Un tratament cu plasmă de la pacienții vindecați va fi folosit în România. Ce spun specialiștii
Ministerul Sănătății și SC Besmax Pharma Distribution SRL au semnat un protocol de donație pentru donarea a trei echipamente de plasmafereză și 3.000 de kituri de colectare de plasmă, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Scopul donației este să asigure accesul pacienților români infectați cu SARS-COV2 la tratamentul cu plasmă umană hiperimună, colectată de la convalescenți, la fel ca pacienții din alte țări, care au autorizat acest tratament salvator de vieți.
Cele 3 echipamente și cele 3.000 de chituri de colectare de plasmă vor fi folosite exclusiv pentru colectarea de plasmă umană de la pacienții COVID-19 vindecați (convalescenți), conform criteriilor stabilite de către specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, împreună cu cei ai Ministerului Sănătății.
Plasma umană astfel colectată va fi utilizată exclusiv pentru prevenirea infectării persoanelor vulnerabile sau a celor cu risc major de infectare (de exemplu cadre medicale care îngrijesc pacienții infectați cu SARS-COV2), precum și pentru tratamentul pacienților critici, conform protocoalelor de utilizare experimentală a acestei terapii, întocmite de către specialiștii Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale împreună cu cei ai Ministerului Sănătății.
Ce spun specialiștii
„Având în vedere faptul că în următoarele săptămâni se preconizează că ne vom confrunta cu un prim vârf al pandemiei de Coronavirus (Covid-19) în România, precum și de creșterea iminentă a numărului de decese cauzate de complicații, atât printre persoanele trecute de 60 de ani, cât și, mai nou la persoanele tinere, Institutul Oncogen în colaborare cu spitalele de boli infecțioase din țară, centrele de sânge și alte instituții care pot ajuta, inițiază o campanie de colectare și stocare de sânge (plasmă) de la pacienții care au trecut prin infecția cu Covid-19 și s-au vindecat.
Această plasmă conține anticorpi care pot neutraliza virusul și este de folos pacienților cu forme grave ale bolii, care pot deceda înainte de a-și dezvolta propria imunitate. Metoda nu este una nouă, dar a început să fie folosită în lipsa unui tratament în tot mai multe țări care se confruntă cu pandemia, inclusiv în China”, a anunțat profesrul dr. Virgil Păunescu, directorul Institutului Oncogen de pe lângă Spitalul Județean de Urgență din Timișoara.
Această inițiativă se va realiza împreuna cu Banca de Sânge din Dresda, care a demarat aceste proceduri în Germania.