Un STAT CAPTURAT! Academia NOULUI SISTEM!
Jurnalista de investigaţii Emilia Şercan a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie din 17 iunie 2015 de la Conferinţa Academiei de Ştiinte ale Securitătii Naţionale. În imagine apar aproape toţi conducătorii structurii de securitate din România, de la şeful SRI, Eduard Hellvig, până la ministrul de Interne de la acel moment, Gabriel Oprea.
Fotografia asta de "fa(milion)" a fost facuta in data de 17 iunie 2015 la Conferinta de prezentare a Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale, scrie Emilia Șercan. Sa ii enumeram pe cei prezenti in poza cu tot cu functiile detinute la acel moment. Dintre cei recunoscuti de mine, de la stanga la dreapta si de jos in sus: Mircea Dusa (ministrul Apararii), Ionel Valentin Vlad (presedintele Academiei Romane), Gabriel Oprea (vicepremier), George Maior (ambasador in SUA), Sorin Campeanu (ministrul Educatiei), Robert Cazanciuc (ministrul Justitiei), Teodor Frunzeti (rector UNAp), Valeriu Nicut (secretar de stat MApN si cumnatul lui Oprea), Neculai Ontanu (primarul Sectorului 2, UNPR), Alexandru Cumpanasu (AID), Mihnea Costoiu (rector Politehnica), Vasile Ozunu Mihail (presedinte Colegiul National de Aparare), Gheorghe Popa (rector Academia de Politie), Gabriel Moisescu (rector UNAp), Ilie Botos (secretar de stat MAI), Raed Arafat (secretar de stat MAI), Eugen Nicolicea (UNPR), Vasile Dancu (director IRES), Petre Toba (seful IGPR), Gelu Diaconu (seful ANAF), Gheorghe Muscalu (membru CSM), Bogdan Stan (presedinte Agentia Nationala de Integritate), Nicolae Iancu (rectorul ANI a SRI) si Marius Iacob (adjunct al procurorului-sef al DNA). In poza mai apare si Eduard Hellvig, seful SRI, chiar langa Dusa, insa din cauza taieturii pozei originale nu se vede si el.
PS. Daca ati citit azi stirea de pe Hotnews in care scrie ca Agentia Nationala de Integritate nu a putut emite un punct de vedere referitor la un posibil conflict de interese in care s-ar afla ministrul Educatiei Adrian Curaj, ca membru al ASSN si ca ministru care aproba bugetul ASSN, ei bine luati si priviti bine poza de sus, in care apare si presedintele ANI (aia cu integritatea) Bogdan Stan. Si nu uitati ca Bogdan Stan si-a facut sudii postuniversitare la ANI a SRI. Asta cam suna a #statcapturat.
Ponta a dublat veniturile academicienilor lui Oprea prin OUG, în decembrie 2014, din banii Educației
La nici o lună după ce pierdea președinția, premierul Victor Ponta semna o ordonanță de urgență prin care membrii academiei-fantomă a lui Gabriel Oprea aveau să primească rente ca ale membrilor Academiei Române, dublu față de cât prevedea legea.
Prin aceeași ordonanță, care poartă numărul 83 din 12 decembrie 2014, Cabinetul Ponta le mai făcea un favor academicienilor lui Oprea: Guvernul dădea pentru prima dată fonduri de la buget către Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN). Mai exact, de la bugetul Ministerului Educației Naționale.
ASSN este o academie înființată de Gabriel Oprea, scrie și Euractiv.ro .
Până la acel moment, ASSN - înființată în 2012, la capătul unui proces legislativ ce a început în 2011 - își remunera membrii aleși pe viață cu o indemnizaţie lunară viageră egală cu salariul mediu pe economie, iar membrii corespondenți primeau jumătate din acești bani. Indemnizațiile membrilor erau acordate, până la ordonanța lui Ponta, „în limita fondurilor disponibile”, instituția fiind auto-finanțată.
Prin ordonanța 83 dată în 12 decembrie 2014, Guvernul Ponta ia o serie de măsuri pentru menținerea unui echilibru bugetar, în condițiile în care anumite restricții impuse pe timp de criză ar fi ieșit din vigoare începând cu anul 2015.
Deși nota de fundamentare a ordonanței de urgență nu menționează nimic în legătură cu Academia de Științe Militare - denumirea inițială a ASSN, în vigoare la acel moment și care s-a schimbat în 2015 - două articole din ordonanța care modifică mai multe acte normative în vigoare se referă chiar la banii academicienilor lui Oprea.
