Un român susține că este exploatat în Germania: „Este corupție. Condițiile de muncă sunt mizerabile”
Alexandru Radu, un curier român de 19 ani angajat în Germania, care lucrează 14 ore pe zi, 6 zile pe săptămână, susține că este exploatat de patroni și că lucrează în condiții mizerabile.
Românul este o figură emblematică a miilor de est-europeni exploatați în această industrie, conform cotidianului german Badische Neueste Nachrichten, citat de Libertatea .
Alexandru, a cărui identitate a fost schimbată pentru protecția sa, abia vorbește limba germană, dar se ajută de sistemul de navigație și de scanerul de colete pentru a-și face treaba bine.
El spune că cele 14 ore petrecute pe șoselele din sudul Germaniei, zona comercială și rezidențială devin hărți ghidate de tehnologie, unde aplicația și sistemul de navigație îi dictează pașii și viteza.
"Viteza este totul într-o industrie care amenință existența retailului tradițional și a centrelor orașelor," explică Dragana Bubulj de la rețeaua de consultanță Fair Mobility din Stuttgart.
Organizația se străduiește să educe angajații din industrie cu privire la drepturile lor, scrie sursa citată. Bubulj subliniază că mulți șoferi nu sunt conștienți de drepturile lor și vorbesc puțin sau deloc limba germană.
Majoritatea lucrătorilor din industrie provin din România, dar și din alte țări est-europene. Acești oameni, atrași cu promisiuni de avansare și viitor strălucit de către giganții industriei, ajung adesea victime ale unei exploatări structurale. ȘI asta pentru că modelul de afaceri funcționează bine doar când partea slabă a lanțului de aprovizionare depășește granițele etice și legale.
"Trebuie să lucrezi mai multe ore decât s-a convenit contractual și adesea nu ești plătit pentru ele. Daunele vehiculului sau pierderea pachetului vor fi deduse din salariu", spune Dragana Bubulj.
Perioada din noiembrie și decembrie aduce presiuni și volum mare de colete, iar unii lucrători sunt concediați imediat după Crăciun.
Între 11 și 14 ore pe zi, fără pauze reale
Tânărul Alexandru Radu, în ciuda speranțelor inițiale, împărtășește experiențe neplăcute la locul de muncă pe care îl are în Germania: "Lucrez în industrie de un an și două luni. Cu greu aș fi putut obține un loc de muncă mai bun, pe atunci. Aici lucrurile sunt foarte corupte. Condițiile de muncă sunt mizerabile. Regulamentele sunt încălcate zilnic, fără consecințe reale."
Radu lucrează pentru un subcontractant al unuia dintre cei mai mari furnizori de servicii de colete.
Spune că se trezește la 4 dimineața, apoi își planifică ruta și încarcă colete într-un vechi Mercedes Sprinter CDI. Românul spune că muncește între 11 și 14 ore pe zi, fără pauze reale. În preajma Crăciunului, programul devine și mai solicitant.
Cu toate acestea, cei 1.800 de euro net pe care îi încasează pe lună, jumătate cheltuiți pe chirie și cheltuieli curente, reprezintă o realitate pentru Radu.
"Nu cred că ești tratat decent deloc. Superiorii încalcă toate regulile și închid ochii la toate greșelile și problemele din companie”, spune el.
În ciuda criticilor pe care le aduse sistemului, Radu apreciază că 90% dintre clienți se comportă respectuos, dar îi îndeamnă la înțelegerea presiunii la care sunt supuși curierii.
"Clienții ar trebui să înțeleagă că întârzierile coletului nu sunt doar vina curierilor. Este și vina șefilor care nu își motivează angajații, îi tratează ca pe niște animale", spune el.
Pentru, Radu visează să-și îmbunătățească abilitățile de limba germană pentru a găsi un loc de muncă mai bun.
Cu toate acestea, munca îi lasă puțin timp și bani pentru a-și urma aspirațiile. Însă, în mod paradoxal, și el contribuie la sistem în calitate de client obișnuit: "Desigur că îmi fac cumpărăturile online."
Sursa: adevarul.ro