Un ''vaccin'' împotriva cancerului a eliminat tumorile la şoareci (studiu)

Un ''vaccin'' împotriva cancerului a eliminat tumorile la şoareci (studiu)

Ar putea fi creat un vaccin împotriva cancerului? Un experiment recent, care a eliminat tumorile la şoareci, aduce o rază de speranţă: cercetătorii de la Universitatea Stanford din Statele Unite au descoperit că injectarea unei combinaţii de două substanţe imuno-stimulatoare direct în tumorile solide la şoareci a eliminat orice urmă de cancer, inclusiv metastazele, informează vineri Xinhua.

Procedura funcţionează pentru multe tipuri de cancer, inclusiv cele care apar spontan, spun cercetătorii, pe pagina Universităţii Stanford. Cercetătorii cred că aplicarea locală a unei cantităţi foarte mici de agent imuno-stimulator ar putea reprezenta un tratament relativ ieftin pentru cancer, care nu produce efectele adverse provocate de stimularea imunitară la nivelul întregului organism.

''Atunci când folosim cei doi agenţi împreună, are loc eliminarea tumorilor din tot organismul'', spune Ronald Levy, profesor de oncologie. ''Această terapie elimină nevoia de a identifica ţinte specifice pentru anumite tumori şi nu necesită activarea întregului sistem imunitar sau modificarea celulelor implicate în răspunsul imunitar''.

Unul dintre agenţi este deja aprobat pentru utilizarea umană; celălalt a trecut prin mai multe teste clinice diferite pentru utilizare umană. Un test clinic a fost demarat în ianuarie pentru testarea efectului tratamentului la pacienţii cu limfom.

Publicat la 31 ianuarie în revista Science Translational Medicine, studiul a fost realizat de Ronald Levy, un pionier în domeniul imunoterapiei prin care cercetătorii încearcă să determine sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului. Testele efectuate în laboratorul său au condus la dezvoltarea de rituximab, unul dintre primii anticorpi monoclonali aprobaţi pentru terapia anticancer la oameni.

Unele imunoterapii au la bază stimularea sistemului imunitar din întreg organismul. Altele ţintesc ''puncte de control'' care se formează în mod natural şi care limitează activitatea anticancer a celulelor imunitare. Altele, precum imunoterapia cu celule CAR T, recent aprobată pentru tratarea unor tipuri de leucemii sau limfoame, presupune extracţia celulelor imunitare şi modificarea genetică a acestora pentru a ataca celulele tumorale. Multe dintre aceste abordări au avut succes, dar fiecare are puncte slabe, de la dificultatea de a gestiona efectele secundare, până la costul ridicat şi timpul îndelungat de tratament.

''Toate aceste progrese în imunoterapie schimbă practica medicală'', spune Levy. ''Tratamentul nostru foloseşte o singură aplicare a unei cantităţi foarte mici din doi agenţi care stimulează sistemul imunitar doar în tumora respectivă. La şoareci, am constatat efecte uimitoare în întreg organismul, inclusiv eliminarea tuturor tumorilor''.

Celulele canceroase intră deseori într-o relaţie nedeterminată cu sistemul imunitar. Limfocitele T recunosc proteinele neobişnuite prezente în celulele canceroase şi se infiltrează pentru a ataca tumorile. Cu toate acestea, odată cu creşterea tumorii, aceasta dezvoltă modalităţi de a reprima activitatea celulelor T.

Metoda profesorului Levy a dat rezultate la şoarecii de laborator cărora le-au fost transplantate tumori de tipul limfoamelor în două regiuni din corp. Injectarea uneia dintre tumori cu cei doi agenţi a provocat regresia nu doar a tumorii tratate, dar şi a celei de-a doua, netratate. În acest fel, 87 din cei 90 de şoareci au fost vindecaţi de cancer. Deşi cancerul a revenit în trei dintre cazuri, tumorile au fost din nou eliminate cu un al doilea tratament. Cercetătorii au înregistrat rezultate similare la şoarecii cu cancer de sân, colon sau melanom.

În următoarea etapă a testelor clinice vor fi selectaţi 15 pacienţi cu limfom. Dacă rezultatele vor fi optimiste, Levy crede că acest tratament ar putea fi util în cazul multor tipuri de tumori. Cercetătorul anticipează ca în viitor medicii să poată injecta cei doi agenţi în tumori înainte de îndepărtarea lor chirurgicală ca o modalitate de prevenire a revenirii cancerului din cauza metastazelor neidentificate sau chiar pentru a anticipa dezvoltarea de viitoare tumori cauzate de mutaţii genetice precum BRCA1 şi 2.

AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!