Un reactor al centralei de la Kozlodui, oprit după declanşarea alarmei de siguranţă; autorităţile bulgare asigură că nu există niciun pericol
Unul dintre reactoarele centralei atomoelectrice bulgare de la Kozlodui a fost deconectat de la reţea vineri, la ora locală 01:16, în urma activării sistemului său de protecţie de urgenţă, dar autorităţile bulgare dau asigurări că nu este vorba despre o avarie şi nu există niciun pericol, relatează agenţiile BTA şi EFE.
Sistemul de oprire de urgenţă al Unităţii 5 a centralei a fost activat în timpul operaţiunilor de rutină. Nu se înregistrează modificări ale nivelului normal de radiaţii, precizează centrala într-un comunicat. Reactorul urmează să fie repornit către sfârşitul zilei, în timp ce Unitatea 6 a centralei operează normal.
Ministrul bulgar al energiei, Temenuzka Petkova, a declarat postului bTV că nu s-a produs nicio scurgere radioactivă şi nici nu există vreun pericol pentru populaţie sau pentru mediu.
Bulgaria îşi acoperă o treime din necesarul de energie electrică cu ajutorul celor două reactoare de la Kozlodui, centrala de concepţie sovietică realizată în anii '70 şi pe care guvernul de la Sofia doreşte să o extindă.
Patru reactoare vechi şi considerate periculoase ale acestei centrale au fost închise între anii 2002 şi 2006. În prezent sunt operaţionale celelalte două reactoare, Unităţile 5 şi 6, construite între anii 1987 şi 1991, fiecare având o putere de 1.000 de megawaţi.AGERPRES