al Jazeera a declarat pentru Reuters că nu angajează o persoană cu numele Farida Khan. Contul a fost ulterior eliminat.
-O înregistrare video în care președintele rus Vladimir Putin vorbea despre Ucraina anul trecut a fost distribuită luna aceasta cu subtitrări inventate, avertizând SUA să nu intervină în conflictul dintre Israel și Hamas.
-Pe fondul unor imagini autentice care arată cadavrele celor uciși de Hamas pe 7 octombrie, un videoclip din 2015 cu linșarea unei fete de 16 ani în Guatemala a fost prezentat online în mod eronat ca arătând o tânără israeliană arsă de o „gloată palestiniană".
-După ce a primit critici online cu privire la steagurile alb-albastre și albe folosite în numărul ei, cântăreața pop Pink a postat un tweet în care spunea „Primesc multe amenințări pentru că oamenii cred în mod eronat că flutur steaguri israeliene în spectacolul meu. Nu este așa.
„Folosesc steaguri Poi încă de la începutul acestui turneu. Acestea au fost folosite cu foarte mulți ani în urmă de către poporul Māori din Noua Zeelandă."
Consecințe în lumea reală
Tensiunile sporite pot avea consecințe în lumea reală dincolo de orașele și kibbutzurile israeliene în care 1.400 de israelieni au fost uciși de atacatorii Hamas la 7 octombrie și în Gaza, unde peste 3.000 de palestinieni au fost uciși până în prezent de bombardamentele de represalii ale Israelului.
Franța a fost plasată în alertă maximă de securitate după ce un profesor a fost ucis într-un atac islamist, iar alertele cu bombă au forțat evacuarea muzeului Louvre. Ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat că atacul are legătură cu evenimentele din Orientul Mijlociu.
În Illinois, un proprietar a fost acuzat de infracțiuni motivate de ură, fiind acuzat că a înjunghiat mortal un băiat american de origine palestiniană în vârstă de 6 ani și a rănit-o pe mama acestuia, care erau chiriașii săi. Biroul șerifului a declarat că aceștia au fost „ținta suspectului din cauza faptului că sunt musulmani și a conflictului în curs din Orientul Mijlociu, care implică Hamas și israelienii".
Școlile evreiești din Londra au fost închise în weekend după ce o organizație caritabilă evreiască care asigură securitatea a înregistrat o creștere de 400% a incidentelor antisemite de la atacuri în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut.
În conflictele moderne, atât în întreaga lume, cât și în Orientul Mijlociu, părțile aflate în conflict au folosit de mult timp televiziunea - și mai recent internetul - pentru a câștiga războiul pentru inimi și minți, precum și războiul pe teren, amestecând adesea adevărul cu ficțiunea.
Autoritățile de reglementare sunt cu ochii în patru. Thierry Breton, șeful UE pentru industrie, a făcut apel la X, la Meta, compania mamă a Facebook, la TikTok și la YouTube pentru că nu au făcut suficient pentru a reduce dezinformarea în urma atacurilor. Fiecare companie a declarat că a luat măsuri pentru a aborda conținutul dăunător.
Începând cu 7 octombrie, Unitatea Cyber din cadrul Procuraturii Statului din Israel a început să lucreze pentru a elimina conținutul de pe rețelele de socializare care distribuie conținut care, spun ei, incită la violență asociat cu Hamas.
Biroul procurorului israelian a declarat că a înaintat aproximativ 4.450 de cereri de eliminare a conținutului, potrivit următoarei divizii, cele mai multe dintre ele către Facebook, TikTok și X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.
Rafi Mendelsohn, un vicepreședinte al firmei israeliene de monitorizare a roboților Cyabra, a declarat că peste 40.000 de conturi false au împins online narațiuni pro-Hamas, iar mii dintre acestea au fost create cu mai mult de un an înainte de atac.
„Amploarea sugerează că a existat un conținut pregătit în prealabil și forță de muncă pentru a-l difuza. Nu am mai văzut o astfel de sofisticare la un grup militant", a declarat el pentru Reuters.
Două narative
Unele conturi par, de asemenea, să fie implicate în răspândirea de falsuri, vizând palestinienii și țările din Orientul Mijlociu percepute ca fiind pro-palestiniene.
În 2014, purtătorul de cuvânt al aripii militare a Hamas, Abu Obaidah, a postat un videoclip în care recunoștea sprijinul iranian pentru Hamas. În ultimele zile, acesta a fost repostat online și prezentat în mod eronat ca fiind recent, pentru a implica direct Teheranul în ultimul atac.
Și în timp ce președintele turc Tayyip Erdogan a criticat blocada israeliană din Gaza, au fost adăugate subtitrări incorecte la un videoclip viral care a circulat pe X și Facebook în ultimele zile, avertizând SUA să nu intervină și că Turcia este „gata să apere Palestina cu orice preț".
Marc Owen Jones, expert în dezinformare și profesor la Universitatea Hamad bin Khalifa din Qatar, a declarat că în timpul conflictelor se înregistrează adesea o creștere a dezinformării.
„Cred că Hamas transmite mesaje contradictorii. Pe de o parte, videoclipuri cu atacuri care sunt în mod evident brutale, pe de altă parte, unele încercări de a încerca să devieze acest lucru cu povești despre faptul că sunt umani. În mod clar, acestea par a fi adresate unor audiențe diferite, dar efectul combinat este acela de a tulbura apele în ceea ce privește adevărul în conflict", a spus el.
În mod similar, a spus el, narațiunile antipalestiniene au inclus afirmații potrivit cărora palestinienii înscenează răniri și decese cu „actori de criză".
„Este, de asemenea, conceput pentru a tulbura apele și pentru a-i descrie pe palestinieni ca fiind necinstiți - în timp ce îi face pe oameni să se îndoiască dacă imaginile pe care le văd despre suferința palestiniană sunt autentice".
Sursa: adevarul.ro