Un român a murit și alți doi au fost răniți în Congo. MAE: „Evitați orice călătorie”

Un român a murit și alți doi au fost răniți în Congo. MAE: „Evitați orice călătorie”

Situația de securitate din Republica Democratică Congo este extrem de șubredă. Ministerul Afacerilor Externe al României, prin intermediul Ambasadei sale din Luanda, Angola, a intervenit rapid după ce au apărut informații despre un incident grav petrecut sâmbătă, 15 iunie 2024, lângă orașul Goma, la granița cu Rwanda.

Grupurile rebele blochează rutele comerciale din estul Republicii Democratice Congo FOTO Profimedia

Grupurile rebele blochează rutele comerciale din estul Republicii Democratice Congo FOTO Profimedia

UPDATE: Românul ucis în Congo se pare că a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23

Am fost tința unei rachete ghidate trasă de la sol de cei de acolo. Ieri, patrulă ce avea o dronă, verifica zonele din împrejurimi. A fost ținta unei rachete trase de gruparea M23, susținută de armata rwandeză, trimisă de la 4-7 kilometri, care i-a fost fatală cetățeanului român. Singura comunicare cu exteriorul este pe calea apei și a aerului. Nu pot spune câți suntem aici, că mai ascultă și altă lume”, a declarat, la Antena 3, Horațiu Potra, patronul firmei de securitate care se află în Congo, și pentru care lucra și românul ucis.

Victima are 22 de ani. Nu este pentru prima dată când astfel de atacuri au loc în Congo. La începutul anului au murit 3 români și alți 20 au fost răniți.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Incidentul a rezultat în decesul unei persoane și rănirea altor trei, dar nu este clar ce s-a întâmplat exact.

Reprezentanții diplomatici ai României au contactat de urgență autoritățile congoleze pentru a clarifica situația cetățeniei și identității victimelor. Conform datelor obținute, se pare că persoana decedată și două dintre victimele rănite sunt cetățeni români, în timp ce o a patra persoană rănită este cetățean al unui alt stat.

Reprezentanții misiunii diplomatice au întreprins în regim de urgență demersuri pe lângă autoritățile din RD Congo pentru obținerea unor informații oficiale cu privire la cetățenia și identitatea victimelor. Din informațiile comunicate reprezentanților misiunii diplomatice, a rezultat că persoana decedată și două persoane rănite au cetățenia română, iar cea de-a patra persoană rănită are cetățenia altui stat”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat de presă.

Până în prezent, la nivelul misiunii diplomatice nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară. Ambasada României la Luanda menține situația în atenție prioritară și continuă dialogul cu autoritățile congoleze competente.

MAE reamintește cetățenilor români că pentru RD Congo este valabil un avertisment de călătorie de nivel 8/9 - ,,Evitați orice călătorie!”.

MAE informează că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Luanda: +244222322234, +244916895720; apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center-ului în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție numărul de telefon de urgență al misiunii diplomatice: +244932131381.

Potrivit Bloomberg , situația s-a înrăutățit în ultimele luni din cauza apropierii rebelilor din grupul Mișcarea 23 Martie de orașul Goma.

Grupurile rebele blochează rutele comerciale din estul Republicii Democratice Congo (RDC), amenințănd exportul de metale care sunt importante din punct de vedere strategic pentru economia globală.

În 2023, exporturile de tantal din provincia Kivu de Nord, care este folosit în electronică și industria de apărare, au scăzut cu 59% de la an la an, a menționat agenția. Situația s-a înrăutățit în ultimele luni pe măsură ce rebelii din Mișcarea 23 Martie se apropie de orașul Goma, care trece prin cele mai importante rute comerciale din estul RDC.

În același timp, grupurile rebele însele, care controlează zonele miniere, sunt angajate în exportul ilegal de materii prime din RDC, care sunt la mare căutare pe piața mondială.

RDC și Rwanda au fost cei mai mari doi furnizori de tantal din lume în 2023, potrivit estimărilor USGS. În 2022, provincia Kivu de Nord a reprezentat jumătate din exporturile de tantal ale RDC.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii