Un „produs 100%” al Diasporei, numit secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni

Un „produs 100%” al Diasporei, numit secretar de stat la Departamentul Românilor de Pretutindeni

Numirea lui Ovidiu Burduşa la Departamentul Românilor de Pretutindeni (DRP) este prima acţiune clară din partea noii puteri de la Bucureşti pentru a-i face pe românii din străinătate să simtă că sunt reprezentaţi nu doar în Parlament (unde oricum sunt prea puţini aleşi în raport cu numărul românilor din Diaspora), ci chiar în Guvernul României!

Premierul Ludovic Orban a semnat numirea lui Ovidiu Burduşa – român stabilit la Roma, în Italia -, ca secretar de stat la DRP. Este o premieră în domeniul aducerii românilor de peste graniţe în instituţiile publice din România, la un astfel de nivel.

Anunţul nominalizării a fost făcut chiar de Ovidiu Burduşa pe pagina sa de socializare.

Familia se simte mereu bine acasă, la Panciu

De ce este numirea lui Ovidiu Burduşa o decizie care demonstrează că Diaspora chiar contează acum la Bucureşti? Pentru că tânărul politician liberal este un „produs 100%” al Diasporei. Povestea lui Burduşa este una a succesului departe de casă, tipică tinerilor din regiuni fără şanşe şi viitor, obligaţi să plece din ţară în căutarea unei vieţi mai bune.

Ziarele locale din Vrancea şi cele de limbă română din Italia şi Diaspora europeană au relatat în ultimii ani despre drumul greu de la nimic la performanţă pe care a mers Burduşa. Dar poate cel mai bun articol despre povestea vieţii tânărului vrâncean ajuns acum în Guvernul României a fost scris de jurnaliştii de la  Libertatea  .

Deşi România a pierdut enorm şi pierde şi azi prin această „hemoragie” de forţă de muncă tânără şi de calitate, cazul lui Burduşa arată că există şi cealaltă faţă a monedei. Şi nu doar a banilor trimişi familiilor de acasă, ci şi a implicării chiar şi de la distanţă în viaţa României.  Iar mai nou, iată, inclusiv a întoarcerii lor în ţară şi implicare în viaţa cetăţii. Cum?

Povesteşte chiar el, pe Facebook: La Roma, muncind ca „recepţioner” la mini-hotelul familiei (Foto: Libertatea)

„Locuiesc în Italia de aproape 17 ani. Am început de jos, foarte de jos, ca mulţi dintre concetăţenii noştri nevoiţi să-şi caute un rost departe de ţară. A fost greu, dar am reuşit să depăşesc dificultăţile vieţii printre străini, iar cu timpul am simţit că a meritat acest sacrificiu. La Roma, m-am realizat profesional, aici s-au născut copiii mei şi tot aici m-am maturizat pe toate planurile, inclusiv pe tărâmul greu-încercat al afacerilor..

În ultimii ani, am vrut să întorc ţării mele, judeţului Vrancea din care provin şi oraşului natal Panciu o parte din experienţa dobândită în Europa. De aceea, m-am decis să mă implic în schimbarea de acasă, candidând pentru un post de consilier judeţean în Vrancea, în 2016. Astfel, am devenit primul român din Diaspora ales într-un Consiliu Judeţean în ţară şi mi-am luat misiunea foarte în serios.

Am făcut naveta între Roma şi Focşani, pe cont propriu, şi chiar dacă a fost dificil, m-am bucurat mereu că pot fi alături de colegii mei din PNL în încercarea de a aduce un suflu nou în politica din ţară, pentru mai binele vrâncenilor de acasă şi de peste graniţe.”

Ce plăcere e să fii jignit de Oprişan?

Alături de colegii liberali de la Vrancea (Foto: Libertatea)

Recent, Burduşa a fost jignit şi ameninţat de baronul Oprişan, într-o şedinţă a CJ Vrancea, la Focşan. Nu era prima oară. 

Să vrei să vii la şedinţele controlate cu mână forte de Marian Oprişan tocmai de la Roma, pe banii şi timpul tău, pentru unii ar părea o prostie sau aventură risipitoare. Dar nu şi pentru cei cărora chiar le pasă de ce se întâmplă în ţara lor de suflet.

E greu de crezut că Ovidiu Burduşa a candidat pe listele Consiliului Judeţean Vrancea pentru cele câteva sute de lei indemnizaţia de şedinţă, oricum prea puţin în raport cu ce câştigă el acum din afacerile hoteliere din Roma, ci pentru că vrea să întoarcă ţării-mamă din experienţa forţată departe de casă. Iar ca el sunt mulţi, nu doar în PNL, ci şi în USR, PLUS sau PMP, care trebuie să-i urmeze exemplul.

Se poate şi altfel decât ca baronul PSD!

Oprişan, pe vremuri, cu „Tiranul” și „Marioneta”

L-am putut vedea pe Ovidiu Burduşa în câteva emisiuni TV, după mitingurile pro-justiţie din Piaţa Victoriei la care venea special din Italia sau după operaţiuni criminale precum gazarea din 10 august. Dar şi ca subiect personal în scandalurile provocate de celebrul baron PSD de Vrancea.

Deşi a fost jignit şi ameninţat, Burduşa a reacţionat diferit. Ferm, dar calm şi civilizat. Ceva ce oameni ca Oprişan nu pot înţelege, pentru că uneori înveţi aşa ceva departe de casă, în Europa, acolo unde dezbaterea cu adversarii nu e plină de invective, ci de idei, argumente şi bun-simţ.

Interacţiunea cu lumea lui Oprişan de la Vrancea nu e deloc un motiv de atracţie pentru implicare în politica românească nici măcar pentru oameni ca Ovidiu Burduşa. Mai degrabă, de repulsie. Dar pe de altă parte, cum poţi schimba locurile natale, cum le poţi arăta votanţilor din Vrancea că se poate şi altfel decât cu Oprişan? Simplu: prin bătălie politică, nu prin fugă.

Diaspora, să fie mai mulţi Burduşa!

Tocmai de aceea sunt de admirat oameni ca el. Să ai viaţa ta frumoasă, şi nu oriunde, ci la Roma, să ai familia cu cei doi copii la adăpost în capitala Italiei, să ai o afacere turistică mică, dar stabilă şi crescută prin sudoarea ta şi a familiei, să fii respectat pe piaţă şi cu toate astea să-ţi doreşti să laşi totul pentru a te lua la trântă cu Oprişan şi PSD la Vrancea, asta cum vă sună?

În mod sigur, sună bine pentru Diaspora. Dar şi pentru România. Nimic nu se poate schimba fără sacrificiu, fără implicare, fără renunţarea la confortul vieţii personale, dacă unii dintre noi nu aleg să intre şi în arena cu lei a politicii. Din afară, nu merge. Dinăuntru, da. Să sperăm că vor fi şi alţii care vor alege calea lui Ovidiu Burduşa, dinspre Diaspora spre România, în politica de acasă.

SURSA:  ziaristii.com


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri