Un startup rusesc susţine că are soluţia pentru a curăţa orbita terestră de omniprezentele deşeuri spaţiale

Un startup rusesc susţine că are soluţia pentru a curăţa orbita terestră de omniprezentele deşeuri spaţiale

Startup-ul rusesc StartRocket a anunţat că lucrează la o soluţie pentru a curăţa orbita terestră de omniprezentele deşeuri spaţiale, sub forma unei flotile de sateliţi autonomi care elimină în spaţiu o spumă polimerică cu proprietăţi similare pânzei de păianjen, în care vor fi prinse aceste deşeuri şi apoi vor fi coborâte de pe orbită, pentru a arde complet la reintrarea în atmosferă, transmite miercuri Space.com .

"Este ca o pânză de păianjen", a declarat pentru Space.com fondatorul companiei StartRocket, Vlad Sitnikov.

Pe orbita circumterestră se află în prezent în jur de 129 milioane de bucăţi de deşeuri spaţiale, dintre care cel puţin 34.000 au dimensiunea mai mare de 10 centimetri şi sunt considerate un risc pentru misiunile spaţiale, conform estimărilor Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Aceste obiecte se deplasează pe orbită cu viteze uriaşe - de aproximativ 28.200 km/h - şi astfel chiar şi cele mai mici dintre ele pot provoca pagube imense dacă se ciocnesc cu un satelit sau un vehicul spaţial.

În plus, în viitorul apropiat, problema deşeurilor spaţiale va deveni din ce în ce mai gravă, pentru că numărul misiunilor spaţiale este din ce în ce mai mare. Omenirea a lansat mai puţin de 10.000 de sateliţi de la începutul epocii spaţiale, în 1957, însă doar compania SpaceX, spre exemplu, a primit aprobarea de a plasa 12.000 de sateliţi doar în cadrul constelaţiei Starlink pentru internet de mare viteză şi a solicitat aprobare pentru a lansa încă 30.000 de de astfel de sateliţi.

Un mediu orbital aglomerat reprezintă un risc crescut de coliziuni. Şi sunt suficiente doar câteva astfel de coliziuni în care să fie implicaţi sateliţi spre exemplu, fie ei operaţionali fie scoşi din uz, pentru că ar rezulta nori de deşeuri noi pe orbită care ar putea provoca, la rândul lor, alte şi alte coliziuni în cascadă.

"Dacă nu facem ceva cât mai repede, vom fi într-o închisoare. Vom trăi într-o închisoare făcută din deşeuri" cosmice, a susţinut Sitnikov.

Compania StartRocket susţine că satelitul său de formă cilindrică "Foam Debris Catcher" ne va ajuta să nu ajungem să trăim într-o închisoare. Satelitul care cântăreşte 50 de kilograme se va apropia de deşeuri şi le va împroşca cu o spumă polimerică lipicioasă, urmând apoi să le coboare de pe orbită pentru a fi distruse de frecarea cu atmosfera.

StartRocket a făcut progrese în această direcţie, dar încă nu a finalizat formula chimică a acestei spume, conform coordonatorului acestui proiect, inginerul chimist Aleksei Fedorov. Astfel, primul obiectiv al companiei este identificarea şi testarea unei formule cât mai eficiente a spumei polimerice, iar apoi, în 2022, este vizată lansarea pe unui prototip de satelit pentru testarea spumei şi pe orbită. Dacă ambele etape se vor încheia cu succes, StartRocket va lansa primul satelit complet funcţional Foam Debris Catcher cel mai devreme în 2023.

Acest proiect este susţinut financiar şi de compania rusă de securitate cibernetică Kaspersky, condusă de miliardarul rus Eugene Kaspersky.

Această spumă polimerică ar putea fi folosită şi drept material de construcţie ieftin pentru primele habitate de pe Marte. Un cilindru conţinând această spumă poate fi trimis pe suprafaţa lui Marte înaintea sosirii primului echipaj uman. Odată ajuns la suprafaţa lui Marte, cilindrul s-ar desface, expulzând în exterior o emisferă de spumă iar "astronauţii vor putea folosi un simplu briceag pentru a tăia un habitat în această structură", conform lui Sitnikov.AGERPRES


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!