Un startup finanțat de Bill Gates a început să producă unt din dioxid de carbon/Untul nu va conține nicio urmă de lapte

Un startup finanțat de Bill Gates a început să producă unt din dioxid de carbon/Untul nu va conține nicio urmă de lapte

Untul pe care îl va lansa Savor, un startup cu sediul în San Jose, California, nu va conține nicio urmă de lapte. Acesta va fi produs din dioxid de carbon, hidrogen, oxigen și căldură, totul printr-un proces termochimic dezvoltat de creatorii săi.

Experții de la Savor spun că nu este nevoie decât de dioxid de carbon extras din atmosferă și de hidrogen obținut din apă pentru realizarea produsului. Cele două elemente chimice sunt apoi încălzite și oxidate pentru a crea un tip de unt care nu conține hormoni sau antibiotice, și care nu are nevoie de animale, pășuni și fertilizatori.

Și asta în condițiile în care cifrele oficiale arată că vitele reprezintă cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră, cu circa 14,5% din emisiile globale anuale.

Fondatorii Savor afirmă că untul lor este cu mult superior față de produsele clasice aflate pe piață, untul sau margarina, mai ales că nu conține chimicalele care sunt folosite în procesul de fabricare a unor astfel de produse.

Bill Gates, unul dintre principalii finanțatori ai proiectului

Până în prezent, Savor a strâns peste 33 de milioane de dolari din finațări externe. O parte importantă a sumei vine de la Bill Gates, miliardul american care s-a declarat încântat nu doar de untul artificial creat de start-ul californian, ci și de implicațiile unei astfeld e inițiative în procesul de combatere a încălzirii globale.

Acesta chiar a oferit un spațiu larg pe blogul său pentru promovarea untului din dioxid de carbon, dar și pentru a-și motiva alegerea de a investi într-o astfel de afacere. Printre ele, evident, nevoia de a reduce emisiile poluante.

Bill Gates recunoaște că inițiativa Savor poate părea una ciudată la început și este conștient că lumea va fi reticentă la ideea unor grăsimi create în laborator. Este însă convins că aceasta reprezintă tehnologia viitorului și un pas înainte spre atingerea obiectivelor climatice.

Principalul obiectiv al miliardarului american în acest moment este de a ajuta startup-ul american să obțină un unt artificial la un preț accesibil pentru marile mase, astfel încât acesta să fie comercializat pe scară largă în maxim un an sau doi.

În acelaști timp, oficialii Savor au anunțat că untul din dioxid de carbon nu reprezintă decât produsul inaugural. Aceștia testează deja tehnologii care să le permită creare de lapte, brânzeturi, carne sau uleiuri tropicale, toate artificiale.


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii