Un satelit meteorologic de 4 tone, lansat marţi la bordul unei rachete Soyuz
O rachetă Soyuz va fi lansată în noaptea de marţi spre miercuri de la bază spaţială Kourou din Guyana Franceză cu misiunea de a amplasa pe orbită un satelit meteorologic pentru Eumetsat, organismul european responsabil pentru dezvoltarea sistemelor meteorologice prin satelit, relatează duminică AFP.
Metop-C este al treilea şi ultimul satelit ce va fi lansat în cadrul unui program dedicat meteorologiei aplicate, a precizat într-un comunicat societatea de servicii de lansare.
Lansarea rachetei este prevăzută pentru ora locală 21:47 (00:47 GMT). Durata misiunii, de la decolare până la separarea satelitului, va fi de aproximativ o oră.
Programul, o colaborare între Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Organizaţia Europeană pentru Exploatarea Sateliţilor Meteorologici (Eumetsat), furnizează date ce permit, pe de o parte, efectuarea de prognoze meteorologice pe o perioadă între douăsprezece ore şi zece zile şi, pe de altă parte, realizarea de studii climatice şi de mediu.
Satelitul Metop-A a ajuns pe orbită în 2006, iar Metop-B în 2012, ambele fiind lansate de la cosmodromul Baikonur, din Kazakhstan.
O nouă generaţie de sateliţi, MetOp-SG, va fi lansată începând din 2021.
Misiunea lui Metop-C, dezvoltat şi construit de Airbus Defense and Space, va "consolida, optimiza şi completa" cei doi sateliţi din seria "încă operaţională", a indicat Arianespace.
Cu o masă totală la lansare de 4.084 kilograme, Metop-C, proiectat să funcţioneze timp de cinci ani, va fi amplasat la o altitudine de 811 kilometri pe o orbită polară, având nouă instrumente la bord, inclusiv Infrared Atmospheric Sounding Interferometer (IASI), conceput de Centrul Naţional de Studii Spaţiale (CNES) din Franţa.
Aflat de asemenea la bordul Metop-A şi Metop-B, instrumentul ''măsoară cu o precizie ridicată temperatura şi umiditatea din atmosferă, dar şi peste 25 de compuşi atmosferici, şi participă la monitorizarea climei'', a indicat CNES.
Aceasta va fi cea de a opta lansare din acest an pentru Arianespace şi cea de a zecea în 2018 pentru lansatorul Soyuz de la centrul spaţial din Guayana Franceză.
Cea mai recentă lansare a unei rachete de la Soyuz, care a avut loc la 11 octombrie de la Baikonur, s-a soldat cu un eşec. Zborul către Staţia Spaţială Internaţională al cosmonautului rus Alexei Ovchinin şi a astronautului american Nick Hague a fost întrerupt la două minute după decolare. Cei doi au fost nevoiţi să abandoneze misiunea şi să aterizeze de urgenţă după o defecţiune.
Conform concluziilor comisiei de anchetă, publicate joi, defecţiunea care a provocat incidentul a fost cauzată de "deformarea'' unui senzor în timpul asamblării rachetei la Baikonur.
Oleg Skorobogatov, directorul principalului institut de cercetare din industria spaţială din Rusia, a precizat joi că următoarele rachete Soyuz care vor fi lansate de la Baikonur şi de pe cosmodromul Kourou vor fi "revizuite".AGERPRES