Un transplant de cap ar fi fost realizat cu succes la o maimuță

Un transplant de cap ar fi fost realizat cu succes la o maimuță

Specialiști de la Universitatea medicală din Harbin (China), conduși de profesorul Xiao Ping Ren, susțin că au realizat cu succes un transplant de cap la o maimuță, după ce anterior au reușit să efectueze grefe de cap la șoareci. La operație a colaborat neurochirurgul italian Sergio Canavero, care și-a fixat, în 2013, ambițiosul obiectiv de a reuși în doi ani primul transplant de cap la om.

"Este o adevărată victorie pentru omenire", afirmă Sergio Canavero, referindu-se la reușita din China, citat de 7sur7.be, care preia un articol din Sciences et Avenir. Acest experiment, scrie Sciences et Avenir, ar putea fi crucial pentru persoanele tetraplegice (paralizate de toate membrele).

Potrivit echipei de medici, maimuța grefată a fost menținută în viață timp de 20 de ore. "Am menținut maimuța în viață 20 de ore. Obiectivul nostru era să dovedim că putem proteja creierul. Strategia de protecție a creierului a constat într-o hipotermie și în stabilirea unei circulații sanguine încrucișate între donator și primitor printr-un sistem de canule", a adăugat profesorul XiaoPing Ren.

Maimuța nu a fost menținută în viață mai mult "din cauza legilor etice care nu permit păstrarea dincolo de o anumită perioadă a unui animal în aceste condiții de experimentare", a precizat el.

Potrivit The Independent, oamenii de știință care au efectuat această procedură au publicat imagini și videoclipuri, dar detaliile realizării lor nu sunt disponibile pentru a fi supuse analizei comunității științifice. Dar Canavero susține că va publica detalii despre studiu în reviste de specialitate în următoarele luni.

Nu este prima dată când se realizează o grefă de cap la o maimuță. Doctorul american Robert White a transplantat capul unei maimuțe pe corpul altei primate în 1970. Iar savantul rus Vladimir Demihov a reușit în anii '50 operația de transplant al unui cap de câine la alt câine, obținând un câine care trăia cu două capete. Experimentele realizate de acești pionieri s-au dovedit vitale pentru progresul tehnicilor de transplant în medicină. Animalele pe care au fost realizate aceste experimente nu au supraviețuit însă foarte mult. Maimuța lui Robert White, de exemplu, a murit după 9 zile de la transplant, în urma unei reacții de respingere imunitară.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”