Un studiu european amplu relevă un declin 'dezolant' al populaţiei de păsări
Aproximativ 600 de milioane de păsări din Uniunea Europeană au dispărut în ultimii 40 de ani, potrivit unui studiu recent asupra biodiversităţii la populaţia aviară, informează DPA miercuri.
Oameni de ştiinţă din cadrul mai multor grupuri europene pentru conservarea păsărilor au analizat date referitoare la 378 din cele 445 de specii de păsări originare din UE colectate în perioada cuprinsă între anii 1980 şi 2017.
Autoarea principală a studiului, Fiona Burns, a scris pe blog cu privire la acest studiu, precizând că "rezultatele dezolante sugerează că în timpul vieţii mele aproximativ 600 de milioane de păsări au dispărut; aceasta reprezintă un declin de 17-19%, sau dispariţia unei păsări din şase".
"Acestea nu sunt totuşi păsări mari şi impunătoare, multe sunt cinteze discrete, vrăbii şi ciocârlii, datorită cărora pajiştile şi câmpurile noastre prind viaţă", a declarat Leif Miller, director executiv în cadrul Uniunii pentru Conservarea Naturii şi Biodiversităţii din Germania (NABU), care a contribuit la această cercetare.
Vrabia comună este deosebit de afectată, cu un declin de 247 de milioane de exemplare, urmată de codobatura galbenă, cu 97 de milioane, de graur, cu 75 de milioane de exemplare şi de ciocârlie, cu 68 de milioane de exemplare.
Potrivit lui Burns, nu au existat constatări clare cu privire la motivul declinului. Poluarea atmosferică şi o reducere a cantităţii de hrană pot contribui la acesta.
"Multe dintre speciile care se confruntă cu cel mai mare declin al populaţiei sunt specii asociate agriculturii şi este bine documentat faptul că modificările determinate de politici cu privire la modul în care ne folosim terenurile agricole pentru a produce alimente sunt asociate cu reducerea biodiversităţi", a subliniat Burns.
Studiul oferă, însă, şi motive de speranţă, a precizat cercetătoarea. Cea mai mare parte a acestui declin a fost înregistrată în prima jumătate a perioadei în care s-a desfăşurat cercetarea. Alte studii au constat că programele de conservare a speciilor şi directivele UE au ajutat numeroase populaţii de păsări. AGERPRES