Articolul 26 din ordonanță modifica alineatele (1) şi (2) ale articolului 10 din Legea 56/2012, cea inițiată de Oprea, prin care se înființa Academia de Ştiinţe Militare, devenită ASSN. Modificare constă în cuantumul indemnizației lunare viagere pe care aveau s-o primească membrii academiei. Dintr-o indemnizație egală cu un salariu mediu pe economie, aceasta se transformă într-una „egală cu indemnizaţia membrilor titulari ai Academiei Române”. Membrii corespondenți ai ASSN primesc aceeași cotă, jumătate din venitul unui membru „plin”.
Articolul 27 din ordonanță prevede că indemnizațiile, care până acum se asigurau din fondurile proprii ale organizației, de-acum „se asigură din sume alocate de la bugetul de stat, prin transferuri din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale."
Cât le-a dat Ponta în plus academicienilor lui Oprea din banii Educației?
Legea de înființare a ASSN a fost publicată în Monitorul Oficial în 26 martie 2012. În luna următoare, un salariu mediu net în România era de 1.553 de lei. În noiembrie 2013, de pildă, salariul mediu net ajungea la 1.650 de lei, iar în iulie 2014 ajungea la 1.719 lei net.
În schimb, indemnizațiile membrilor Academiei Române sunt mult mai mari. Unul dintre membrii forului, Florin Gheorghe Filip, care este și director al Bibliotecii Academiei, declara că a încasat, în 2013, 40.992 de lei net ca indemnizație de membru al Academiei Române, ceea ce înseamnă un venit mediu net lunar de 3.416 lei.
Așadar, prin ordonanță dată la nici o lună după ce a pierdut președinția în fața lui Klaus Iohannis, Ponta le-a dublat veniturile academicienilor lui Oprea.
ASSN, o academie-fantomă?
Academia de Științe ale Securității Naționale nu are un site propriu, astfel că nu este clar ce activități desfășoară membrii ei. Nu există nicăieri o listă a membrilor acestei academii, deși, conform legii, din 2015 aceștia primesc indemnizații cu titlu de rente viagere de la bugetul statului și sunt membri pe viață.
Nimeni nu știe cine ia banii din bugetul ASSN, care în 2016 e de opt milioane de euro
Jurnaliștii Euractiv.ro au solicitat în repetate rânduri celor trei instituții în coordonarea cărora se află ASSN - MApN, MAI și SRI - să dea publicității o listă a membrilor acestei academii, precum și detalii despre activitatea lor și sumele pe care le primesc. Până în prezent, MApN și SRI au refuzat să răspundă, prima precizând că ASSN nu se află în subordinea sa iar cea de-a doua recomandându-ne să ne adresăm conducerii academiei. MAI a răspuns unei solicitări din partea Timpolis.ro că a transmis solicitarea tot către ASSN.
Remus Pricopie, președintele executiv al ASSN după ce fostul șef al SRI, George Maior, s-a autosuspendat pe durata mandatului de ambasador la Washington, este de negăsit.
La sediul academiei lui Oprea, care, conform MApN, ocupă un spațiu de puțin peste 270 de metri pătrați aflat în incinta Academiei Militare de pe Șoseaua Panduri, nu a putut fi găsit nimeni. Mai mult, militarii responsabili cu paza au declarat că „nu prea vine nimeni” acolo. Asta deși pe lângă membri ASSN are și un aparat propriu de zeci de salariați, remunerați tot de la buget.
Precizare din partea MAE
Referitor la articolul publicat de dumneavoastră, cu titlul Un STAT CAPTURAT! Academia NOULUI SISTEM!, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:
Secretarul de stat Daniel Ioniţă a răspuns unei invitaţii oficiale transmise MAE- nu nominal secretarului de stat pentru afaceri strategice- şi a reprezentat conducerea instituţiei la conferinţa de prezentare a „Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale”. La evenimentul respectiv au fost invitaţi, printre alţii, şi reprezentanţi ai ambasadelor străine acreditate la Bucureşti.
MAE precizează că secretarul de stat Daniel Ioniţă coordonează în minister problematica afacerilor strategice, care cuprinde ansamblul activităţilor politico-diplomatice desfăşurate de România în cadrul: NATO, UE - pe dimensiunea de securitate (Politica de Securitate şi Apărare Comună), OSCE, Consiliul Europei, neproliferare, dezarmare şi problematica drepturilor omului, precum şi relaţiile bilaterale ale României cu SUA şi Canada, Republica Moldova şi statele Europei de Est şi Asiei Centrale.
MAE precizează, de asemenea, că secretarul de stat Daniel Ioniţă nu este membru al „Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale” şi nu deţine un doctorat la această instituţie.