Un protest online îl obligă pe premierul japonez Shinzo Abe să amâne o lege controversată
Un val neobişnuit de proteste online a contribuit la amânarea dezbaterii unui proiect de lege privind pensionarea procurorilor din Japonia, consemnează Reuters joi. Sute de mii de mesaje pe Twitter au marcat un nou mod de a face politică, adaptat la epidemia de coronavirus.
Reuters observă că izbucnirile de indignare sunt rare în politica niponă. În Japonia, protestele de stradă sunt mai degrabă paşnice, iar uneori sunt conduse de bătrâni. Online, susţinătorii guvernului au acoperit uneori opoziţia, iar guvernul condus de premierul Shinzo Abe a luat doar rareori în considerare opinii diferite.
Lucrurile s-au schimbat după apariţia unui proiect de lege pentru creşterea vârstei de pensionare a magistraţilor, considerată de critici o ameninţare la adresa independenţei justiţiei. Unii parlamentari din opoziţie au susţinut că scopul actului normativ este de a asigura retroactiv legalitatea deciziei de a-l menţine în funcţie pe procurorul Hiromu Kurokawa din Tokyo, perceput ca un apropiat al lui Abe.
Premierul s-a răzgândit, ceea ce nu se întâmplă prea des, observă Reuters. El a amânat dezbaterea proiectului de lege, acuzând o 'lipsă de înţelegere' din partea opiniei publice.
Deşi a existat opoziţie şi sub alte forme, experţii consideră că indignarea exprimată prin internet a fost un factor important.
'Am simţit că avem puterea de a ridica vocea şi de aceea m-am mirat că n-am făcut nimic de felul acesta mai demult', a spus Fuemi, administratoarea contului de Twitter al unui specialist în publicitate, căreia i se atribuie declanşarea campaniei online împotriva proiectului de lege. Feministă, urmărită de peste 13.000 de utilizatori ai reţelei sociale, ea a fost acuzată că este 'spioană' şi 'trădătoare'. Fuemi susţine că nu este interesată de politică, dar izolarea impusă de coronavirus a făcut-o să urmărească mai atent procedurile parlamentare. Considerând că dezbaterile 'nu au sens', ea a creat un hashtag - etichetă online - despre subiect.
Profesorul de ştiinţe sociale informatice Fujio Toriumi de la Universitatea din Tokyo a declarat că hashtag-ul respectiv a fost trimis prin Twitter de 4,7 milioane de ori în trei zile, de pe mai mult de 500.000 conturi.
Campania împotriva amânării pensionării pentru procurori a fost cel mai puternic protest online, dar au mai fost contestate în acelaşi mod şi alte legi. Experţii consultaţi de Reuters apreciază că este o modalitate de descărcare a frustrării provocate de guvern, în contextul de nesiguranţă economică şi de prelungire a epidemiei de COVID-19.
'Nu este doar un protest împotriva proiectului de lege, ci şi împotriva tacticilor de forţă utilizate uneori de premierul Shinzo Abe', explică Masaaki Ito, profesor de media la universitatea Seikei Hakuen din capitala Japoniei.
Sprijinul popular pentru Abe a scăzut din cauza modului în care guvernul a gestionat criza coronavirusului; economia japoneză, a treia ca mărime din lume, a intrat în recesiune. Un sondaj de opinie efectuat săptămâna trecută de cotidianul Asahi Shimbun arată că premierul a pierdut opt puncte procentuale şi mai este susţinut doar de 33% din cei intervievaţi. Două treimi din aceştia sunt împotriva proiectului de lege a pensionării.
Şeful guvernului de la Tokyo nu s-a recunoscut însă învins, iar ministrul justiţiei a declarat că proiectul va fi dezbătut mai târziu, fără a fi modificat în prealabil.
'Cred că guvernul ar putea încerca din nou să obţină adoptarea legii, dar nu cred că mai am putere pentru încă un protest online', a spus Fuemi, recunoscând că 'de fapt, sunt doar o angajată'. AGERPRES