Un studiu dă peste cap toate teoriile vânturate până acum despre consumul de proteine al femeilor
Proteina, un nutrient cheie pentru construirea mușchilor, poate juca un rol important în îmbătrânirea sănătoasă a femeilor.
Dacă îți dorești să îmbătrânești cu grație, un început bun ar putea fi asigurarea unui aport adecvat de proteină, sugerează noile cercetări.
Într-un studiu publicat miercuri, 17 ianuarie, în The American Journal of Clinical Nutrition, femeile care au consumat mai multă proteină, în special din surse vegetale precum fasolea și cerealele, au avut o stare de sănătate mai bună pe măsură ce au îmbătrânit.
Cercetătorii de la Universitatea Tufts au analizat datele a peste 48.000 de profesioniste din domeniul sănătății de sex feminin, în perioada 1986-2016. Studiul a urmărit femei care se aflau într-o stare de sănătate bună și aflate în decada a treia, a patra sau a cincea de viață la începutul cercetării.
Cercetătorii au măsurat aportul de proteină în funcție de procentul din totalul caloriilor
Cercetătorii au analizat sondajele privind alimentația femeilor pentru a estima cantitatea de proteină pe care o consumau și au comparat rezultatele cu evoluția generală a stării lor de sănătate.
Au descoperit că femeile care au consumat mai multă proteină au avut rate semnificativ mai scăzute ale bolilor cronice asociate îmbătrânirii, inclusiv boli de inimă, cancer, diabet și declin cognitiv. Cercetătorii au măsurat aportul de proteină în funcție de procentul din totalul caloriilor. De exemplu, participanții care obțineau aproximativ 18% din totalul caloriilor lor din proteină aveau mai multe șanse să îmbătrânească sănătos decât cei care obțineau doar 15% din totalul caloriilor lor din proteină.
Dar nu toată proteina a avut același beneficiu, a spus Andres Ardisson Korat, autorul principal al studiului, care este cercetător la Centrul de Cercetare în Nutriția Umană al USDA Jean Mayer pentru Îmbătrânire de la Universitatea Tufts.
Cele mai mari beneficii au fost observate la femeile care consumau în principal proteină de origine vegetală - acestea aveau cu 46% mai multe șanse să evite boli cronice majore și alte deficiențe fizice și mentale pe măsură ce îmbătrâneau.
În schimb, femeile care consumau mai multă proteină sub formă de surse de origine animală, cum ar fi carne de vită, lactate și ouă, aveau cu 6% mai puține șanse să-și mențină sănătatea, în parte din cauza preocupărilor legate de colesterolul crescut. Cu toate acestea, totuși, erau mai sănătoase decât femeile care consumau mai puțină proteină în total.
"Cei care au consumat cantități mai mari de proteină animală aveau tendința de a avea mai multe boli cronice și nu reușeau să obțină îmbunătățirea funcției fizice pe care, în mod normal, o asociem cu consumul de proteină", a declarat Korat într-un comunicat de presă.
Consumul mai multor plante poate ajuta la obținerea de substanțe nutritive esențiale, precum și a proteinelor.
Sursele de proteine de origine vegetală includ leguminoase precum fasolea, năutul și soia; cereale integrale precum ovăzul și quinoa; și nuci și semințe.
Cercetătorii au presupus că alimentele de origine vegetală ar fi putut fi benefice în studiu pentru că sunt bogate în nutrienți, inclusiv fibră, vitamine și compuși numiți polifenoli, care combat inflamația.
Este o idee bună să începi să consumi suficientă proteină din tinerețe
Proteina este, de asemenea, esențială pentru construirea mușchilor, un factor important în prevenirea fragilității pe măsură ce îmbătrânim.
Este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma ce ar putea cauza aparenta îmbunătățire a sănătății prin consumul de proteine de origine vegetală.
În general, cercetătorii recomandă adoptarea unei alimentații pentru longevitate prin alegerea în principal a proteinelor de origine vegetală, cu puțin pește, carne, ouă sau produse lactate pentru a furniza vitamine și minerale precum fierul și B12.
Rezultatele sugerează, de asemenea, că este o idee bună să începi să consumi suficientă proteină din tinerețe înainte de a apărea problemele de sănătate, scrie businessinsider .
"Obținerea majorității proteinelor din surse vegetale la mijlocul vieții, plus o cantitate mică de proteină animală, pare a favoriza o bună sănătate și o supraviețuire bună la vârste înaintate", a spus Korat.