„Un sistem unic și stupid”. Cercetătorii americani au analizat „Cernobîlul zburător”, super-racheta nucleară a lui Putin

„Un sistem unic și stupid”. Cercetătorii americani au analizat „Cernobîlul zburător”, super-racheta nucleară a lui Putin

Doi cercetători americani susțin că au identificat locul probabil de desfăşurare în Rusia pentru 9M370 Burevestnik, o nouă rachetă de croazieră cu propulsie nucleară şi armament nuclear, informează Reuters, preluată de news.ro.

Experții americani au analizat super-racheta lui Putin Foto: Arhivă

Experții americani au analizat super-racheta lui Putin Foto: Arhivă

Racheta este una dintre cele așa-numite șase „superarme” rusești despre care Vladimir Putin s-a lăudat că nu pot fi interceptate de niciun sistem de apărare. Experții americani consideră că această rachetă e un „ Cernobîl zburător ” care reprezintă o amenințare mai mare pentru Rusia.

Putin a declarat că arma, supranumită SSC-X-9 Skyfall de către NATO, are o rază de acţiune aproape nelimitată şi poate eluda apărarea antirachetă a Statelor Unite. Mai mulți experţi occidentali contestă, însă, afirmaţiile sale şi valoarea strategică a Burevestnik, spunând că riscă un accident cu emisie de radiaţii.

Folosind mai multe imagini surprinse la 26 iulie de Planet Labs, o firmă privată care lucrează cu sateliţi, Decker Eveleth și Jeffery Lewis, doi cercetători americani, au identificat un proiect de construcţie care se învecinează cu o instalaţie de stocare a focoaselor nucleare cunoscută sub două nume - Vologda-20 şi Cebsara - ca fiind locul potenţial de lansare a noii rachete. Instalaţia se află la 475 km nord de Moscova.

Decker Eveleth, analist în cadrul organizaţiei de cercetare şi analiză CNA, a analizat imaginile din satelit şi a identificat ceea ce el a evaluat ca fiind nouă rampe de lansare orizontale în construcţie. Amplasamentul este „pentru un sistem mare de rachete fixe, iar singurul sistem mare de rachete fixe pe care (Rusia) îl dezvoltă în prezent este Skyfall”, a declarat Eveleth.

Moscova şi Washingtonul au refuzat să comenteze concluziile cercetătorului american, precizează Reuters.

Și cercetătorul Jeffery Lewis, de la Institutul de Studii Internaţiopnale Middlebury din Monterey, a fost de acord cu evaluarea lui Eveleth după ce a analizat imaginile, la cererea sa. Imaginile „sugerează ceva unic, foarte diferit. Şi, evident, ştim că Rusia dezvoltă această rachetă cu propulsie nucleară”, a spus el.

Cercetător american: „Cu cât zboară mai mult, cu atât devine mai vulnerabilă”

Un raport din 2020 al Centrului Naţional de Informaţii Aeriene şi Spaţiale al Forţelor Aeriene ale Statelor Unite afirma că, dacă Rusia ar reuşi să pună în funcţiune Burevestnik, aceasta ar oferi Moscovei o „armă unică cu capacitate de rază intercontinentală”. Trecutul tumultuos al armei şi limitările de proiectare au ridicat îndoieli în rândul a opt experţi intervievaţi de Reuters cu privire la faptul că utilizarea sa ar schimba miza nucleară pentru Occident şi alţi inamici ai ruşilor.

Burevestnik are un istoric slab de cel puţin 13 teste cunoscute, cu doar două succese parţiale, începând din 2016, potrivit Nuclear Threat Initiative (NTI), un grup de lobby pentru reducerea riscurilor nucleare, biologice şi de tehnologie.

Skyfall este un sistem de arme unic şi stupid, un Cernobîl zburător care reprezintă o ameninţare mai mare pentru Rusia decât pentru alte ţări”, spune şi Thomas Countryman, un fost funcţionar de rang înalt al Departamentului de Stat din cadrul Asociaţiei pentru Controlul Armelor.

Public se cunosc puţine detalii tehnice ale Burevestnik. Experţii estimează că sistemul ar fi trimis în aer de o rachetă mică cu combustibil solid pentru a introduce aer într-un motor care conţine un reactor nuclear în miniatură. Aerul supraîncălzit şi posibil radioactiv ar fi expulzat, asigurând împingerea înainte.

Vladimir Putin a dezvăluit existenţa Burevestnik în martie 2018, spunând că racheta ar zbura la altitudine joasă, având o rază de acţiune aproape nelimitată, o traiectorie de zbor imprevizibilă şi „invincibilă” pentru apărarea actuală şi viitoare.

Mulţi experţi sunt sceptici însă cu privire la afirmaţiile lui Putin. Burevestnik, spun ei, ar putea avea o rază de acţiune de aproximativ 23.000 km - comparativ cu peste 17.700 km pentru Sarmat, cea mai nouă ICBM a Rusiei - în timp ce viteza sa subsonică ar face-o detectabilă. „Va fi la fel de vulnerabilă ca orice rachetă de croazieră”, a declarat Hans Kristensen de la Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani, care a studiat, de asemenea, imaginile de la Vologda la cererea lui Eveleth

Cu cât zboară mai mult, cu atât devine mai vulnerabilă, deoarece există mai mult timp pentru a o urmări. Nu înţeleg motivaţia lui Putin”, a mărturisit el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Turcia va fi goală în câțiva ani. M-am simțit furat la fiecare pas” / Ce îi nemulțumește pe turiști

2 Topul persoanelor fizice care au cele mai mari datorii la ANAF. Pe primul loc se află un bucureștean, care are de plătit o sumă uriașă

3 Adrian Minune, umilit de patronul unui club din Vaslui. „Nu te supăra, ai greșit scena, băiatul meu”

4 Nouă ipoteză privind cauza distrugerii avionului F-16 ucrainean. Nu ar fi fost lovit de o rachetă Patriot

5 Cine erau cei 6 ostatici găsiți morți de IDF într-un tunel din Gaza. Au fost împușcați în cap cu puțin timp înainte să fie recuperați