Un submarin american din clasa Ohio, posibil echipat cu rachete balistice, a ajuns în Mediterana

Un submarin american din clasa Ohio, posibil echipat cu rachete balistice, a ajuns în Mediterana

Un submarin din clasa Ohio, un tip de navă care poate fi echipată cu rachete balistice avansate sau rachete de croazieră Tomahawk, a sosit în Mediterana, în timp ce SUA continuă să își consolideze poziția defensivă pe fondul războiului dintre Israel și Hamas.

Submarinul din clasa Ohio trimis de SUA în Mediterana FOTO X

Submarinul din clasa Ohio trimis de SUA în Mediterana FOTO X

CENTCOM, comandamentul Departamentului Apărării al SUA cu autoritate asupra forțelor americane din Orientul Mijlociu și Asia Centrală și de Vest, a postat duminică o fotografie a submarinului pe X, fostul Twitter, confirmând că acesta a ajuns în regiune.

Dezvăluirea locației submarinului este semnificativă, deoarece locația navelor este de obicei ținută secretă pentru regiunile de securitate.

Fotografia CENTCOM pare să arate nava navigând prin Canalul Suez. Canalul Suez trece prin Egipt, care se învecinează cu Israelul, și face legătura între Marea Mediterană și Marea Roșie. Reprezentanții CENTCOM nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Insider.

Publicația israeliană de știri Ynet a relatat că submarinul recent desfășurat în regiune este cel mai mare dintre cele 14 submarine balistice controlate de US Navy și este echipat cu muniții balistice. Insider nu a putut verifica în mod independent configurația exactă a armamentului de la bordul navei.

Cu toate acestea, împreună, flota de două duzini de submarine cu propulsie nucleară și capacitate nucleară transportă aproximativ jumătate din toate focoasele termonucleare strategice ale SUA.

Rămâne neclar dacă submarinul a pornit spre regiune ca răspuns la noile informații care sugerează că utilizarea sa ar putea fi necesară sau dacă mișcarea a fost planificată anterior ca parte a actualei poziții militare defensive a SUA în Orientul Mijlociu.

Desfășurarea submarinului a coincis cu vizitele diplomatice la nivel înalt ale lui Anthony Blinken în zonă, unde secretarul de stat american s-a întâlnit cu înalți responsabili israelieni, cu președintele palestinian Mahmoud Abbas și cu oficiali din Iordania, Cipru, Liban și Qatar.

Luna trecută, Pentagonul a trimis în estul Mediteranei două grupuri de atac de portavioane ale marinei americane - Grupul de atac de portavioane USS Dwight D. Eisenhower și Grupul de atac de portavioane USS Gerald R. Ford.

Manevrele au adus o cantitate semnificativă de putere de foc americană în apele din apropierea Israelului, pe fondul temerilor tot mai mari că războiul dintre această țară și gruparea militantă Hamas, cu sediul în Gaza, ar putea escalada într-un conflict regional.

Afișarea masivă a puterii de foc a SUA în sprijinul unuia dintre cei mai apropiați aliați ai țării este, potrivit oficialilor militari, menită să acționeze ca un factor de descurajare pentru forțele ostile, inclusiv cele din Iran, care a oferit sprijin financiar și strategic Hamas, precum și Hezbollah, un grup militant cu sediul în Liban.

Submarinul cu rachete ghidate, un mesaj de descurajare pentru adversarii SUA

Într-un anunț rar, armata americană a declarat că un submarin cu rachete ghidate a ajuns în Orientul Mijlociu, un mesaj de descurajare adresat în mod clar adversarilor regionali, în timp ce administrația Biden încearcă să evite un conflict mai amplu pe fondul războiului dintre Israel și Hamas.

Comandamentul Central al SUA a declarat duminică pe rețelele de socializare că un submarin din clasa Ohio a intrat în zona sa de responsabilitate. O fotografie postată odată cu anunțul părea să arate submarinul în Canalul Suez, la nord-est de Cairo.

