Un studiu australian avertizează asupra impactului generat de expunerea la lumina nocturnă asupra sănătății mintale
Un studiu coordonat de cercetători de la Universitatea Monash din Melbourne a descoperit că expunerea sporită la lumina nocturnă poate să ducă la un risc crescut de afecţiuni mintale, precum anxietate şi sindrom de stres posttraumatic, informează agenţia de presă Xinhua.
Expunerea sporită la lumina nocturnă poate să ducă la un risc crescut de afecţiuni mintale
Potrivit studiului publicat luni în revista Nature Mental Health, cercetătorii din Australia au realizat „cea mai mare analiză transversală de până acum” asupra luminii, somnului, activităţii fizice şi sănătăţii mintale, care a implicat peste 86.000 de participanţi.
Pentru persoanele expuse la cantităţi mari de lumină pe timpul nopţii, riscul de depresie a crescut cu 30%, în timp ce pentru participanţii expuşi la cantităţi mari de lumină în timpul zilei riscul de depresie a scăzut cu 20%.
Tipare similare de rezultate au fost detectate şi în cazul comportamentelor autovătămătoare, psihozei, tulburării bipolare, tulburării de anxietate generalizată şi sindromului de stres posttraumatic.
Autorii studiului sugerează că evitarea luminii pe timpul nopţii şi căutarea luminii în timpul zilei ar putea fi metode eficiente şi non-farmacologice pentru a îmbunătăţi sănătatea mintală.
Sean Cain, coordonatorul cercetării şi profesor-asociat la Universitatea Monash, a menţionat că impactul generat de expunerea la lumina nocturnă a fost cuantificat independent de factorii demografici, activitatea fizică, de anotimp şi de locul de muncă.
„Iar descoperirile noastre au fost consecvente atunci când am ţinut cont de munca în schimburi, somnul, viaţa în mediul urban versus în mediul rural şi sănătatea cardio-metabolică”, a precizat Sean Cain.
El a subliniat că creierul uman a evoluat pentru a funcţiona cel mai bine cu lumină puternică pe timpul zilei şi, apoi, aproape fără lumină pe timp de noapte.
„Oamenii din zilele noastre sfidează această biologie, petrecând aproximativ 90% din zi în interior sub un iluminat electric care este prea slab în timpul zilei şi prea puternic noaptea în comparaţie cu ciclurile naturale de lumină şi întuneric. Acest lucru ne derutează organismul şi ne face să ne simţim rău”, a adăugat coordonatorul noului studiu.
Sursa: adevarul.ro