Un test de vedere, utilizat în mod obișnuit, ar putea prezice dacă veți avea un accident vascular cerebral
Un studiu sugerează că un test care analizează vasele de sânge din partea din spate a ochiului poate prezice riscul unei persoane de a suferi un accident vascular cerebral.
Un test de vedere poate prezice o afecțiune gravă FOTO: Arhivă, Adevărul
Rețeaua vasculară complexă a retinei prezintă caracteristici comune cu cea a creierului. Aceasta înseamnă că analiza unor caracteristici precum densitatea, răsucirea și unghiul de ramificare a venelor și arterelor poate oferi indicii despre sănătatea sistemică a unei persoane, scrie Express.
Cercetătorii au analizat imagini de la peste 45.000 de persoane. Dintre acestea, 749 au suferit un accident vascular cerebral în cursul unei perioade medii de urmărire de 13 ani.
Atunci când a fost combinată cu informații despre vârstă și sex, această „amprentă vasculară” a fost la fel de bună în prezicerea riscului de accident vascular cerebral ca analiza măsurilor tradiționale de risc, cum ar fi colesterolul, greutatea și statutul de fumător.
Potrivit publicației citate, echipa de specialiști a utilizat fotografia fundului de ochi, care este deja oferită pe scară largă de opticieni. Procedura nedureroasă și neinvazivă presupune realizarea unei fotografii a peretelui interior posterior al ochiului.
Conduși de Mayinuer Yusufu de la Centrul de Cercetare Oftalmologică din Australia, cercetătorii au aflat că „metodele tradiționale de evaluare a riscului de accident vascular cerebral, cum ar fi testele de sânge, pot fi invazive sau costisitoare și, de asemenea, sunt limitate în succesul lor de predicție”.
„Sunt necesare modele îmbunătățite de predicție a accidentelor vasculare cerebrale și noile abordări ale analizei vaselor retiniene oferă posibilitatea de a îmbunătăți precizia predicției”, susțin specialiștii.
Accidentele vasculare cerebrale apar atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă.
Doar în Marea Britanie, peste 100.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral în fiecare an.
Sursa: adevarul.ro