Postarea de pe rețelele de socializare nu a menționat numele submarinului, dar Marina americană are patru submarine cu rachete ghidate din clasa Ohio, sau SSGN, care sunt foste submarine cu rachete balistice convertite pentru a lansa rachete de croazieră Tomahawk mai degrabă decât rachete balistice cu încărcătură nucleară.

Fiecare SSGN poate transporta 154 de rachete de croazieră Tomahawk, cu 50% mai multe decât pachetul de distrugătoare cu rachete ghidate al SUA și de aproape patru ori mai mult decât cele mai noi submarine de atac ale marinei americane.

Fiecare Tomahawk poate transporta un focos exploziv de până la 1.000 de kilograme.

„SSGN-urile pot livra foarte rapid o mare putere de foc", a declarat Carl Schuster, un fost director de operațiuni la Centrul comun de informații al Comandamentului SUA din Pacific, a declarat pentru CNN în 2021.

„O sută cincizeci și patru de Tomahawk livrează cu precizie o mulțime de lovituri. Niciun adversar al SUA nu poate ignora această amenințare".

Magnitudinea acestei puteri de foc a fost demonstrată în martie 2011, când submarinul cu rachete ghidate USS Florida a tras aproape 100 de Tomahawk împotriva unor ținte din Libia în timpul operațiunii Odyssey Dawn. Atacul a marcat prima dată când SSGN-urile au fost folosite în luptă.

Armata anunță rareori mișcările sau operațiunile flotei sale de submarine cu rachete balistice și ghidate. În schimb, navele cu propulsie nucleară operează în secret aproape total.

Anunțul este un mesaj clar de descurajare adresat Iranului și reprezentanților săi din regiune. Submarinul se alătură unui număr de alte mijloace ale marinei americane aflate deja în zonă, inclusiv două grupuri de atac de portavioane și un grup amfibiu pregătit.

„Nimeni nu dorește o escaladare a conflictului”

În aprilie, Marina a anunțat că USS Florida, unul dintre cele două SSGN-uri de pe Coasta de Est, operează în Orientul Mijlociu.

În iunie, Marina a dat publicității vizita în Coreea de Sud a unuia dintre cele două SSGN cu baza pe Coasta de Vest, USS Michigan, ca o dovadă a angajamentului SUA față de aliații săi din Indo-Pacific.

Anunțul privind prezența unui submarin cu rachete ghidate în regiune vine în contextul în care secretarul de stat american Antony Blinken a avut o serie de întâlniri cu partenerii SUA din Orientul Mijlociu. În cadrul unei călătorii fulminante, Blinken a vizitat Turcia, Irak, Israel, Cisiordania, Iordania și Cipru.

Duminică, secretarul apărării, Lloyd Austin, a discutat cu omologul său israelian, ministrul apărării Yoav Gallant. Pe lângă faptul că a subliniat necesitatea de a proteja civilii și de a oferi asistență umanitară în Gaza, Austin a declarat că SUA se angajează să descurajeze „orice actor statal sau non-statal care încearcă să escaladeze acest conflict", o referire clară la Iran și Hezbollah, grupul armat susținut de Iran.

Au avut loc frecvent atacuri de nivel scăzut asupra forțelor americane din Irak și Siria de către grupuri susținute de Iran, dar SUA au urmărit să precizeze că atacuri mai ample ar provoca un răspuns major.

Austin a declarat în această lună că forțele suplimentare din zonă au fost menite să „consolideze eforturile regionale de descurajare, să sporească protecția forțelor americane din regiune și să ajute la apărarea Israelului".

„Vom face totul și vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja forțele americane și interesele noastre de peste hotare", a declarat la 23 octombrie generalul de brigadă Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului.

„Din nou, nimeni nu dorește să vadă o extindere a conflictului, iar acesta este obiectivul nostru principal, dar, de asemenea, nu vom ezita niciodată să ne protejăm forțele ", a mai adăugat Pat Ryder.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

3 Simple zvonuri?

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!