Un sistem fluvial gigantic, care a existat acum 40 de milioane de ani, descoperit la mare adâncime sub gheața Antarcticii: „O lume străveche pierdută”

Un sistem fluvial gigantic, care a existat acum 40 de milioane de ani, descoperit la mare adâncime sub gheața Antarcticii: „O lume străveche pierdută”

Geologii, care au săpat în stratul masiv de gheață din Antarctica de Vest, au descoperit rămășițele unui sistem fluvial antic care curgea cândva pe aproape o mie de mile. „Era un sistem de râuri gigantic”, au anunțat cercetătorii.

Cercetătorii au descoperit dovezi ale existenței unui râu uriaș care traversa Antarctiva FOTO: ARHIV

Cercetătorii au descoperit dovezi ale existenței unui râu uriaș care traversa Antarctiva FOTO: ARHIV

Potrivit livescience , descoperirea oferă o privire asupra istoriei Pământului și sugerează modul în care schimbările climatice extreme ar putea modifica planeta.

„Dacă ne gândim la o posibilă schimbare climatică severă în viitor, trebuie să învățăm din perioadele din istoria Pământului în care acest lucru s-a întâmplat deja”, a declarat pentru Live Science Johann Klages, co-autor al studiului și sedimentolog la Institutul Alfred Wegener Helmholtz Center for Polar and Marine Research din Germania.

În urmă cu 33-40 de milioane de ani. o epocă cunoscută sub numele de Eocenul mijlociu și târziu, atmosfera Pământului s-a transformat drastic. Pe măsură ce nivelurile de dioxid de carbon au scăzut, răcirea globală a declanșat formarea ghețarilor pe un Pământ fără gheață.

„Acest lucru este interesant. doar având această imagine incitantă în creier că a existat acest sistem gigantic de râuri care curgea prin Antarctica și care acum este acoperit de kilometri de gheață”, a declarat Klages.

Oamenii de știință sunt interesați să investigheze modul în care acest eveniment climatic major s-a desfășurat în Antarctica, mai ales că nivelurile de dioxid de carbon de pe Pământ continuă să crească din cauza schimbărilor climatice provocate de om.

Cantitatea de dioxid de carbon din perioada Eocenului târziu era aproape dublă față de cea din prezent. Cu toate acestea, ar putea fi similară cu nivelurile preconizate peste aproximativ 150-200 de ani, dacă nivelurile de gaze cu efect de seră continuă să crească, a declarat Klages.

Dar descoperirea trecutului s-a dovedit a fi o provocare. Cea mai mare parte a Antarcticii de Vest este astăzi acoperită de gheață, ceea ce face dificil accesul la rocile sedimentare, care sunt esențiale pentru a studia mediile timpurii. Geologii se bazează adesea pe tipul de granule, minerale și fosile prinse în aceste sedimente pentru a elabora tipul de condiții care caracterizează o zonă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii