Un stat din afara NATO donează Ucrainei 49 de tancuri vechi M1A1 Abrams

Un stat din afara NATO donează Ucrainei 49 de tancuri vechi M1A1 Abrams

Ministrul Apărării, Pat Conroy, a anunţat joi că Australia va dona Ucrainei un lot de tancuri vechi Abrams, de producţie americană.

Ucrainenii pot folosi tancuri M1A1 Abrams vechi pentru piese de schimb. Foto Military Defence

Ucrainenii pot folosi tancuri M1A1 Abrams vechi pentru piese de schimb. Foto Military Defence

Chiar înaintea reuniunii NATO care se desfăşoară la Bruxelles în cursul zilei de joi, Australia şi anunţat disponibilitatea de a livra Ucrainei un lot de 49 de tancuri vechi de luptă americane M1A1 Abrams în faţa ofensivei ruse, potrivit abc .

„Suntem alături de Ucraina în lupta sa împotriva invaziei ilegale comisă de Rusia”, a declarat ministrul australian al Apărării, Pat Conroy.

Deşi Australia nu este oficial unul dintre cei 32 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice, este unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai săi.

Tancurile M1A1 Abrams de 60 de tone, echipate cu un tun de 120 de milimetri, au fost construite între 1985 şi 1993 şi au fost suferit o revizie generală înainte de achiziţionarea lor de către Australia, la mijlocul anilor 2000.

Consultant în domeniul apărării din Ucraina, J.C. Dodson, care a contribuit la negocierile inițiale pentru transferul Abrams-ului australian, spune că vehiculele ar trebui să ajungă pe front într-un ritm mai rapid decât în mod normal.

„Unul dintre elementele unice ale tancurilor australiene este faptul că acestea sunt într-o stare de funcționare destul de bună. Faptul că ucrainenii au deja unele M1A1 în teatrul de operațiuni de la aliați sugerează că există un lanț logistic bun, precum și o anumită pregătire”, a declarat el.

Cel mai recent anunț va aduce valoarea totală a asistenței militare acordate de Australia Ucrainei de la începutul războiului la peste 1,3 miliarde de dolari, în timp ce sprijinul total al guvernului depășește acum 1,5 miliarde de dolari.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski , a salutat această iniţiativă pe reţeaua X şi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Australia.

Ucraina a primit în septembrie 2023 un prim lot de tancuri M1A1 Abrams uzate, livrate de Statele Unite. O parte din flota australiană este destinată să servească drept stoc de piese de schimb, a precizat aceasta.

Transferul Australiei către o „ţară terţă” a rezervelor sale Abrams învechite a necesitat permisiunea Statelor Unite, în conformitate cu Regulamentul privind traficul internaţional de arme (ITAR), în ciuda faptului ca Washingtonul a trimis anul trecut 31 de tancuri proprii M1A1 Ucrainei.

La rândul său, Australia a primit recent primul dintre cele 75 de tancuri M1A2 mai noi, care vor înlocui treptat flota de vehicule M1A1 mai vechi ale armatei, care nu au fost folosite niciodata în luptă.

La începutul anului, Australia a anunţat că nu va da curs unei cereri din partea Kievului de a-i livra elicoptere vechi MRH90 Taipan, argumentând că acestea nu mai sunt apte să zboare.

Pat Conroy urmează să se întâlnească cu responsabili ucraineni joi şi vineri, în aceeaşi perioadă în care la Bruxelles se desfăşoară summitul miniştrilor Apărării din NATO.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Chestia asta chiar merită citită... / „Cer ceea ce este corect: să facem un drive test. Vă rog, deci, să mă programați (data și ora) când sunteți dispon…

2 De citit această analiză sovietică din anii '80 despre Israel și Orientul Mijlociu

3 Bulgaria, mereu surprinzătoare...

4 Cum a descris viitorul Paul Dienach, bărbatul care ar fi călătorit în anul 3906 în locul lui Andrew Northman

5 Surpriză de proporții în Ungaria? / Americanii modernizează infrastructura în Kecskemet, unde ar putea ajunge avioane cu capacități nucleare