Un român din patru este bolnav de inimă. Cardiolog: „Hipertensiunea arterială afectează cam 45% din adulții din România”

Un român din patru este bolnav de inimă. Cardiolog: „Hipertensiunea arterială afectează cam 45% din adulții din România”

În luna decembrie, în România se derulează campania „Inimi în dar” având ca scop prevenția bolilor cardiovasculare. Potrivit unui reputat cardiolog, riscul decesului provocat de aceste boli este de 2,5 ori mai mare decât cel din țările Uniunii Europene, iar hipertensiunea arterială afectează aproape jumătate dintre românii adulți.

Medicul primar cardiolog Adrian Tase Foto: Muntenia Hospital

Medicul primar cardiolog Adrian Tase Foto: Muntenia Hospital

În luna sărbătorilor magice, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) derulează, la nivel național, campania „Inimi în dar”, sub sloganul „Dăruiți o inimă sănătoasă celor dragi! Cunoașteți-vă riscul și preveniți apariția bolilor cardiovasculare!”.

Riscul decesului prin boală cardiovasculară în România este de 2,5 ori mai mare decât cel din țările Uniunii Europene. Doctorul Adrian Tase (64 de ani), medic primar cardiolog și coordonatorul Unității de Supraveghere şi Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci în stare Critică (USTACC) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Pitești, a precizat cum este calculat acest risc în cadrul Societății Europene de Cardiologie, unde are calitate de membru.

Scorul ia în calcul toți factorii, începând cu cei demografici, genul, vârstă, riscul ocupațional și continuând desigur cu bolile care sunt în același timp și factor de risc: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, creșterea colesterolului sangvin. Mai sunt și factori ai stilului de viață, fumatul fiind cel mai important, urmat de sedentarism. Pe baza acestor factori majori și combinați și cu alții minori, mult mai numeroși, se calculează un scor de risc. (...) Într-adevăr riscul nostru, al țărilor din Europa de Est, este de peste 2,5 ori mai mare decât al unui francez sau suedez”, spune dr. Adrian Tase, conferenţiar universitar la Centrul Universitar Pitești.

Iar la nivelul pacienților există o tendință de a veni mai des la doctor pentru a controla acești factori de risc, inclusiv în rândul celor tineri.

Chiar vin de la niște consultații în care 30% dintre pacienți au venit pentru așa ceva. Acest lucru este îmbucurător. Sunt și tineri, sub 30 de ani, care vin periodic, la un an, să facă acest control”, mai spune doctorul.

Verificarea inimii este foarte importantă. „E bine să știi cum stai pentru că viața este foarte complicată și poți să fii pus în fața unor situații în care să faci un efort neașteptat sau să treci printr-o emoție puternic. Trebuie să te asiguri că inima trece aceste teste ale vieții”, precizează medicul cardiolog.

„Hipertensiunea arterială trebuie tratată cât se poate de precoce”

În 2020, în România, unul din două persoane au decedat printr-o afecțiune cardiovasculară.

Un hipertensiv poate să treacă prin momente foarte dificile dacă nu s-a prezentat rapid la medicul cardiolog pentru că boala evoluează și poate să ajungă la complicații, una dintre ele fiind accidentul vascular cerebral”, susține dr. Tase.

De asemenea, administarea medicamentelor trebuie făcută după o prescripție medicală: „Orice decizie unilaterală din partea pacientului este un autoexperiment care poate avea consecințe foarte grave. Și medicamentele au unele efecte nedorite și medicul pune în balanță totdeauna binele și răul”.

Sfatul medicului cardiolog Adrian Tase este ca după 40 de ani orice persoană sănătoasă să meargă, în primul rând la medicul de familie, să-și măsoare tensiunea arterială, numită și „ucigașul tăcut”

„Nu doare. Hipertensiunea, când doare, iar ea este de tipul cefaleei occipitale, adică durere de cap la ceafă, deja e destul de târziu. Pot apărea complicații. Nu trebuie să așteptăm apariția durerii, de aceea hipertensiunea arterială trebuie tratată cât se poate de precoce”.

În 2020, în România, factorii de risc pentru bolile cardiovasculare sunt la valori mari: consum redus de fructe și legume - 98%, activitate fizică inadecvată - 92%, suprapondere și obezitate - 59%, colesterol crescut - 55%, consum episodic abuziv de alcool - 35%, fumat -19%, hipertensiune arterială - 16%, valori crescute ale glicemiei - 15%, se arată în campania derulată de Ministerul Sănătății.

Reputatul cardiolog român are o predicție alarmantă. „Hipertensiunea arterială, în prezent, în România atinge cam 45% din populația adultă. În aceste condiții, de creștere în timp a bolii, s-ar putea să ajungem într-o situație aparent paradoxală în care normotensivii să devină o minoritate. Lucru care deja se întâmplă în Germania sau în alte țări mai industrializate decât noi”, mai spune medicul.

Zece pași pentru sănătatea inimii Foto: Campanie INSP

Zece pași pentru sănătatea inimii Foto: Campanie INSP

Pentru o inimă sănătoasă , medicii recomandă să păstrați valorile de colesterol în limite normale, să reduceți aportul de dulciuri, grăsimi, sare și să consumați mai multe legume și fructe pe zi. Este bine să evitați consumul de alcool și fumatul, fiind recomandat cel puțin 150 de minute de sport pe săptămână. De asemenea, nu uitați să vă măsurați tensiunea arterială, să urmați tratamentul prescris de doctor și să mergeți anual la medicul de familie pentru consultație preventivă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Care o fi faza cu știrea asta?

5 Hm! Pe asta o știați?