Un trib din Dakota își va primi înapoi pământul, după 160 de ani. Ce ascunde actualul parc. „E un loc al holocaustului”

Un trib din Dakota își va primi înapoi pământul, după 160 de ani. Ce ascunde actualul parc. „E un loc al holocaustului”

Statul american a luat o decizie rară, de a ceda parcul Upper Sioux Agency din Minnesota, cu o istorie încărcată, unui trib Dakot. În urmă cu 160 de ani, pământul a fost martor al unui război, care a dus la cea mai mare spânzurătoare în masă, din istoria SUA.

Parcul Upper Sioux Agency din Minnesota FOTO Twitter

Parcul Upper Sioux Agency din Minnesota FOTO Twitter

Preriile aurii și râurile întortocheate ale unui parc de stat din Minnesota ascund și mormintele secrete ale oamenilor din Dakota, care au murit în timp ce Statele Unite nu au reușit să îndeplinească tratatele cu nativii săi, în urmă cu mai bine de un secol. Descendenții lor urmează acum să își primească pământul înapoi, potrivit The Guardian .

Este vorba despre parcul de stat Upper Sioux Agency, din Minnesota, unde sunt îngropate cadavrele celor uciși după războiul SUA-Dakota.

„Este un loc al holocaustului. Oamenii noștri au murit de foame acolo”, a spus Kevin Jensvold, președintele Comunității Upper Sioux, un mic trib, cu aproximativ 550 de membri, chiar în afara parcului.

Parcul de stat Upper Sioux Agency din sud-vestul statului Minnesota se întinde pe puțin mai mult de 5 kilometri pătrați și include ruinele unui complex federal, loc în care ofițerii au reținut proviziile oamenilor din Dakota, provocând foamete și decese.

Deceniile de tensiune au explodat în războiul SUA-Dakota, din 1862, dintre coloniști și o facțiune a oamenilor din Dakota, potrivit Societății Istorice din Minnesota. După ce SUA a câștigat războiul, guvernul a spânzurat mai mulți oameni decât în orice altă execuție a națiunii. Un memorial îi onorează pe cei 38 de bărbați Dakota, uciși în Mankato, la 177 de kilometri de parc.

Jensvold a spus că a petrecut 18 ani cerând statului să returneze parcul tribului său. A început demersurile după ce un bătrân tribal i-a spus că oamenii din Dakota erau neîndreptăți la momentul respectiv, întrucât li se cerea să plătească o taxă de stat pentru fiecare vizită la mormintele strămoșilor lor de acolo.

Parlamentarii au autorizat, într-un final, transferul pământului. În decursul acestui an, democrații au preluat controlul asupra casei, senatului și biroului guvernatorului pentru prima dată, în aproape un deceniu, a declarat senatorul de stat Mary Kunesh, democrat și descendent al Națiunii Standing Rock.

Triburile care vorbesc despre nedreptăți au ajutat mai mulți oameni să înțeleagă cum au fost luate pământurile și tratatele nu au fost adesea respectate. Kunesh mai susține că oamenii par mai interesați acum să „facă ceea ce trebuie și să obțină înapoi pământurile triburilor”.

Dar transferul ar însemna și mai puțini turiști și mai puțini bani pentru orașul din apropiere, Granite Falls, a spus primarul Dave Smiglewski. El și alți oponenți spun că terenurile de agrement și siturile istorice ar trebui să fie în proprietate publică, nu date câtorva oameni, deși parlamentarii au rezervat fonduri pentru ca statul să cumpere terenuri, pentru a înlocui pierderile din transfer.

Parcul este presărat cu trasee de drumeții, locuri de campare, mese de picnic, acces pentru pescuit, trasee de călărie și ierburi înalte, cu flori sălbatice, pe timp de vară.

„Oamenii care vor să îndrepte lucrurile cu nedreptățile istoriei sunt adesea obligați să susțină o astfel de acțiune fără să se gândească la alte ramificații”, a spus Smiglewski. „Un număr, dacă nu o majoritate, de parcuri de stat au un înțeles sacru similar, cu triburile indigene. Deci unde s-ar opri?”

Primul parc, cedat unui trib

În ultimii ani, unele triburi din SUA, Canada și Australia și-au restaurat drepturile asupra pământurilor ancestrale, odată cu creșterea mișcării Land Back, care încearcă să returneze pământurile indigenilor.

Un parc național nu a fost niciodată transferat de la guvernul SUA la o națiune tribală, dar câteva dintre ele sunt gestionate în comun cu triburi, inclusiv monumentul național Grand Portage din nordul Minnesota, monumentul național Canyon de Chelly din Arizona și parcul național Glacier Bay din Alaska, a spus Jenny Anzelmo-Sarles de la National Park Service.

Aceasta va fi pentru prima dată când Minnesota transferă un parc de stat către o comunitate, a declarat Ann Pierce, directorul parcurilor și traseelor de stat din Minnesota la departamentul de resurse naturale, pentru sursa citată.

Se estimează că va dura ani până la finalizarea transferului, mai exact, până în 2023, iar facturile se ridică până la peste 6 milioane de dolari. Banii pot fi folosiți pentru a cumpăra terenuri cu oportunități de agrement și pentru a plăti evaluări, pentru demolarea drumurilor și podurilor, plus alte lucrări.

Chris Swedzinski și Gary Dahms, parlamentarii republicani care reprezintă partea de stat care cuprinde parcul, au refuzat prin consilierii lor să comenteze despre pozițiile lor cu privire la transfer.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri