„Un soldat din compania noastră nu știa cum funcționează o mitralieră”/Dezvăluiri-șoc despre Armata Rusiei din Ucraina
La mai puțin de două săptămâni de la înrolare, Ivan a ajuns în prima linie a ofensivei Rusiei din estul Ucrainei și a luat parte la atacuri asupra pozițiilor ucrainene.
Ivan, 31 de ani, care a cerut să vorbească sub protecția anonimatului, a spus că a avut parte doar de cinci zile de antrenament înainte de a fi transferat în Ucraina și aruncat în luptă.
„A fost un soldat în compania noastră care nu știa cum funcționează o mitralieră. Așa că l-am învățat pe tipul ăla cum să demonteze și să monteze o mitralieră. Nu aș vrea să fiu lângă el în luptă. Cum poți lupta așa?”, a spus el pentru The Moscow Times .
Pregătirea minimă oferită noilor recruți pare să fie din ce în ce mai răspândită în armata rusă, pe măsură ce războiul din Ucraina se apropie de a șasea lună și ratele mari de victime se combină cu o lipsă de mobilizare generală, producând deficite serioase de forță de muncă.
Lipsa de cunoștințe îi lasă pe soldați fără abilitățile de luptă necesare pentru a supraviețui pe câmpul de luptă, potrivit analiștilor militari și activiștilor pentru drepturile omului.
„O săptămână [de antrenament] este nimic – pentru un soldat, este o cale directă către un spital sau un sac pentru cadavre”, a declarat analistul militar independent Pavel Luzin pentru The Moscow Times.
Potrivit site-ului Ministerului rus al Apărării, un antrenament intensiv de patru săptămâni cu arme combinate și un curs de „supraviețuire” sunt „esențiale” pentru oricine semnează un contract cu armata rusă. Programul durează în total 240 de ore și include tragerea, aruncarea grenadelor și studiul tacticii militare.
Cu toate acestea, pe fondul războiului din Ucraina se pare că standardele de pregătire nu sunt respectate, potrivit lui Serghei Krivenko, directorul grupului pentru drepturile omului „Cetățean. Armată. Lege”, care oferă asistență juridică soldaților ruși.
„Am fost abordat în mod regulat de părinți ai căror copii au semnat un contract [militar] și au ajuns în Ucraina după doar o săptămână”, a declarat Krivenko pentru The Moscow Times.
Ivan a semnat un contract de trei luni cu Ministerul Apărării în aprilie.
„Când a început operațiunea militară specială – deși, de fapt, este un război – am luat-o ca pe-o tragedie personală”, a spus Ivan. „Mi-am spus că vreau să merg acolo și nimeni nu mă va opri. Sunt patriot.”
La scurt timp, a fost transferat la o bază militară din orașul rus Belgorod, lângă granița cu Ucraina. La mai puțin de două săptămâni, s-a trezit pe linia frontului.
„După toate controalele medicale, m-au întrebat dacă sunt gata să merg poimâine la baza militară. Ne-au antrenat cinci zile, am așteptat încă cinci zile pentru o rotație a forței și apoi am mers pe poziții [de luptă]”, a spus el într-un interviu telefonic.
În cele cinci zile, Ivan și alți soldați așteptau să fie dislocați în Ucraina. Aceștia au efectuat câteva exerciții informale de antrenament.
„Evident că nu a fost suficient”, a spus el.
Relatări similare despre noi recruți care au primit o pregătire minimă au apărut în presa rusă în ultimele săptămâni.
„Am fost socat. Unii nu țineau corect mitraliera în mâini, nu au văzut niciodată tancuri și pleacă în prima linie în câteva zile”, a declarat, sub anonimat, un soldat luna trecută într-un interviu acordat BBC.
Evgheni Ciubarin, în vârstă de 24 de ani, a fost ucis în regiunea Harkov la doar patru zile după ce a semnat un contract de trei luni cu armata rusă, a informat luna trecută publicația independentă Mediazona. „Nu a fost niciun antrenament”, a spus mama sa Nina Ciubarina pentru Mediazona. „Au sosit, au primit o uniformă și o mitralieră – și asta-i tot, haide.”
Majoritatea bărbaților ruși au încheiat cel puțin un an de serviciu militar obligatoriu în Forțele Armate Ruse și pregătirea este încă văzută ca esențială pentru a-și actualiza și reîmprospăta abilitățile.
Conform legislației ruse, recruții nu pot fi trimiși la luptă decât dacă au cel puțin patru luni de pregătire. Aceeași logică ar trebui să se aplice și celor care semnează un contract cu armata pentru a merge în Ucraina, potrivit expertului Luzin.
Potrivit lui Ivan, cele cinci zile de antrenament pe care le-a primit au fost „intense”.
Toți soldații au fost tratați la fel în timpul antrenamentului, indiferent de experiență. Potrivit lui Ivan, majoritatea nu fuseseră într-o zonă de război, deși au existat unii care aveau experiență pe câmpul de luptă, inclusiv în campaniile militare ale Rusiei în Siria și în republica Cecenia din Caucazul de Nord.
„Am fost la poligon de la 10:00 până la 19:00. Am exersat abilitățile de luptă, confiscarea și luarea cu asalt de clădiri, apărarea integrală, lucrul în echipe de luptă, medicina de câmp, evacuarea și tratarea soldaților răniți. Accentul s-a pus pe acele abilități de care aveai nevoie pentru poziția ta – mitralior, operator de lansator de grenade și așa mai departe”, a spus Ivan.
În timp ce o astfel de instrucție de bază poate fi suficientă pentru a permite soldaților să îndeplinească sarcini simple în luptă, experții militari au declarat pentru The Moscow Times că pregătirea militară ar trebui să fie mult mai amplă.
„Sunt multe care trebuie învățate în ceea ce privește coordonarea și cooperarea cu o echipă. Și consumă destul timp”, a spus Samuel Cranny-Evans, analist militar la think tank-ul Royal United Services Institute din Londra.
Numărul ridicat al victimelor înseamnă că armata rusă își pierde probabil coeziunea, potrivit experților, deficiențele de instruire doar exacerbează această problemă.
Armata a început să amestece soldați din diferite unități, potrivit Dara Massicot, cercetător senior la think tank-ul RAND și fost analist senior la Pentagon. „Soldații nu-i cunosc pe comandanți, nu știu unde se află unitatea lor, deoarece luptă pe teren”, a declarat Massicot pentru The Moscow Times.
„În plus, există o lipsă de specialiști [în armata rusă]. Aceasta înseamnă că dacă unele echipamente se defectează, pur și simplu nu le pot repara”, a adăugat ea.
În ciuda situației de pe câmpul de luptă, una dintre motivațiile oamenilor care se înscriu la luptă sunt aparent banii.
Ivan a spus că a fost plătit cu peste 240.000 de ruble (3.794 USD) pe lună.
Jurnaliştii ruşi independenţi au folosit informaţii disponibile public pentru a confirma moartea a aproape 5.000 de soldaţi ruşi în Ucraina. Cu toate acestea, numărul real de decese este probabil mult mai mare, iar analiştii au estimat că cifra reală este cu mult peste 10.000.
Ministerul rus al Apărării și-a actualizat ultima dată numărul oficial de morți la sfârșitul lunii martie, cu 1.351 de decese confirmate.
Ivan a suferit răni de schije la picior și la braț în timp ce lupta în apropierea orașului Izyum, din nord-estul Ucrainei, la sfârșitul lunii aprilie, și a fost transferat la un spital din Rusia. El a spus săptămâna trecută că încă se recuperează acasă, la Moscova.
„Problema este că planificatorii operațiunii au presupus că ucrainenii nu le vor rezista în acest fel, așa că nu s-au gândit la forța de muncă și acum doar umplu golurile”, a spus analistul Massicot.
„În esență, totul înseamnă că ei [armata rusă] nu vor mai avansa rapid.”