„Un șoc și o rușine” / Atitudinea rușilor față de Putin s-ar putea schimba după eșecul privind invazia ucrainenilor

„Un șoc și o rușine” / Atitudinea rușilor față de Putin s-ar putea schimba după eșecul privind invazia ucrainenilor

Atitudinile negative față de președintele Vladimir Putin în Rusia au crescut de când trupele ucrainene au invadat Rusia, în urmă cu două săptămâni. Acest lucru este evidențiat de o analiză realizată de FilterLabs AI, o companie care monitorizează atitudinile din țară prin analizarea social media și a altor publicații online, relatează The New York Times, conform ziare.com .

În timp ce mass-media din Rusia a încercat să ofere o evaluare în mare parte pozitivă a războiului, concentrându-se pe răspunsul umanitar al guvernului rus, unii utilizatori ruși ai rețelelor sociale își exprimă în continuare nemulțumirea.

Multe publicații online sugerează că incursiunea Ucrainei în Kursk este un eșec al guvernului rus sau, mai precis, al lui Putin.

Este dificil să se evalueze opinia publică reală din Rusia sau din orice altă țară autoritară, deoarece persoanele care participă la sondaje dau adesea răspunsuri pe care le consideră dorite de guvern.

Pentru a depăși acest neajuns, FilterLabs monitorizează comentariile de pe site-urile de socializare, publicațiile online și site-urile media de știri, utilizând un model informatic pentru a analiza sentimentele exprimate de rușii obișnuiți.

Atitudinea pozitivă față de Putin a fost afectată anul trecut după o revoltă armată de scurtă durată condusă de Evgheni Prigojin, fostul lider Wagner. Însă în zilele care au trecut de când trupele ucrainene și-au început invazia în regiunea Kursk din vestul Rusiei, schimbarea sentimentelor a devenit mai dramatică

„Răspunsul lui Putin la invazie a fost considerat inadecvat în cel mai bun caz și insultător în cel mai rău”, a declarat Jonathan Teubner, CEO al FilterLabs.

Pierderea de popularitate ar putea complica capacitatea Kremlinului de a purta un război în Ucraina

În timp ce atitudinile față de Putin rămân mai pozitive la Moscova, unde Rusia are un control mai mare asupra mass-media și a discursului public, chiar și în capitală opiniile despre Putin s-au deteriorat, deși nu la fel de rapid ca în alte părți ale țării. Analiza sugerează că deziluzia față de Kremlin este în creștere în zonele periferice ale Rusiei.

Oficialii americani au avertizat că este prea devreme pentru a spune dacă daunele aduse reputației lui Putin vor fi pe termen lung. La urma urmei, credibilitatea sa în Rusia și-a revenit rapid după ce Prigojin a pus capăt revoltei, iar președintele rus și-a demonstrat capacitatea de a manipula opinia publică în ceea ce îl privește.

Cu toate acestea, pierderea de popularitate ar putea complica capacitatea Kremlinului de a purta un război în Ucraina.

„Este dificil de determinat efectul contraofensivei ucrainene. Dar este clar că este un șoc și o rușine pentru Putin. Propaganda Kremlinului, răsturnările de situație și distragerea atenției pot face multe în fața veștilor proaste care sunt discutate pe scară largă în întreaga Rusie”, a declarat expertul.

Atitudinile față de Putin s-au deteriorat puternic în regiunile din Rusia în care Kremlinul și-a concentrat eforturile de recrutare militară. Strategia de recrutare a Kremlinului depinde de capacitatea sa de a gestiona percepția războiului.

„Dacă prestigiul și popularitatea lui Putin scad în aceste regiuni-cheie (mai ales dacă rușii simt că războiul nu decurge conform planului), Kremlinului i-ar putea fi mai greu să își refacă rezervele de personal”, se arată în analiza FilterLabs.

Analiza arată că Kremlinul continuă să influențeze modul în care media naționale rusești acoperă războiul, în timp ce media regionale sunt mai puțin înclinate să înfrumusețeze știrile.

Cu toate acestea, după începerea contraofensivei ucrainene, Kremlinul a lansat o campanie de propagandă destinată rușilor care locuiesc în regiunile de frontieră.

În spiritul propagandei sovietice obișnuite, ei sunt avertizați cu privire la „operațiunile psihologice” ucrainene împotriva lor.

În plus, Rusia a difuzat informații conform cărora Ucraina intenționează să atace centralele nucleare de la Kursk și Zaporojie.

Publicația rusă Istorii Importante a scris că acțiunile lui Vladimir Putin ca răspuns la situația din regiunea Kursk au demonstrat anumite schimbări în verticala puterii de la Kremlin, multe dintre acestea având loc în ultimele luni.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai competentă funcționară din România, cu funcții în mai multe ministere, e șefa CA al Romarm și a luat de la Transelectrica 930.000 lei

2 Lovitura nimicitoare prin care ucrainenii l-ar decapita pe Putin. „Ar fi o nouă surpriză militară, mult mai devastatoare”

3 Un general american, uluit de ce a văzut în regiunea rusă Kursk: Chinul lui Putin dezvăluit

4 Cea mai neagră perioadă pentru Rusia de când a invadat Ucraina: 25% din totalul avioanelor MiG-31K ar fi deja inutilizabile

5 „Mâine strângem mieii. Dacă ar trebui să trăim din banii ăștia, m-aș sinucide” / Interceptări incendiare în dosarul fraților Tate