Un sud-african a realizat primul zbor legal cu parapanta din vârful muntelui Everest
Un parapantist sud-african a sărit în gol săptămâna trecută, pentru prima dată legal, din proximitatea vârfului muntelui Everest, cel mai înalt pisc montan din lume, în cadrul unui zbor rarisim, informează AFP.
Pierre Carter, în vârstă de 55 de ani, s-a lansat cu parapanta de pe Şaua Sudică a muntelui Everest, aflată în jurul altitudinii de 8.000 de metri, a precizat marţi organizatorul expediţiei. În total, doar 20 de minute i-au fost necesare parapantistului să ajungă în satul Gorakshep, situat la 5.164 de metri.
Condiţiile meteorologice l-au descurajat pe Pierre Carter să se lanseze chiar din vârful Everestului, care are altitudinea de 8.849 de metri. "Cu cât eşti mai sus, cu atât decolarea este mai dificilă, pentru că presiunea aerului devine mai mare, iar pânza parapantei nu mai zboară la fel de uşor", a explicat Peter Carter.
Această performanţă este remarcabilă, a declarat şerpaşul Dawa Steven, angajat la Asian Trekking, o companie de expediţii montane cu sediul în Nepal. "Este pentru prima dată când Nepalul a eliberat un permis de zbor cu parapanta peste munţii săi".
Experienţa ar trebui, după părerea lui, să inspire mai mulţi alpinişti în sezonul de anul viitor, odată ce autorităţile nepaleze par dispuse să autorizeze zboruri cu parapanta de pe piscurile Munţilor Himalaya.
Până acum, doar trei zboruri au fost înregistrate de pe Everest, toate fiind realizate fără o autorizaţie guvernamentală.
Primul dintre ele a fost executat de alpinistul şi pilotul francez Jean-Marc Boivin, care a coborât de pe Everest cu parapanta în anul 1988. În 2001, un cuplu francez l-a imitat executând un zbor în tandem, o reuşită ce a fost repetată zece ani mai târziu şi de doi alpinişti nepalezi.
"Autorităţile văd acum că acest lucru ar putea stimula industria turismului în Nepal, mai ales după COVID-19", a declarat şerpaşul Dawa Steven.
Nepalul a permis din nou accesul alpiniştilor în zona piscurilor sale montane abia în 2021 după izbucnirea pandemiei de COVID-19.
Pierre Carter nu se află la prima încercare de acest fel. El a început să facă escaladă montană încă din adolescenţă şi a devenit interesat foarte repede de zborul cu parapanta, o disciplină în care deţine numeroase realizări.
Din 2005, el s-a lansat cu parapanta de pe cinci dintre cele mai înalte şapte piscuri montane ale lumii, începând cu muntele Elbrus din Rusia.
În 2016, Pierre Carter a ajuns în vârful muntelui Denali din Alaska, dar nu a primit autorizaţia de zbor. Următorul lui obiectiv va fi un salt cu parapanta din vârful Muntelui Vinson din Antarctica.
De la începutul actualului sezon, cel puţin trei alpinişti, un rus şi doi nepalezi, au murit încercând să escaladeze muntele Everest. AGERPRES