Un supercomputer cuantic face într-o clipită calcule pe care rivalii le fac în 47 de ani

Un supercomputer cuantic face într-o clipită calcule pe care rivalii le fac în 47 de ani

Google a dezvoltat un computer cuantic care efectuează instantaneu calcule pentru care cele mai bune supercalculatoare ar avea nevoie de 47 de ani, relatează The Telegraph.

Google susține în 2019 că a atins „supremația cuantică”. Foto: Arhivă

Google susține în 2019 că a atins „supremația cuantică”. Foto: Arhivă

Conform unui document al oamenilor de știință de la Google care a fost publicat online, cea mai recentă tehnologie a companiei este „dincolo de capacitățile supercomputerelor clasice existente".

Partizanii computerelor cuantice spun că tehnologia poate crea dispozitive extrem de puternice, capabile să lupte împotriva schimbărilor climatice și să creeze medicamente revoluționare.

Totuși, acestea amenință să submineze sistemele de criptare actuale, ceea ce le transformă într-o prioritate de securitate națională.

În urmă cu patru ani, Google a susținut că este prima companie care a atins „supremația cuantică” , un punct de referință în care calculatoarele cuantice depășesc dispozitivele existente. Însă, acest lucru a fost contestat la vremea respectivă de rivali, care au susținut că Google a exagerat în privința diferenței dintre calculatorul său și supercomputerele tradiționale.

Noua lucrare a companiei, Phase Transition in Random Circuit Sampling, publicată pe site-ul științific ArXiv, prezintă un dispozitiv mai puternic care își propune să pună capăt acestei dezbateri.

În vreme ce dispozitivul din anul 2019 avea 53 de biți cuantici, noua generație are 70 de biți. Prin adăugarea unui număr mai mare de biți, puterea unui computer cuantic se mărește exponențial, ceea ce înseamnă că noul dispozitiv este de 241 de milioane de ori mai puternic decât cel din 2019.

În opinia cercetătorilor , Frontier, cel mai rapid supercomputer din lume, ar avea nevoie de 6,18 secunde pentru a efectua un calcul realizat de computerul Google cu 53 de biți din 2019. În schimb, ar avea nevoie de 47,2 ani pentru a efectua cel mai recent calcul al acestuia.

Lucrarea Google prezintă modul în care computerele cuantice mai mari pot gestiona „zgomotul", interferențe care amenință să perturbe procesele fragile în care operează biții, pentru a continua să facă calcule.

Steve Brierley, directorul executiv al companiei Riverlane, cu sediul la Cambridge, a declarat: „Aceasta este o etapă importantă. Certurile legate de faptul că am atins sau am putea atinge supremația cuantică sunt acum încheiate".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri