Un proiect care ar crește cheltuielile bugetare pentru șomaj cu 10 miliarde de lei pe an, în linie dreaptă în Parlament

Un proiect care ar crește cheltuielile bugetare pentru șomaj cu 10 miliarde de lei pe an, în linie dreaptă în Parlament

Un proiect legislativ care prevede creșterea cu 140% a indicatorului în funcție de care sunt calculate ajutorul de șomaj și alte prestații sociale a trecut de Senat și așteaptă raportul final al comisiei de specialitate, apoi votul din Camera Deputaților, scrie G4Media .

E vorba despre un  proiect de lege pentru modificarea Legii nr.76/2002  privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forței de muncă. Proiectul, inițiat de deputatul Adrian Dohotaru (plecat din USR) și sprijinit de PSD, Pro România și UDMR, vrea să crească de la 500 de lei la 1200 de lei Indicatorul Social de Referință (ISR), un indicator în funcție de care sunt calculate atât ajutorul de șomaj, cât și ajutorul pentru persoanele cu dizabilități și venitul minim garantat.

Impactul bugetar al acestei creșteri este calculat de inițiatorul legii la 10,4 miliarde lei anual, sau 0,99 puncte procentuale din PIB (2019), în timp ce guvernul estimează un impact bugetar anual de 856 milioane de lei lunar, adică peste 10 miliarde de lei anual.

Proiectul a trecut deja de Senat în luna iulie și așteaptă raportul Comisiei de Muncă din Camera Deputaților înainte de a intra la votul final. Proiectul de lege a fost discutat în ședința Comisiei de Muncă marți, dar raportul a fost amânat cu o săptămână, a declarat pentru G4Media.ro Cristian Seidler, deputat USR membru în comisie.

Adrian Dohotaru, inițiatorul proiectului de lege, a declarat pentru G4Media.ro că va depune un amendament pentru creșterea acestui indicator în trei etape: cu 240 de lei în 2021 și cu câte 210 lei în 2022 și 2023. ”Propunem etapizarea creșterii pentru a nu pune presiune mare pe buget. Am discutat și cu ceilalți inițiatori ai legii”, a spus Dohotaru.

El a mai spus că a propus ca votul final în Comisia de Muncă să fie dat săptămâna viitoare, apoi proiectul să intre în plen.

Dohotaru și-a motivat inițiativa prin necesitatea creșterii susținerii pentru categoriile defavorizate. ”E o idee falsă că România are mulți asistați social. De exemplu, acest Indicator Social de Referință a fost legat informal de salariul minim pe economie imediat după criza economică, dar de atunci salariul minim a crescut, IRS nu. El ar trebui să fie raportat la salariul minim. Chiar dacă impactul bugetar e mare, cea mai mare parte din acești bani se va întoarce la buget, prin consum”.

Guvernul a transmis un  aviz negativ  pentru proiectul de lege, arătând că inițiatorii nu prevăd sursa banilor necesari pentru creșterea ajutoarelor sociale.

Proiectul vine pe fondul creșterii rapide a deficitului bugetar prognozat pentru 2020 și 2021, creștere provocată atât de consecințele pandemiei de Covid-19, cât și de creșterile de pensii, alocații și salarii în mediul public.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…