Un senator, soția, fratele și cumnata, trimiși în judecată pentru fals și uz de fals
Un senator, acuzat că a luat bani de la o bancă din Iaşi în baza unor acte false, a fost trimis în judecată împreună cu soţia lui, vizată şi ea de aceleaşi acuzaţii. În baza unor adeverinţe de venit false, senatorul Ionel Agrigoroaei şi soţia lui au reuşit să ia un împrumut de 335.000 de franci elveţieni. În dosar sunt implicați și fratele și cumnata senatorului PP-DD.
Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au finalizat cercetările și au dispus trimiterea în judecată a inculpaților:
AGRIGOROAEI IONEL, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum și a infracțiunilor de uz de fals, înșelăciune și complicitate la înșelăciune;
AGRIGOROAEI ANTONELA, sub aspectul săvârșirii a trei infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum și a infracțiunilor de uz de fals, înșelăciune și a două infracțiuni complicitate la înșelăciune;
AGRIGOROAEI DĂNUȚ, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, a două infracțiuni de uz de fals, precum și a două infracțiuni de înșelăciune;
AGRIGOROAEI LAURA, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de înșelăciune, precum și a două infracțiuni de uz de fals;
BORȘ STELIAN, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată , uz de fals și înșelăciune;
BORȘ LĂCRĂMIOARA, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de uz de fals și înșelăciune;
DUDUC DANA MIHAELA, sub aspectul săvârșirii a patru infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată și a patru infracțiuni de complicitate la înșelăciune.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2003 — 2009, inculpata Duduc Dana Mihaela a fost angajată la S.C. A.S. S.R.L. Iași, administrată de inculpata Agrigoroaei Antonela, unde a desfășurat activități de contabilitate primară, pe linie de resurse umane, ș.a. Cu toate că nu era angajată, Duduc Dana Mihaela a desfășurat astfel de activități și la S.C. A.S.D. S.R.L. Iași și S.C. A.C.D. S.R.L. Iași, ambele administrate de inculpatul Agrigoroaei Ionel (senator în Parlamentul României), soțul inculpatei Agrigoroaei Antonela. Printre activitățile de contabilitate primară realizate de inculpata Duduc Dana Mihaela s-a numărat și întocmirea statelor de plată în format electronic, câte un exemplar de pe acestea fiind înaintat Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași.
În acest context, inculpata Duduc Dana Mihaela a completat, în cursul lunii noiembrie 2007, patru adeverințe în care au fost consemnate date nereale în legătură cu veniturile realizate de inculpatul Agrigoroaei Ionel și soția acestuia Agrigoroaei Antonela, semnate de cei doi inculpați. Prin prezentarea înscrisurilor la momentul încheierii de către cei doi inculpați a unui contract de credit, aceștia au indus în eroare reprezentanții unei bănci — Sucursala Iași, cu privire la veniturile realizate, obținând astfel un împrumut în valoare de 335.000 franci elvețieni (echivalentul a 202.596 euro), sumă cu care unitatea bancară a fost prejudiciată.
Totodată, în cursul lunilor octombrie 2007 și martie 2008, inculpații Agrigoroaei Dănuț (fratele inculpatului Agrigoroaei Ionel) și soția acestuia Agrigoroaei Laura, au indus în eroare reprezentanții aceleiași bănci, prin prezentarea unor adeverințe în care au fost consemnate date nereale în legătură cu veniturile realizate de către cei doi inculpați, înscrisuri necesare pentru încheierea unui contract de împrumut acordat acestora și prin care au prejudiciat unitatea bancară cu sumele de 250.000 franci elvețieni (echivalentul a 148.996 euro) și, respectiv, 51.700 franci elvețieni (echivalentul a 32.553 euro). Adeverințele utilizate de cei doi inculpați au fost scrise de inculpata Duduc Dana Mihaela și semnate de inculpații Agrigoroaei Dănuț și Agrigoroaei Antonela.
Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a mai rezultat că inculpata Duduc Dana Mihaela a completat și semnat, în cursul lunilor aprilie și mai 2008, două adeverințe la rubrica ‘Director economic/Financiar’, pe care la rubrica ‘Președinte/Director general’ le-au semnat inculpații Agrigoroaei Ionel și Borș Stelian, acte în baza cărora inculpații Borș Stelian și soția acestuia Borș Lăcrămioara au indus în eroare Sucursala Iași a aceleiași bănci, la momentul încheierii de către cei doi inculpați a unui contract de împrumut în valoare de 82.500 franci elvețieni (echivalentul a 50.562 euro).
De menționat este și faptul că în cuprinsul adeverințelor de venituri utilizate pentru obținerea creditelor au fost consemnate date nereale în legătură cu veniturile realizate de către aceștia, care vin în contradicție cu mențiunile consemnate în statele de plată înaintate Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași, în care inculpații figurau cu venituri zero sau mult mai mici decât veniturile realizate în fapt.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile aparținând inculpaților.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.