Un stil de viaţă sănătos reduce riscul de accident vascular cerebral indiferent de riscul genetic (studiu)

Un stil de viaţă sănătos reduce riscul de accident vascular cerebral indiferent de riscul genetic (studiu)

Un stil de viaţă sănătos poate reduce riscul ca o persoană să sufere un accident vascular cerebral, indiferent de predispoziţia sa genetică pentru această problemă de sănătate, conform unui studiu publicat joi de Universitatea Cambridge, citat de Xinhua.

Atât factorii genetici cât şi cei de mediu, inclusiv dieta şi stilul de viaţă, joacă un rol important în declanşarea accidentului vascular cerebral.

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă de la universitatea britanică a conceput un scor de risc genetic bazat pe studiul a 90 de mutaţii genetice asociate accidentului vascular cerebral de la 306.473 de bărbaţi şi femei incluşi în baza de date Biobank ce cuprinde informaţii biologice de la jumătate de milion de adulţi din Marea Britanie.

Participanţii, cu vârste între 40 şi 73 de ani, nu aveau antecedente de accident vascular cerebral sau atac de cord.

Adoptarea unui stil de viaţă sănătos a fost descrisă de cercetători prin respectarea de către subiecţi a patru cerinţe: să nu fie fumători, să aibă o alimentaţie bogată în fructe, legume şi peşte, să nu fie supraponderali ori obezi şi să facă mişcare în mod regulat.

Datele privind internarea sau decesul au fost apoi utilizate pentru identificarea evenimentelor asociate accidentului vascular cerebral, pe o perioadă medie de monitorizare de şapte ani.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că un stil de viaţă nefavorabil era asociat cu un risc cu 66% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral în comparaţie cu un stil de viaţă favorabil. Acest risc crescut a fost observat la orice categorie, indiferent de riscul genetic.

În acelaşi timp, s-a observat că un risc genetic crescut, alături de un stil de viaţă nefavorabil a fost asociat cu o creştere de cel puţin două ori a posibilităţii de a suferi un accident vascular cerebral în comparaţie cu asocierea dintre un risc genetic redus şi un stil de viaţă favorabil.

Aceste concluzii subliniază beneficiile pentru întreaga populaţie a adoptării unui stil de viaţă sănătos, independent de riscul genetic, au notat cercetătorii.

''Acest lucru subliniază cât de important este pentru fiecare dintre noi un stil de viaţă sănătos, chiar şi pentru cei care nu au o predispoziţie genetică evidentă'', a declarat profesor Hugh Markus de la Cambridge.

Dintre factorii asociaţi stilului de viaţă, cel mai semnificativ impact a fost observat în cazul fumatului şi al supraponderalităţii sau obezităţii.

Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific BMJ, are însă doar caracter observaţional, aşadar nu poate fi trasă o concluzie fermă cu privire la cauză şi efect, potrivit Cambridge. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”