Un studiu care dă fiori!/ 26% dintre adolescenții bucureșteni beau alcool acasă, iar 22% fumează zilnic. Canabisul este drogul ilicit numărul unu consumat
O cercetare sociologică despre consumul de droguri ilicite și licite, realizată în colegiile și liceele din București, a relevat că 52% dintre elevii de liceu au consumat alcool în ultimele 30 de zile, iar aproape 8 din 10 tineri au băut alcool cel puțin o dată în viață până la această vârstă. Aproape jumătate dintre aceștia s-au îmbătat cel puțin o dată, iar 20% dintre ei au făcut acest lucru în ultimele 30 de zile. De asemenea, 26% dintre liceeni consumă alcool acasă, iar 32% o fac la alte persoane acasă. Datele se referă la anul 2022.
În ceea ce privește tutunul, 31% dintre elevii de liceu au fumat în ultimele 30 de zile, iar 22% fumează zilnic. Mai mult, 56% dintre aceștia au folosit țigări electronice cel puțin o dată, iar 33% le-au utilizat în ultimele 30 de zile. De asemenea, 18% dintre adolescenți au încercat țigările la vârsta de 13 ani sau mai mici.
FOTO: Studiu „Planet Youth. România. Municipiul București”Canabisul – utilizat de 12% dintre tineri
Canabisul reprezintă drogul cel mai utilizat în rândul adolescenților din București. Studiul a arătat că 12% dintre elevi au folosit canabis cel puțin o dată în viață, iar 6% dintre aceștia l-au consumat în ultimele 30 de zile.
Studiul integral poate fi citit mai jos:
În privința substanțelor interzise, 53% dintre elevii de liceu au consumat băuturi alcoolice fabricate în casă, iar 4.9% au încercat etnobotanice. Alte substanțe, precum ecstasy (2,3%), cocaină (2,1%) și heroină (0,7%), au fost, de asemenea, menționate de o parte dintre respondenți. Aceste tendințe sugerează o expunere la substanțe ilegale în rândul tinerelor generații.
Fumatul și băuturile energizante, pe cale de a deveni obiceiuri zilnice
Alte date relevante au reieșit din studiu legat de consumul de băuturi energizante, cafea și băuturi carbogazoase. Aproape 40% dintre adolescenți consumă zilnic băuturi energizante, 48% beau cafea, iar 70% optează pentru băuturi carbogazoase. De asemenea, 26% dintre liceeni își cumpără singuri țigările, iar 17% le obțin de la prieteni sau colegi.
Procentajul adolescenților din București care au făcut următoarele lucruri pentru prima oară până la 13 ani sau mai mici: 35% dintre ei au gustat alcool, 18% au fumat o țigară, 9% s-au îmbătat, 9% au vapat o țigară electronică, 4% au fumat zilnic, 1% au folosit canabis / hașiș / marihuana.
Studiul a fost comandat de municipalitatea Bucureștiului și a fost realizat de Planet Youth, un model internațional de prevenire primară bazat pe cercetare, dezvoltat de Centrul Islandez pentru Cercetare și Analiză Socială (ICSRA) de la Universitatea Reykjavik. Scopul modelului este de a propune politici publice bazate pe date de reducere a consumului de substanțe psihoactive de către tineri.
Cercetarea are și o componentă care arată cum oscilează consumul de droguri în funcție de câțiva factori: relația bună cu părinții, prietenii – anturajul și mediul de la școală. Procentual, elevii care au o monitorizare parentală ridicată sau o relație familiară bună cu părinții, fac activități împreună, recurg în număr mult mai mic la droguri decât cei care sunt monitorizați slab sau deloc. Un factor de influență a consumului de droguri sunt prietenii.
Sursa: Studiu „Planet Youth. România. Municipiul București”Datele au fost prezentate și pe pagina de Facebook a primarului general Nicușor Dan înainte de referendum pentru a arăta „de ce este important ca bucureștenii să voteze pentru crearea unui program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București”, a treia întrebare de la referendumul din București de pe 24 noiembrie.
Metoda și colectarea datelor
Cercetarea a fost realizată în 2022, pentru elevii din anul școlar 2021-2022 care au frecventat școala în timpul sondajului. Au luat parte la chestionar 46 licee/colegii din toate sectoarele Municipiului București.
Chestionarele au fost aplicate în perioada 20 mai-13 iulie 2022 cu 4088 de răspunsuri. Rata totală de răspuns a fost de 90,91%. În procesul de validare a datelor 116 subiecți au fost eliminați din setul de date, din cauza cantităților mari de date lipsă sau a modelelor de răspuns neplauzibile.
Datele au fost colectate online cu ajutorul software-ului Alchemer. Chestionarul a fost aplicat în timpul orelor de curs. Participarea a fost voluntară, iar elevii au fost liberi să răspundă la chestionar în întregime sau parțial, să sară peste orice întrebare ar fi vrut sau să se răzgăndească oricând dacă vor să mai participe.
„Droguri” înseamnă, în accepțiunea Consiliului Europei, toate substanțele psihoactive („substanțe pe care oamenii le iau pentru a obține o schimbare a stării mentale, fizice sau emoționale”), inclusiv tutunul, alcoolul, medicamentele și substanțele volatile (inhalante). Cu toate acestea, la nivel de politică, drogurile controlate (cele incluse în tratatele internaționale) sunt tratate diferit față de alte substanțele intezise.
Potrivit Agenției Uniunii Europene privind Drogurile (EUDA), majoritatea tinerilor din UE nu au consumat niciodată droguri ilicite, dar, dintre cei care le-au consumat, canabisul este drogul cel mai frecvent consumat. În general, probabilitatea ca tinerii să se îmbată sau să li se ofere canabis sau alte droguri ilicite, precum și disponibilitatea lor de a încerca droguri, crește brusc odată cu vârsta. „Curiozitatea” este de obicei dată ca principal motiv pentru a încerca droguri. În general, bărbații consumă în general mai multe droguri și alcool decât femeile, dar diferența se reduce în ceea ce privește consumul excesiv de alcool.