Un rus, „mină de aur” pentru serviciile secrete americane

Un rus, „mină de aur” pentru serviciile secrete americane

Un om de afaceri rus care a apărut într-un tribunal american, luni, 3 decembrie, într-un caz de fraudă cu valori mobiliare, ar putea fi un informator valoros pentru eforturile SUA de a aduna mai multe informaţii despre ingerinţele ruseşti în alegerile din 2016, precum şi despre alte operaţiuni de spionaj, potrivit mai multor oficiali americani, citaţi de CNN.

Foşti oficiali ai Departamentului de Justiţie şi Securitate Naţională spun că legăturile dintre firma de securitate cibernetică a lui Vladislav Klyuşin, cu sediul în Moscova şi guvernul rus şi chiar legăturile personale dintre afacerist şi un fost ofiţer GRU vor fi, cel mai probabil, de mare interes pentru agenţiile americane.

Omul rus de afaceri a participat prin videoconferinţă la o audiere într-un tribunal din Massachusetts, însă procedurile au fost amânate pentru miercuri, 5 ianuarie, la solicitarea avocatului lui Klyuşin.

Procurorii americani i-au acuzat pe Klyuşin şi pe alţi patru bărbaţi ruşi de un plan complex care implica spargerea unor companii pe care Tesla şi alte firme le foloseau ca să depună rapoarte la Comisia pentru valori mobiliare şi burse.

Guvernul SUA nu a dezvăluit public o legătură între Klyuşin şi ingerinţele Rusiei în alegerile din 2016. Însă unul dintre inculpaţii puşi sub acuzare alături de el în cazul de fraudă cu valori mobiliare este Ivan Ermakov, unul dintre ofiţerii GRU inculpat de un juriu în 2018, pentru amestecul în scrutinul din 2016, prin spargerea şi publicarea documentelor Comitetului Naţional Democrat.

Cazul lui Klyuşin este doar cel mai recent dintr-o serie investigată de SUA, care ar putea scoate la iveală conexiuni cu acţiuni ale Rusiei care vizează interese ale Americii.

Christopher Krebs, fost şef al Cybersecurity and Infrastructure Security Agency, a catalogat arestarea şi inculparea lui Klyuşin drept o „mină de aur” pentru serviciile secrete americane pentru că ar putea duce la detalii despre operaţiunile GRU împotriva SUA şi a aliaţilor săi. „Este o realizare mare din mai multe motive: dacă cedează, ar putea să confirme informaţiile comunităţii de informaţii despre eforturile ruseşti de amestec în alegerile din 2016”, a declarat Krebs pentru CNN.

Chiar dacă Klyuşin nu va coopera, o condamnare pentru acuzaţii de fraudă cu valori mobiliare ar putea „transmite un semnal puternic altora ca el, că nu au prea multă libertate de mişcare în afara Rusiei”, consideră Krebs.

Din Alpi într-o închisoare din Massachusetts

Klyuşin a fost arestat în Elveţia, în martie 2021, în timp ce era într-o vacanţă la schi cu familia sa. Klyuşin a fost extrădat în SUA, luna trecută, unde acum se confruntă cu acuzaţii de hacking şi fraudă cu valori mobiliare, pentru presupusul său rol într-un plan de milioane de dolari, desfăşurat între 2018 şi 2020.

Procurorii americani îi acuză pe Klyuşin, Ermakov şi colaboratorii lor de folosirea accesului la informaţii financiare care nu sunt publice ca să obţină zeci de milioane de dolari prin tranzacţii bursiere.

Ermakov a lucrat la firma lui Klyuşin, M-13, care susţine că oferă „soluţii IT Administraţiei Prezidenţiale a Federaţiei Ruse”, printre alte instituţii guvernamentale, potrivit site-ului oficial.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri