Un strateg militar demontează ideea „impasului” în războiul din Ucraina: „Se întâmplă multe lucruri pe care nu le vedem”
Analistul militar Mick Ryan, general australian în rezervă, a publicat o analiză în care desființează o teorie comună vehiculată în prezent în Occident: impasul războiului din Ucraina.
Coloană de tancuri ucrainene în timpul unei ofensive în Ucraina. FOTO: AFP
Mick Ryan și-a început analiza printr-o comparație dintre războiul de pe Frontul de Vest, de la începutul anului 1915 care ajunsese într-un punct mort și invazia rusă în Ucraina.
„La începutul anului 1915, războiul de pe Frontul de Vest ajunsese la un punct mort. Existau motive tehnice, strategice și de doctrină pentru acest lucru. Recent, aceasta a devenit analogia aleasă de unii care scriu despre războiul din Ucraina. Articole din publicații din Statele Unite, Marea Britanie și nu numai, toate au promovat teorii ale actualului «impas din Ucraina». Face titluri bune, dar există o problemă: pur și simplu nu este adevărat. Este posibil să ne aflăm într-o fază de scădere a ritmului în acest război, dar aceasta este departe de un impas”, a scris strategul militar pentru publicația australiană The Sydney Morning Herald .
Acesta a ținut să explice termenul de „impas”. Potrivit Dicționarul Collins, acesta înseamnă un „blocaj, remiză, o situație în care niciuna dintre părțile implicate într-un argument sau concurs nu poate câștiga sau în care nu este posibil niciun progres”
„Prin urmare, un impas în război implică o situație de stagnare geografică, economică, militară și intelectuală. Acesta nu este cazul Ucrainei. Ambele părți implicate în conflict, precum și susținătorii acestora, au la dispoziție o gamă enormă de opțiuni tactice și strategice în 2023”, scrie Ryan.
Analistul consideră că un război de lungă durată, „purtat de țări bine dotate cu resurse și cu surse externe de sprijin” are o perioadă de „flux și reflux”, astfel scăzând ritmul operațiunilor.
„După explozia inițială de activitate în care fiecare parte caută lovituri mari și dure împotriva adversarului pentru a spera să-l oblige să cedeze rapid, majoritatea războaielor se așază într-un ciclu de fluxuri și refluxuri. Aceste ofensive au oferit un impuls moralului poporului ucrainean. De asemenea, au întărit faptul că ucrainenii sunt foarte capabili să-i învingă pe ruși”.
Ryan este de părere că militarii au nevoie uneori și de o pauză de la operațiuni pentru a reflecta, a se întări și a se relaxa înainte ca luptele să înceapă din nou, acesta fiind „refluxul scăzut al ciclului războiului la care asistăm în prezent”.
„Este foarte departe de un impas. Se desfășoară o cantitate uriașă de activitate chiar și în această fază de ritm scăzut. Cea mai mare parte a acesteia rămâne invizibilă pentru necunoscători, deoarece nu este atât de interesant de raportat sau deoarece este ascunsă de securitatea operațională a războiului.”
„Se întâmplă mult mai multe lucruri pe care nu le vedem în mod direct. Recunoașterea tactică la sol, în spațiul cibernetic și în aer are loc pe întreg frontul, căutând puncte slabe pe care să le exploateze în ofensivele care vor urma. Instruirea și echiparea noilor trupe și formațiuni are loc - rapid - pentru aceste viitoare ofensive. Odată antrenate, aceste formațiuni sunt desfășurate în spatele liniilor și sunt pregătite să se alăture forțelor mai experimentate care se apără, cercetează și se pregătesc să avanseze. Și se fac schimbări la nivel de comandă pentru pregătirea atacurilor din primăvara”, a mai adăugat Ryan.
În concluzie, strategul australian a mai declarat că „deși s-ar putea să nu asistăm la progresele rapide de la sfârșitul anului 2022, în Ucraina se desfășoară încă multă activitate”. Potrivit acestuia, cel mai important lucru este faptul că „ambele părți păstrează potențialul militar, economic și intelectual de a inova și de a acționa în moduri creative pentru a câștiga bătălii și pentru a epuiza resursele adversarului lor”.
Sursa: adevarul.ro