Un studiu științific a stabilit legătura dintre creșterea incidenței cancerului la femei și expunerea la anumite substanțe chimice
În urma studiului s-a descoperit că expunerea la PFAS și fenoli crește șansele de apariție a anumitor tipuri de cancer determinate de hormoni la femei.
Femeile sunt predispuse la cancer după expunerea la substanțe chimice sintetice FOTO Shutterstock
Femeile expuse la mai multe substanțe chimice utilizate pe scară largă par să se confrunte cu șanse mai mari de a dezvolta cancer ovarian și alte tipuri de cancer , inclusiv cu o dublare a șanselor de a dezvolta melanom, potrivit unei noi cercetări finanțate de guvernul SUA.
Utilizând datele colectate de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC), o echipă de cercetători universitari a descoperit dovezi că femeile diagnosticate cu unele tipuri de cancer „determinate de factori hormonali" au fost expuse la anumite substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS), care sunt utilizate în mii de produse de uz casnic și industrial, inclusiv în articole rezistente la pete și la căldură.
Aceștia au descoperit legături similare între femeile diagnosticate cu cancer și expunerile ridicate la fenoli, care sunt utilizați în mod obișnuit în ambalajele alimentare, coloranți și produse de îngrijire personală, potrivit The Guardian .
PFAS au fost supranumite „substanțe chimice veșnice" datorită longevității lor în mediul înconjurător.
Studiul, publicat duminică seara în Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology, nu a găsit asocieri similare între substanțele chimice și diagnosticele de cancer la bărbați.
Cercetătorii au stabilit că substanțele chimice PFAS, în special, pot perturba funcțiile hormonale specifice femeilor - un mecanism potențial de creștere a șanselor acestora de a avea cancere legate de hormoni.
Cancerele ce țin de dereglările hormonale sunt frecvente și greu de vindecat, ceea ce face ca investigarea mai aprofundată a posibilelor cauze de mediu să fie critică, au declarat cercetătorii.
97% dintre americani au substanțe chimice sintetice în sânge
„Oamenilor ar trebui să le pese de acest lucru, deoarece știm că există o expunere pe scară largă a acestora la aceste substanțe chimice și avem date documentate în acest sens", a declarat Max Aung, profesor asistent de sănătate a mediului la USC Kreck School of Medicine și autor principal al studiului.
„Aceste substanțe chimice pot crește riscul diferitelor rezultate diferite în materie de sănătate și pot modifica căile biologice... Este important să știm acest lucru, astfel încât să putem preveni mai bine expunerile și să reducem riscurile", a spus Aung.
Este aproape imposibil de evitat expunerea la PFAS, deoarece substanțele chimice sintetice sunt atât de răspândite în mediul înconjurător. Numite uneori „substanțe chimice veșnice", deoarece nu se descompun în mod natural, reziduurile PFAS pot persista în apă, sol, aer și alimente.
Conform CDC, se estimează că 97% dintre americani au PFAS în sânge. US Geological Survey (USGS), o unitate a Departamentului de Interne al SUA, afirmă că 45% din apa potabilă din SUA este contaminată cu PFAS.
În mod special, echipa de cercetare a constatat diferențe la femeile din diferite grupuri rasiale - legăturile dintre PFAS și cancerele ovarian și uterin au fost observate în principal la femeile albe, în timp ce asocierile dintre substanțele chimice cunoscute sub numele de fenoli și cancerul de sân au fost observate în mare parte la femeile de culoare.
Cercetătorii au declarat că nu este clar de ce anume există astfel de diferențe, dar ar putea fi datorate, printre alți factori, obiceiurilor alimentare și proximității față de surse de apă potabilă contaminată.
PFAS provoacă cancer, scăderea fertilității și boli renale
Noul studiu se bazează pe analiza datelor colectate prin intermediul unui program de biomonitorizare al CDC din 2005 până în 2018, care a implicat peste 10.000 de persoane. Cercetătorii au analizat diagnosticele anterioare de cancer și nivelurile de PFAS și fenoli în sângele și urina colectate de la participanții la studiu.
Cercetătorii au declarat că datele au arătat că femeile cu o expunere mai mare la un compus PFAS cu lanț lung numit PFDE au avut șanse duble de a avea un diagnostic anterior de melanom, în timp ce femeile cu o expunere mai mare la alți doi compuși PFAS cu lanț lung, PFNA și PFUA, au avut șanse aproape duble de a avea un diagnostic anterior de melanom.
Cercetătorii au declarat că au găsit, de asemenea, o legătură între PFNA și cancerul uterin.
Lucrarea nu dovedește că expunerea la PFAS și fenoli a dus la aceste diagnostice de cancer, au spus cercetătorii, dar este un semn puternic că aceste substanțe chimice joacă un rol și ar trebui studiate în continuare.
Studiul face parte dintr-o cercetare în curs de desfășurare finanțată de Institutele Naționale de Sănătate a Mediului pentru a „înțelege mai bine" modul în care substanțele chimice PFAS afectează sănătatea umană.
Există mii de tipuri diferite de PFAS, iar cercetările privind efectele lor asupra sănătății sunt încă în curs de evoluție, deși anumite tipuri de PFAS au fost deja legate, prin cercetări științifice anterioare, de multiple probleme de sănătate , inclusiv cancer, scăderea fertilității și boli renale.
Pe lângă Aung, studiul a fost realizat de cercetători afiliați la Programul privind sănătatea reproducerii și mediul de la Universitatea din California, San Francisco; Universitatea din California de Sud; și Universitatea din Michigan.
Sursa: adevarul.ro