Un submarin rusesc a armat torpilele împotriva unuia american, în timpul unei întâlniri în Arctica

Un submarin rusesc a armat torpilele împotriva unuia american, în timpul unei întâlniri în Arctica

Presa britanică a intrat recent în posesia unor informaţii potrivit cărora, în timpul unei întâlniri în Arctica între un submarin rusesc şi unul american, căpitanul celui rusesc a ordonat echipajului să armeze torpilele împotriva americanilor.

Rusia dispune de una dintre cele mai puternice flote de submarine. Foto arhivă

Rusia dispune de una dintre cele mai puternice flote de submarine. Foto arhivă

Publicaţia nu oferă foarte multe detalii ale întâlnirii inedite dintre cele două submarine, precizând doar că ele se aflau în Arctica la un moment dat în primăvara anului 2022, în apropierea datei la care Rusia şi-a început invazia în Ucraina.

Atunci când a interceptat submarinul american cu propulsie nucleară, căpitanul celui rusesc le-a ordonat membrilor echipajului să armeze torpilele şi să stabilească ţinta. La rândul său, căpitanul submersibilului american „a trebuit să decidă dacă să își armeze propriile arme, ceea ce i-ar fi putut provoca pe ruși să deschidă focul”, a relatat luni ziarul britanic The Times întâlnirea din Arctica.

Tensiunile dintre SUA, principalul membru NATO, și Rusia, care există de decenii bune, au atins punctul maxim după invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina, mai ales că Statele Unite sunt unul dintre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei.

Conflictul la scară largă din Ucraina, care a început în februarie 2022, a determinat multe țări occidentale să regândească pregătirea şi strategia lor militară pentru un eventual război mai amplu. Din acest motiv, şi Statele Unite evaluează cea mai bună modalitate de a contracara Rusia, supraveghează expansiunea militară rapidă a Chinei și monitorizează legăturile tot mai strânse dintre Rusia, China, Coreea de Nord și Iran, relatează Newsweek .

Arctica este o regiune importantă, în care atât NATO, cât și Rusia mențin o prezență militară puternică. În contextul în care Finlanda și Suedia au aderat la NATO, devenind membre ale blocului militar, experţii spun că Arctica s-ar putea afla în centrul unor situaţii tensionate în viitorul apropiat.

Dacă navele de suprafață ale Rusiei sunt calificate de experţii militari drept nu foarte eficiente, Moscova are una dintre cele mai mari și mai avansate flote de submarine din lume.

Preşedintele Vladimir Putin a direcționat resurse semnificative în modernizarea submarinelor sale. „Rusia a investit masiv în capacitatea sa subacvatică începând din 2014, în primul rând în submarine”, declara în 2023 amiralul în retragere Ihor Kabanenko, fost prim adjunct al șefului apărării și șef de stat major al marinei ucrainene.

Analiștii și oficialii au tras un semnal de alarmă în ultimii ani cu privire la temerile legate de siguranța cablurilor submarine vitale și la modul în care acestea ar putea fi vulnerabile la atacurile submarinelor.

La jumătatea lunii iunie, presa de stat rusă a raportat că două submarine nucleare aparținând Flotei de Nord au tras cu rachete de croazieră reale asupra unei ținte nespecificate din Marea Barents.

Trei submarine înarmate cu rachete de croazieră au fost trimise în Marea Neagră

Potrivit purtătorului de cuvânt al Marinei ucrainene, Dmytro Pletenchuk, luni, 29 iulie, marina rusă a desfășurat trei submarine înarmate cu rachete de croazieră în același timp.

Într-o postare pe reţelele de socializare, Dmytro Pletenchuk a menționat că „toate submarinele se află în regiunea Azov-Marea Neagră” și că două dintre ele au fost reperate în Marea Neagră pe 29 iulie. El a adăugat ironic că „uneori Flota Mării Negre a Federației Ruse este numită submarin, iar acum se pare că acest lucru este adevărat”.

După ce Ucraina i-a avariat sau distrus 26 de nave de suprafaţă în Marea Neagră, nu este deloc surprinzător faptul că Rusia încearcă să exploateze potențialul submarinelor sale, mai ales că în prezent Kievul nu dispune de mijloace tehnice pentru a detecta și distruge submarinele aflate în sumbersie, relatează NavalNews.

În Marea Neagră rușii au în acest moment trei submarine Kilo îmbunătățite din clasa Varshavyanka. Kilo-surile sunt înarmate cu șase lansatoare de 533 mm. Acestea sunt folosite pentru a lansa torpile grele, rachete antinavă 3M54, rachete de croazieră 3M14 și pentru a pune mine de fund. Fiecare Varshavyanka poate prelua între 4 și 8 (sursele dau cifre diferite) rachete 3M14 din sistemul Kalibr-PL cu o rază de acțiune de peste 2 000 km.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin

2 VIDEO Profesorul Borțun confirmă scăderea lui Geoană în sondaje și vorbește de un alt lucru grav

3 Surpriză de proporții! J-20 al Chinei, la concurență cu F-35 american? Detaliile din carlingă care dezvăluie tehnologiile „Dragonului Puternic”

4 „Minte cum respiră” / Birchall îi dă peste nas „prostănacului”, după ce Geoană a acuzat-o că a filmat clipul în care fostul lider PSD apare primind bani…

5 VIDEO Carnagiu în China...